“Toplamda 8-10 bardak suyu mutlaka için. Hem iftarda hem sahurda mutlaka birer kâse çorba tüketin. Ama bu kelle, paça, işkembe, hazır çorba değil ev yapımı soğuk, sıcak, hafif çorbalar olmalı. Taze veya kuru meyvelerle yapacağınız şekersiz tarçınlı komposto veya hoşafları tüketmeye özen gösterin.
UZUN SÜREN TOKLUK VE SUSUZLUK HİSSİ İÇİN…
Yağ oranı düşük, kaliteli protein içeren yoğurt, kefir, yumurta, az yağlı az tuzlu peynirler, ceviz, fındık ve badem tok tutar. Sahurda tüketilen yeşillikler ve çiğ sebzeler ise daha uzun süre tokluk ve susuzluk hissi verir.
Oruç tutarken susamamak için iftarla sahur arasında 2- 2.5 litre su içilmelidir. İftar menüsü ile sahur menüsü arasında içilen suya limon, taze nane yaprakları veya rendelenmiş zencefil dilimleri atılabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Ceviz, fındık, tuzsuz badem gibi kuru yemişlerden destek alabilirsiniz. Kuruyemişler de sahurda destek alabileceğiniz gıdalardan. Ancak bunların da tuz oranının düşük olmasına dikkat etmelisiniz.
Oruç niyeti için “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet oruç tutmak isteyen kişiler için yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir.
Sahur yaparken ertesi gün de tok kalmak ve çok daha az susamak istiyorsanız; yumurta, kepekli makarna, bulgur ve esmer pirinçten yapılan yiyeceklerin tüketebilirsiniz. Ayrıca beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tercih edebilirsiniz.
Şehevi arzularına mağlup olanların bu irade eğitiminde başarısız oldukları ortaya çıkar. Oruçlu iken elle tatmin olmak orucu bozar, kazayı gerektirir. Bu fiili işleyen kimselerin bozmuş oldukları orucu kaza etmekle yetinmeyip ayrıca tövbe etmeleri de gerekir.
Diş fırçalamak orucu bozar mı? Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.
Oruçluyken vücuttaki kılların hangi yolla olursa olsun alınması orucu bozmaz. Oruç genellikle yemek yemek ve bir şeyler içmekle bozulur. Herhangi bir yerinizi temizlemek için ağda yapmanız orucu bozmaz. Kıl almak ve aldırmak orucu bozan durumlar arasında yer almaz.
Fazla karbonhidrat almak, çok baharatlı yemekler tercih etmek, kızartma ve hamur işlerine yönelmek, şerbetli tatlılar yemek, gaz yapan ve hazımsızlığa neden olacak besinler tercih etmek çabuk acıkmanıza, çok susamanıza ve hazım konusunda rahatsızlık yaşamanıza neden olabilir.
Suyun içerisine eklenen nane, tarçın, karanfil gibi aromalı bitkiler veya meyve parçacıkları ile su içmeyi daha keyifli ve kolay hale getiriyor ve faydasını artırıyor. Ayran, sıvı kaybı ile birlikte kaybedilen minerallerin de yerine koyulmasını kolaylaştırıyor. Yaz meyvelerinin sıvı içeriği yüksektir.
Suyunuzu Tatlandırın
Eğer su içmeyi sevmiyorsanız suyunuzun tadını değiştirebilirsiniz. Suyunuza limon, çilek gibi taze meyveler, salatalık gibi sebzeler veya nane yaprağı, çubuk tarçın koyarak aroma kazandırabilirsiniz. Bu sayede su içme isteksizliği de ortadan kalkabilir.
Kefaret orucu kaç gün sorusunun yanıtı, dini kaynaklarda 61 gün olarak verilir. Kefaret orucu ne zaman tutulur diyenler için en uygun zaman; ayın ilk günü önerilir. Eğer ayın ilk gününde kefaret orucunu tutmaya başlarsanız; 2 ay peş peşe oruç tutup 60 güne tamamlayabilirsiniz.
“Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.”
Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir.
İnsanlar susar, çünkü ağızlarından çıkan cümlenin çarpıtılarak aleyhlerine kullanılacağını düşünürler. Sessizlik bazen, kitlelerin protestosu olabilir. Bu sükunet biçimi, yönetime karşı sessiz, ama derin bir tepkidir.
Olumsuz iç sesi kendimizi ya da başkalarını hedef alan ve bizi sınırlayan negatif düşünceler olarak tanımlayabiliriz. Hepimizde var olan bu düşünceler daha çocuk yaşta öğrendiğimiz ya da bize öğretilmiş yaşam senaryolarıdır.
Sevişmek veya cinsel ilişki oruç ayında sınırlandırılmıştır. Bu hususta alimlere göre kişinin cinsel ilişkiye girmesi kesin olarak orucu bozar. Sadece öpme durumu orucu bozma ancak öpme durumunda boşalma durumları gerçekleşirse oruç bozulur.
ORUÇLUYKEN ÖPÜŞMEK ORUCU BOZAR MI? Evli çiftler arasındaki öpüşme; kadının beyini yolcu ederken yanağını öpmesi ve sarılması gibi durumlar netice itibariyle çok doğal olan bir şeydir. Herhangi bir sakıncası yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri