Solucan delikleri, Genel Görelilik Teorisi'nin bir çıkarımıdır. Henüz Evren'de hiçbir solucan deliği keşfedilememiştir ve bazı fizikçiler böyle bir köprünün (ki solucan deliklerinin diğer adı Einstein-Rosen Köprüsü'dür) teorik olarak mümkün olduğundan bile şüphecidir.
Solucan delikleri, uzay-zaman düzleminin kara delikler gibi büyük kütleli cisimlerce muazzam miktarda bükülmesi ile, uzayda bulunan ve seyahati çok uzun ışık yılı alacak mesafede iki ucunun, uzayın bükülerek bir araya gelmesi ile kestirme yol oluşturulan yapılardır.
Artık bilim insanlarının yeni uğraş alanlarından biride solucan delikleridir. Yani bir evrenden başka bir evrene geçmek için kullanılan kestirme yol. Doğrusu böyle bir şey henüz ispat edilemedi fakat teoride var olduğu kanıtlandı.
Albert Einstein ve ABD'li-İsrailli fizikçi Nathan Rosen tarafından kuramlaştırılan solucan deliği, uzay-zamanda iki uzak nokta arasında seyahat etmeyi kolaylaştırabilecek teorik bir kısayol.
Hawking'in 1971'de Einstein'ın genel görelilik kuramından türettiği kara delik alanı teoremi, bir kara deliğin yüzey alanının zamanla azalmasının imkansız olduğunu söylüyor. Zira kara deliklere yaklaşan hiçbir nesne kurtulamıyor ve onlar tarafından yutuluyor.
İlgili 41 soru bulundu
Solucan delikleri teorik gök olaylarıdır. Ve amaçları uzay zamanın bir noktasından rastgele olduğu düşünülen bir başka noktasına bir kapı açmaktır. Yani bir solucan deliğine girdiğinde evrenin rastgele (veya belirli) bir yerinden çıkarsın. Ortada zaman yolculuğu veya paralel evrenlere geçiş gibi bir olayı yok.
Solucan delikleri ise, "örtük" olarak adlandırılan bir sınırı vardır. Bu bölge, solucan deliğinin içinde yer alan madde ve enerjinin geri dönüşü mümkün olabilecek bir bölgedir. Son olarak, Solucan delikleri genellikle karadeliklerin çok daha küçük versiyonları olarak kabul edilirler.
Son Araştırmaya Göre Şimdiye Kadar Keşfedilen Tüm Kara Delikler Solucan Deliği Olabilir.
Vakıa suresinin 75. ayetinde “yıldızların mevkileri ve yerleri” üzerine yemin edilir. Yıldızın kendisine değil “yıldız yerlerine” vurgu yapılması Karadeliklere işaret olabilir.
Kara delikler Einstein'ın genel görelilik kuramıyla tanımlanmışlardır. Doğrudan gözlemlenememekle birlikte, çeşitli dalga boylarını kullanan dolaylı gözlem teknikleri sayesinde keşfedilmişlerdir. Bu teknikler aynı zamanda çevrelerinde sürüklenen oluşumların da incelenme olanağını sağlamıştır.
KARA DELİKLER GÖRÜNÜR MÜ? Hiç ışık kaçamadığı için, insanlar kara delikleri göremez. Kara delikler görünmezdir. Özel aletler içeren uzay teleskopları ise kara deliklerin bulunmasına yardımcı olabilir.
Bir kara delik, kendisinden daha küçük nesneleri çekerek yutar, ancak çok büyük nesneleri veya galaksileri yutma yeteneğine sahip olup olmadığı hala büyük bir bilimsel soru işaretidir. Kara deliklerin içindeki çekim o kadar güçlüdür ki, yakınındaki her şeyi kendisine doğru çeker.
Çekimsel parçalanma, bir kara deliğe aşırı yaklaşan bir yıldızın güçlü kütle çekim kuvvetine maruz kalıp ince parçalara ayrılması sonucu gerçekleşir; bu ayrışma işlemine spagettifikasyon (spagettileşme) denir.
Wormhole, farklı blockchain'ler arasında veri ve varlık transferi sağlayan bir çapraz zincir iletişim platformudur. Güvenli ve merkeziyetsiz bir şekilde çalışır, böylece kullanıcılar ve uygulamalar, birçok farklı blockchain ekosistemi arasında sorunsuz bir şekilde etkileşimde bulunabilirler.
Yani bu hayvanlar genellikler dışkı ve hayvan ölüleri ile beslenmektedir. Bunun haricinde bitki tohumları ve kuru yapraklar da tercih etmektedir. Solucanların beslenme alışkanlıklarını en çok yağmurlar belirmektedir. Yağmurasın artması ile birlikte solucanlar yüzeye çıkara ve beslenmeye başlarlar.
2) Abell 1201'in kütlesi, Sagittarius A*'ın kütlesinin yaklaşık 7.500 katıdır.
Dünya'ya en yakın kara delik "Unicorn" adıyla anılıyor ve yaklaşık 1500 ışık yılı uzaklıkta. Çok düşük kütleli olan kara deliğin, 3 Güneş'e eşdeğer olduğu belirtiliyor.
İki Karadelik çarpışınca birleşip daha büyük Karadelik oluşuyor iki Nötron yıldızı çarpışınca büyük bir güç çıkıyor.
Gözlemlenebilir evrende bulunan kara delik sayısı tahmini olarak hesaplandı. Yeni bir araştırmaya göre evrende "40 milyar milyar" kara delik (rakamla 40,000,000,000,000,000,000) bulunuyor.
Beyaz delik ya da ak delik, kara deliğe düşen bir maddenin solucan delikleri aracılığıyla evrenin başka bir yerinde yeniden ortaya çıktığı noktalardır. Başka bir zamana veya başka bir Bebek Evren'e de açılabilirler. Kara delikler, içine düşen hiçbir şeyin (ışık dahil) kendisinden kaçamadığı cisimlerdir.
Tam adı 'J114447.77-430859.3' olan ancak kısaca 'J1144' diye adlandırılan nesnenin Samanyolu'ndaki tüm ışık kaynaklarından 7 bin kat daha fazla parlak olduğu belirtildi. Bilim insanları, J1144'ün son 9 milyar yıllık kozmik tarihin en parlak kara deliği olduğunu kaydetti.
"Geri tepme hızı" saatte 102 milyon kilometreyi aşıyor
Hakemli bilimsel dergi Physical Review Letters'ta yayımlanan araştırmaya göre, çarpışan kara deliklerin "mümkün olan maksimum geri tepme hızı" saatte 102 milyon kilometreyi aşıyor. Bu da ışık hızının yaklaşık 10'da biri kadar.
Beyaz ya da ak delik, isminden de anlaşılacağı gibi kara deliğin tam tersidir: çevresindeki partikülleri içine çekmek yerine içindeki maddeleri uzay boşluğuna bırakır. Yine de, beyaz deliklerin de bir kütlesi ve çekim gücü olacağı için çevresindeki maddeleri kendine doğru çekecektir.
Güneş'ten çok daha büyük kütleli bir yıldızın bir süpernova ile patlaması ve dış katmanlarını uzaya püskürten yıldızın bir yandan da kendi üzerine çökmesi sonucu bu tip kara delikler oluşur.
Yani eğer Güneşimiz 3 kilometrelik bir yarıçapa sıkışırsa bir Kara delik olacak, fakat bu imkansız. Kara delik aksine, Güneş bir Beyaz Cüceye dönüşecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri