Örtülü reklamın tanımı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun md. 61/4 uyarınca yapılmış, bu bağlamda açıkça reklam olduğu belirtilmeden mal ve hizmet ile ilgili reklam amacıyla yapılan her türlü ayırt edici özellik veya ismin tanıtıcı mahiyette paylaşılması yasaktır.
Bir reklamın reklam olduğunun açıkça anlaşılamadığı durumlarda örtülü reklam durumu söz konusu olmaktadır ve örtülü reklam yapılması, tüketicinin yanıltılmasına neden olduğundan yasaklanmıştır.
Ticari Amaç ve Reklam Yasağı? (m.11) hükmüne de yer vermektedir: ? Hekim, mesleğini uygularken reklam yapamaz, ticari reklamlara araç olamaz, çalışmalarına ticari bir görünüm veremez; insanları yanıltıcı, paniğe düşürücü, yanlış yönlendirici, meslektaşlar arasında haksız rekabete yol açıcı davranışlarda bulunamaz.
Haksız ticari uygulamanın söz konusu olması halinde ise Reklam Kurulu tarafından 3 (üç) aya kadar tedbiren durdurma veya durdurma yaptırımı veya 11.429,00-TL idari para cezası uygulanmaktadır.
Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu, Mayıs 2021'de yayımladığı düzenleme ile sosyal medyadaki tüm reklam iş birliklerinde reklam olduğunun belirtilmesini zorunlu kılmıştı. Instagram, Twitter, Facebook paylaşımlarında #işbirliği #ortaklık gibi etiketlerin belirgin şekilde kullanılması zorunlu oldu.
İlgili 34 soru bulundu
MADDE 5 – (1) Sosyal medya etkileyicisi aracılığıyla yapılan reklamların, açık ve anlaşılır şekilde ifade edilmesi ve ayırt edilebilir olması zorunludur. Her türlü iletişim aracında olduğu gibi sosyal medyada da sesli, yazılı ve görsel olarak örtülü reklam yapılması yasaktır.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun, Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar başlıklı 61. maddesinde; “… kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve engellileri istismar edici ticari reklam yapılamaz.” hükmü bulunmaktadır.
Eski uygulamada 20 dakikalık süre içinde 9 dakika reklam yayınlamak mümkündü. Reklam kuşakları 20 dakikada bir yayınlanıyordu. Yeni yönetmelikte ise reklam süreleri kısaldı, bir saat içinde yayınlanacak olan reklamların süresinin 12 dakikayı geçmemesi gerekiyor.
Haksız Ticari Uygulama Nedir? Bir ticari uygulamanın; mesleki özenin gereklerine uymaması ve ulaştığı ortalama tüketicinin ya da yöneldiği grubun ortalama üyesinin mal veya hizmete ilişkin ekonomik davranış biçimini önemli ölçüde bozması veya önemli ölçüde bozma ihtimalinin olması durumunda haksız olduğu kabul edilir.
Sponsorlu Gönderi; Facebook ve Instagram'ın bize sunmuş olduğu reklamlardır. Sosyal medyada gezdiğimiz de ” bu görsel / video neden karşıma çıktı?, Ben böyle bir hesap takip etmiyorum.” diye düşünüp, sorguladığımız her gönderi birer sosyal medya reklamıdır.
BTK Tüketici Sitesi. BTK Bilgi ve İhbar Merkezi'ne 120 Numaralı Telefon Kanalıyla Ulaşılabilmektedir.
Reklam toplumda materyalizm duygusunu yaygınlaştırarak kişilerde çabuk tatmine ulaş- ma hırsı geliştirmektedir, toplumun estetik ve kültürel standartlarını olumsuz yönde etkileye- bilmektedir, zevksiz, anlamsız mesajlar ile kül- türel ve çevresel kirlenmeye neden olarak top- lumsal hayatı etkilemektedirler.
Firmanın pazarda rekabet edebilmesini sağlar. Hedef tüketicilerine ulaşmasını sağlar. Ürün ve hizmetlerinin özelliklerini anlatmasını sağlar. Müşterileriyle iletişim kurmasını ve bağ oluşturmasını sağlar.
Türkiye'de markaların doğrudan rakiplerini hedef alması ve reklam piyasasındaki pazar payı kazanma amacını gütmesi nedeniyle izin verilmeyen ve yasak olan bu uygulama dünyadaki diğer ülkelere bakıldığında ise neredeyse tüm reklamlarında uygulama alanı bulmaktadır.
Ücretli reklamlar (Paid Ads), genelde kullanıcıların belirli bütçeler belirleyip sonrasında kendi web sayfalarına veya telefon numaralarına yönlendirme yaptıkları tanıtımları kapsıyor.
Program İçi Reklam Kuşakları” için maksimum yayın süresi 6 dakikadır. Aynı program içinde yayınlanan birbirinden bağımsız iki “Program İçi Reklam Kuşağı” arasında en az 20 dakika süre olmalıdır. “Program Önü/Arası Reklam Kuşakları” için maksimum yayın süresi 6 dakikadır.
2021'in sonlarına doğru yapılan Google Play Hizmetleri güncellemesi kapsamında kullanıcı, Android Ayarları'nda reklam kimliğini sildiğinde reklam kimliği kaldırılacaktır. Tanımlayıcıya erişmeye çalışıldığında, tanımlayıcı yerine sıfırlardan oluşan bir dize alınacak.
Reklam Kurulu, Gümrük Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan bir kuruldur.
Reklam Kurulu'na yapılacak başvurular, yazılı şekilde ya da e-devlet üzerinden elektronik olarak yapılabilmektedir. Yapılacak başvuruda, şikâyete konu olan reklamın yayınlandığı tarih, mecra, reklam veren firma gibi bilgilere yer verilmesi talep edilir.
Reklam, en geniş anlamıyla mal veya hizmetleri tanıtmak, tanıtılan şeyin sürümünü arttırmak amacıyla yapılan tanıtımlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri