[1] Söylenen ifadede yer almayan ancak cümlenin anlamından diğer yargıların gizlenmiş olarak belirtilmesine örtülü anlam denir. Bu tip cümlelerde kıyaslamalara , aşamalı durumlara yer verilebilir. Ağırlıklı olarak “de” bağlacı kullanılır. Hava bugün daha güzel.
Bir cümledeki örtülü anlamın ortaya çıkması, okuyucunun cümleyi iyi yorumlaması ile mümkündür. Örneğin, “Sen de sinemaya gelsene.” cümlesinden, bu kişinin zaten başka birileriyle sinemaya gittiğini ve arkadaşını da davet ettiğini anlayabiliriz. İşte bu kişinin sinemaya tek başına gitmediği bilgisi, örtülü anlamdır.
Örtülü anlam: Cümlede açık şekilde söylenmediği halde, cümledeki bazı ifadelerden ya da cümlenin anlamında ortaya çıkan duruma örtülü anlam denmektedir. Örtülü anlam içerisinde cümlelerde karşılaştırma ile beraber aşamalı durumlar yer alır. Özellikle bu konuda, 'de' bağlacının ön plana çıktığını söylemek mümkün.
2- Aşama Bildiren Cümlelerde Örtülü Anlam:
Bir durumun nicelik bakımdan (az,çok, sıcak, soğuk, iyi, kötü gibi) bir önceki duruma göre farklı olduğunu bildiren cümlelerdir. Kıyaslama cümlelerinden farklı zaman kişi - mekan değil zaman odaklı olmasıdır. Örnek Cümleler: - Bugün hava daha soğuk.
Herhangi bir cümle içerisinde açık şekilde söylenmediği halde, cümledeki bazı ifadeler ile beraber cümlenin anlamı üzerinden çıkarılan anlama örtülü anlam denir.
İlgili 23 soru bulundu
[1] Söylenen ifadede yer almayan ancak cümlenin anlamından diğer yargıların gizlenmiş olarak belirtilmesine örtülü anlam denir. Bu tip cümlelerde kıyaslamalara , aşamalı durumlara yer verilebilir. Ağırlıklı olarak “de” bağlacı kullanılır. Hava bugün daha güzel.
Cümlelerde açıkça belirtilmemiş olan anlamlara örtülü anlam denir. Bu cümlelerde doğrudan değil dolaylı bir anlatım söz konusudur.
Merhabalar, Örtülü anlamın ne olduğunu açıklamaya çalışalım: Bir ifadeyi ya da bir metni okuduğumuz zaman, anlatılan konular dışında başka konular olduğu da belli oluyor ya da sezdiriliyorsa, bu metinde örtülü anlam olayı vardır denir.
Açık iletilerden oluşan metinlerde söz sanatlarına da çok fazla yer verilmez. Temel amaç, yazarın görüşlerini okura aktarmasıdır. Anlamın kapalı ya da yoruma açık olduğu ifadeler ise ''örtük ileti'' olarak nitelendirilir. Bu ifadelere genellikle şiirlerde ve öykülerde yer verilir.
Herhangi bir sözcüğün kendi anlamından bütünüyle uzaklaştığı ve yeni anlam kazandığı yapı mecaz anlam olarak ifade edilir. Diğer bir ifadeyle kelimenin gerçek anlamı dışında başka bir kelimenin yerine kullanılması olarak anlatmak mümkün.
Türkçe paragraf sorularında en çok karşımıza çıkan soru türlerinden biri amaç-sonuç cümleleridir. Bu tip cümleler, bildirdikleri eylemin hangi hedefe, amaca yönelik gerçekleştirildiğini belirten cümlelerdir.
Cümlede anlam dendiğinde akla cümlenin yapısal özellikleri değil yalnızca anlamları gelmektedir. Yazılı ya da sözlü ifade edilen cümlelerin ön şartı bir anlam içeriyor olmasıdır. Aksi takdirde anlamsız bir cümlede neden- sonuç ya da amaç-sonuç ilişkisi yer almaz, anlamını tamamen kaybeder.
Örneğin, 'Sen de sinemaya gelsene,' cümlesi içerisinde zaten bu kişinin birileriyle sinemaya gideceği anlaşılır. Bu bağlamda kişinin başka birileriyle de sinemaya gitmesi örtülü anlam olarak ön plana çıkar. Yani dizinin tek başına sinemaya gitmediği bilgisi örtülü anlamdır.
Cümle oluştururken kelimeleri doğru şekilde sıraya dizerek bir araya getirmeliyiz. Böylece bir durumu ya da bir düşünce veya işi doğru şekilde anlatacak bir cümle kurabiliriz. Belli bir amaç doğrultusunda bir araya getirilmiş söz ve sözcük topluluğu cümle olarak bilinmektedir.
Bir sözcükle eşanlamda olmayan, fakat anlam bakımından ona yakın, onu çağrıştıran sözcük ya da sözcüklerin kazandırdığı farklı anlamlardır.
Örtülü anlam unsurları içinde yer alan aktarma, ana dili öğretiminde metnin derin yapısının çözümlenmesine olanak sağladığı gibi estetik zevki ve yaratıcı düşünmeyi de geliştirmektedir.
Toplu mesaj listesi özelliğini kullanarak mesajları aynı anda birden fazla kişinize gönderebilirsiniz. Toplu mesaj listeleri, devamlı olarak mesaj gönderebileceğiniz kişilerden oluşan kaydedilmiş listelerdir. Bu sayede, mesaj göndermek istediğinizde aynı kişileri tekrar tek tek seçmenize gerek kalmaz.
Süreli mesajlar, daha fazla gizlilik sağlamak için etkinleştirebileceğiniz, isteğe bağlı bir özelliktir. Mesajları gönderildikten 24 saat, 7 gün veya 90 gün sonra kaybolacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Tutulan mesajlar kaybolmaz. Seçtiğiniz süre yalnızca sohbetteki yeni mesajları etkiler.
7.Sınıf Cümlede Anlam Konusu Anlatımına Göre C Duygu başlıklarından oluşur. yargıların kişisel olup olmasına, bir koşula, sebebe, olmamasına; yargının ifade ettiği anlama ve yargının sınıflandırılır.
Temel anlam; bir kelimenin ortaya çıkış nedeni olan, akılda uyandırdığı ilk anlamdır. Bu anlamdan türeyen ve yakın ilişkili olan yeni anlamlara ise yan anlam denir. Temel ve yan anlamlar birlikte "gerçek anlamları" meydana getirirler.
Söylenişte tekil olmasına rağmen anlamca geniş kapsamlı olan sözcüklere genel anlamlı sözcükler; anlamca daha dar kapsamlı olan sözcüklere ise özel anlamlı sözcükler denir.
Bunlar isim cümlesi ve fiil cümlesidir. Ayrıca yüklemin yerine göre cümle türleri üçe ayrılır. Devrik cümle, kurallı cümle ve eksiltili cümle yüklemin yerine göre cümleler olarak bilinir. Anlamına göre cümleler ise olumlu cümle, olumsuz cümle, şart cümlesi, ünlem cümlesi ve soru cümlesidir.
Yapılarına göre cümleler dört ana gruba ayrılır. Bunlar sırasıyla, basit, birleşik, sıralı ve bağlı cümlelerdir. Sıralı cümlelerin dört bağlı cümlelerin iki türü bulunmaktadır.
Başkasından alınmış olan bir sözün, cümle içerisinde yargı değiştirilmeden kişinin kendi sözcükleri ile aktarılması dolaylı anlatım denir. Bu anlatım içerisinde kişi başka birinin cümlesini kendi cümlesi içerisine adapte etmektedir. Ancak aldığı cümlenin yargısını ve mantığını değiştirmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri