Oruç tutmak sindirim sisteminizi dinlendirir ve daha sağlıklı kalori yakmanızı sağlar. Bunun yanı sıra metabolizmanızın hızlanmasına da yardımcı olur. Özellikle sindirim sistemi sağlığı iyi olmayan kişilerin oruç tutması, gıdaların enerjiye dönüştürülmesine ve yağ yakımına ciddi anlamda katkıda bulunur.
*Oruç ibadeti, insana iftar ve sahur ile kılınan teravih namazlarıyla, okunan Kur'an'larla ve diğer ibadetlerle hayatı disipline etme imkânı tanır. *Oruç, nefsi terbiye eder. *Oruç, şefkat ve merhamet duygularını geliştirir. *Oruçla Allah'ın rızası ve sevgisi kazanılmış olur.
Oruç zayıflama amaçlı tutulmaz, tek amacı Allah'ın emir ve yasaklarını yerine getirmektir. Oruç neden tutulur kısaca özetlemek gerekirse, hem fiziksel beden sağlığı hem de tekamül yolunda maneviyatın gelişimi için oruç tutulur.
Oruç, toplumda sevgi, saygı, dayanışma ve yardımlaşma duygularını geliştirir. Birlik, beraberlik ve kardeşlik ruhunu güçlendirir Hayatında açlık nedir bilmeyen bir insan yoksulların çektiği açlık ve sıkıntıyı gereği gibi anlayamaz.
İlgili 18 soru bulundu
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Oruç tutmak bağışıklık sistemini güçlendirerek serbest radikallerin neden olduğu hasarların iyileşmesinde de etkilidir. Ayrıca kanser hücrelerinin yayılma hızını azaltarak, iltihap ve enfeksiyonu da azaltmaktadır.
1- Oruç ibadeti her şeyden önce insana sabır ve zorluklarla mücadeleyi öğretir. Oruç, açlığa, susuzluğa ve benzeri isteklere karşı koymayı alıştırarak, sabırlı olmayı öğretir. 2- Oruç tutan bir kimse yeme içime gibi bedensel istek ve alışkanlıklarından uzak durur.
Ramazan ayında belirli bir beslenme düzenine uyulması, sağlığımız üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Araştırmalar üç gün boyunca oruc tutmanın bağışıklık sitemini yenilendiğini ortaya koymaktadır ve oruç tutmanın bilimsel olarak faydaları insan vücuduna kanıtlanmıştır.
Mazeretsiz bir şekilde orucu bozan kimse; büyük günahlardan bir günah işlemiş ve kendini Allah'ın gazabına ve azabına maruz bırakmıştır. Bu kimse, gönülden samimi bir tövbe etmesi gerektiği gibi tutmadığı orucu kaza etmesi gerekir.
Allah yolunda yani Allah rızâsı için bir gün oruç tutan kimsenin yetmiş yıl cehennem azabından uzak tutulması, o kişinin cehennemde yakılmaması anlamındadır. Bazı rivayetlerde bu mesâfe yüz veya beş yüz yıl şeklinde geçmektedir.
Her yıl Ramazan ayında 30 gün oruç tutarken bu yıl 29 gün tutulmasının nedeni Ramazan ayı kameri aylardan olduğu için Hicri takvime göre hesaplamalar yapılmasıdır. Hicri takvimde bir yılın uzunluğu, miladi takvimden 11-12 gün daha kısa olmaktadır. Bu nedenle Ramazan ayı her yıl miladi takvimde öne kayar.
Oruç Bir Zayıflama Yöntemi Değildir
Oruç tutmak ile kilo verilmez. Gün boyu aç kalmak metabolizma hızını yavaşlatarak alınan besinlerin yağ haline gelmesini kolaylaştırır.
Bununla beraber, şayet bu günkü Tıp ilminin kesin kanıtlarla ortaya koyduğu böyle faydalı “açlık orucu”, “su orucu” isminde bir yöntem varsa, onu tatbik etmekte bir sakınca yoktur. Fakat bu perhiz şekli asla manevi sevap kazandıran bir “Oruç” olarak değerlendirilemez.
"Oruç tutarken vücut metabolik artıkları ve yağları temizler" Teknik olarak oruç depolanmış yağları yakar, fazla kiloları eritir ve vücuttaki kirleri temizler. Her gün yemek yendiğinde vücut depoladığı atıklardan temizlenemez ve yenilen yiyecekler nedeniyle vücut daha fazla metabolik asit depolar.
Oruç, kalp sağlığını destekleyen faktörlerden iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolü arttırırken, kötü kolesterol olan LDL ve trigliserid oranlarında düşüşe yardımcı olmaktadır. Ramazan ayında oruç tutarken uzaklaştığımız fiziksel istekler, beynimizin yapılan işlere yoğunlaşmasını sağlar.
Fakat burada önemli olan uzun olan bu açlık saatlerini doğru şekilde yönetebilmek. Ramazan ayında olan uzun süreli açlık durumu hepimizin kan şekerinin düşmesine ve beslenme düzeninin değişmesine neden olur. Bu problemleri yaşamadan kalori açığı oluşturarak 1 ayda 10 kilo verebilirsiniz!
Oruç tutmamanın cezası, bir güne bir gün tutmaktır. Mazereti varsa oruç tutmaz, gününe gün kaza eder. Hastalanırsa bozar, yine bir gün kaza eder. Hiç oruç tutmazsa yine gününe gün kaza eder; ama niyetli orucunu hiç mazereti yokken, kasıtlı olarak bozmak suçtur.
Bir orucun bozulduğu gün için tutulur. Yani Ramazan orucunu bozan kişinin 61 gün oruç tutmasıgerekmektedir. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu kefaretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262).
Buna göre, oruç tutmaya gücü yettiği hâlde tutmayan veya geçici bir sebeple tutamayan kimseler hakkında fidye hükmü yoktur (Buhârî, Tefsîr (Bakara), 26 [4507]; Müslim, Sıyâm, 149-150 [1145]). Mazeretsiz oruç tutmayanların, tutmadıkları oruçları kaza etmeleri ve tövbe istiğfar etmeleri gerekir.
hayır, orucun zararı kadar faydalı fizyolojik etkileri de vardır. hiç bir şey tamamen iyi veya kötü olamaz, ikisinin arasında bir yerdir. orucun faydaları, bağışıklığı arttırır metabolizmayı hızlandırır.
Bu diyet, su içerek açlık hissini bastırırken, vücudun metabolizmasını hızlandırarak kilo kaybını destekler. Su orucu aynı zamanda sağlıklı bir cilt, daha iyi sindirim ve vücuttaki ödemleri azaltma gibi birçok fayda sunar.
Ramazan ayı süresince yaşlı ve hamilelerin yanı sıra kalp, hipertansiyon, şeker hastalığı, ülser ve ruhsal problemler gibi kronik hastalığı bulunanların oruç tutmaları sakıncalı olduğu belirtiliyor.
Değerli kardeşimiz, Elbette, oruç tutan da oruç tutmayan da namaz kılmak zorundadır. Ancak namaz kılmayan bir Müslümanın tuttuğu oruç geçerlidir.
Ramazan orucuna sabah imsak vaktinde niyet edilerek başlanır ve öncesinde bildiğiniz gibi dirençli kalabilmek için sahur yemeği yenilir. Sahur, sünnettir. Akşama kadar yemeden, içmeden, cinsel çağrışımlardan ve faaliyetlerden uzak durmak gerekir. Akşam ezanı ile oruç açılır ve iftar yemeği yenilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri