Mazeretsiz oruç tutmayanların, tutmadıkları oruçları kaza etmeleri ve tövbe istiğfar etmeleri gerekir. Ayrıca, oruç tutmaya gücü yetmeyen yaşlılar ile iyileşme ümidi olmayan hastalar, fidye vermiş bile olsalar, ileride tutabilecek duruma gelirlerse tutamadıkları oruçları Hanefîler'e göre kaza etmeleri gerekir.
Ancak Ramazan orucunun mazeretsiz olarak tutulmaması büyük günah olup, kazasıyla birlikte tövbe etmek de gerekir. Ayrıca Ramazan'dan sonra tutulan oruç, Ramazan'da tutulan orucun sevabını karşılamaz (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/403). Hz.
Senenin hiçbir mevsiminde oruç tutamayacak kadar yaşlı olan (pîr-i fâni) kimselerin, maddî durumları uygunsa Ramazan'ın her bir günü için bir fakire fidye (yani bir fitre) vermeleri gerekir. İyileşme umudu olmayan hasta da bu hükme tâbidir (el-Bakara, 2/184).
Mazeretsiz bir şekilde orucu bozan kimse; büyük günahlardan bir günah işlemiş ve kendini Allah'ın gazabına ve azabına maruz bırakmıştır. Bu kimse, gönülden samimi bir tövbe etmesi gerektiği gibi tutmadığı orucu kaza etmesi gerekir.
Oruç tutmamanın cezası, bir güne bir gün tutmaktır. Mazereti varsa oruç tutmaz, gününe gün kaza eder.
İlgili 42 soru bulundu
Ramazan orucu, ergenlik çağına ulaşmış ve akıl sağlığı yerinde her Müslümana farzdır. Mazeretsiz olarak oruç tutmayanlar büyük günah işlemiş olurlar.
Peygamber efendimiz de namaz dinin direğidir diye buyuruyor. Namaz Allah ile insan arasında bir irtibattır. Aynı şekilde oruç ta çok önemlidir. Ancak hiç kimse 'namaz kılmıyorsan orucun kabul olmaz' diyemez.
Buna göre, oruç tutmaya gücü yettiği hâlde tutmayan veya geçici bir sebeple tutamayan kimseler hakkında fidye hükmü yoktur (Buhârî, Tefsîr (Bakara), 26 [4507]; Müslim, Sıyâm, 149-150 [1145]). Mazeretsiz oruç tutmayanların, tutmadıkları oruçları kaza etmeleri ve tövbe istiğfar etmeleri gerekir.
Kişinin çok sayıda kaza orucu varsa nasıl tutmalıdır? Ramazan orucunu tutmakla yükümlü olduğu hâlde tutmamış veya bir mazeretten dolayı tutamamış kimseler; öncelikle tutmadıkları bu oruçların sayısını belirlerler ve bu oruçlarını, oruç tutmanın yasak olduğu bayram günlerinin dışındaki günlerde kaza ederler.
bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.”
Bir orucun bozulduğu gün için tutulur. Yani Ramazan orucunu bozan kişinin 61 gün oruç tutmasıgerekmektedir. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu kefaretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262).
Bu hadis için (bk. Buharî, Savm, 4; Müslim, Sıyam, 166). - Evvela, cennete girecek bütün müminlerin oruç tuttuğunu söyleyemeyiz. Çünkü Müslüman olup oruç tutmadığı halde, affa uğrayarak cennete gidenler de olabilir.
İslâm âlimlerinin ortak kabulüne göre ihtiyarlık ve şifa ümidi kalmamış bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan kimse, kazâ etmesi mümkün olmadığı için tutamadığı gün sayısınca fidye öder. Bu durumdaki bir kimsenin fidye ödemesi fakihlerin büyük çoğunluğuna göre vâcip, Mâlikîler'e göre ise müstehaptır.
Bu husus, bir rivayetin yanlış değerlendirilmesinden doğmuştur. İşin doğrusu ne Kur'ân'da, ne de sağlam hadislerde 60 gün kefaret, bir gün de kaza olmak üzere 61 gün oruç tutma olayı yoktur ve Peygamber kimseye böyle bir emir vermemiş, kimseyi bununla yükümlü kılmamıştır.
Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir (Buhârî, Savm, 30; Hibe 20; Nafakât, 13; Keffârâtü'l-eymân, 2-4; Müslim, Sıyâm, 81). Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır.
Kimse oruç tutmak zorunda değil ama herkes kendini tutmak; Öldürmemek, çalmamak ve iftira atmamak zorunda... Kimseyi oruç tutmaya, namaz kılmaya, hacca gitmeye, başını örtmeye zorlayamazsınız. Kur'an'da bunları yapmamanın cezası yok.
15 yaşına gelmiş olmasına rağmen çeşitli sebeplerden sayılan belirtilerin ortaya çıkmadığı gençler ergen olmuş kabul edilir ve oruç farz olmaya başlar. Ergenlik dönemi öncesinde olan çocuklar için farz olmayan oruç tutmak, tekne orucu şeklinde tutulabilir.
Kızılay'a yapacağınız fidye bağışlarınız, Ramazan ayında başta deprem bölgesinde olmak üzere dünyada ve ülkemizde bulunan ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen fidye miktarı 70 ₺'dir.
Tutamadığınızı tahmin ettiğiniz günlerin orucunu kaza edersiniz. Bu sebeple eğer kaza borcunuzun on gün olduğunu zannediyorsanız, on gün oruç tutarsınız. On günden fazla veya az olduğunu zannediyorsanız, zannınıza göre hareket ederek oruç tutarsınız.
İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan, tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde tutar. Oruca dayanamayanlar, bir düşkünü doyuracak kadar fidye verir. Kim gönülden iyilik yaparsa, o iyilik kendisinedir. Eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha iyidir.” (el-Bakara, 2/183-184).
Yolculuk, hastalık gibi meşru bir mazerete dayalı olarak bozulan orucun, sadece kazası gerekir. Ramazan'da bir mazeret olmaksızın tutulmayan oruçlar, gününe gün kaza edilir. Ancak mazeretsiz olarak Ramazan orucunu tutmamak büyük günahtır.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Şüphesiz oruç tutmayan Müslümanları oruca davet etmek vaciptir. Ayrıca onlara orucun faziletini ve orucu yemenin cezasını hatırlatmak gerekir.
Bu konu (38213) nolu sorunun cevabında açıklanmıştır. Söz konusu haram olan bakışlar kalpteki imanı zayıflatır, orucu zedeler ve sevabı azaltır. Ancak orucu bozmaz, bu günahı işleyen kimse bir an önce tövbe etmesi gerekir.
Yoğun ibadet ve Kur'an ayı olarak nitelendirilen ramazanda tutulacak her bir oruç, ayrı ibadetler olarak görülmektedir. Bu nedenle ramazan ayında eğer herhangi bir sağlık problemi oluşmuyorsa, zorlayıcı ya da mecburi sebepler oluşmamışsa önceden edilen niyetten vazgeçmek ya da niyeti bozmak doğru sayılmaz.
Oruç tutmanın yasak olduğu günlerin başında bayram günleri gelir. Hz. Peygamber (s.a.s.) iki vakitte oruç tutulmayacağını bildirmiştir ki, birisi Ramazan Bayramının birinci günü, diğeri Kurban Bayramı günleridir (Buhârî, Savm, 66-67 [1990-1991, 1993]; Müslim, Sıyâm, 138-139 [1137-1138]).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri