Oruç tutan diyabetli kişi orucunu hangi şartlarda sonlandırması gerektiği hususunda bilgi sahibi olmalıdır. Kan şekerinin 70 mg/dl'nin altında ya da 300 mg/dl'nin üstünde saptanması durumunda oruç hemen sonlandırılmalıdır. Bu değerlerde oruca devam edilmesi durumunda hayati tehlike oluşabilir.
Açlık / tokluk kan şekeri kaç olmalıdır? Açlık kan şekerinin en az 8 saat aç kalınarak ölçülmesi gereklidir. Normalde 70-100 mg/dl arasında değer olmalıdır. Bu değer 60 mg/dl altında ise hipoglisemi söz konusudur.
Hangi Diyabetik Hastalar Oruç Tutamaz? Glikolize hemoglobin A1c (3 aylık şeker ortalaması) değeri 8'in üzerinde olan hastalar yüksek risk, 10'un üzerinde olan hastalar ise çok yüksek risk kategorisinde ele alınır ve oruç tutamazlar.
Uzun süren açlıktan sonra, iftarda çok hızlı ve ağır yemek, kan şekerinin hızla yükselmesine neden olacağından yemek düzeninde yapılacak küçük değişiklikler ile bu durumu en aza indirmek mümkündür.
Çocuklar ile yetişkinlerin normal kan şekeri değerleri arasında en az 20-30 mg/dl fark bulunur. Yetişkinlerde normal kan şekeri değeri açlıkta 70-100 mg/dl, tokluk durumunda ise 70-140 mg/dl'dir. Bu değer 60'ın altında olduğunda hipoglisemi durumu söz konusudur.
İlgili 24 soru bulundu
Sağlıklı bireyler için 1 saatlik tokluk kan şekeri ölçümünde görülmesi gereken değerler 70-140 mg aralığında olmalıdır. Bu rakamlar arasında çıkan değerler sonucunda kişi sağlıklı bir birey olarak kabul edilir.
Bazı yanlış inanışların aksine kan vermek ya da kan şekerini ölçmek orucu bozmaz. İftarda orucu açmadan önce kan şekeri mutlaka ölçülmelidir ki bu değer açlık şekeri olarak kaydedilir. Hiperglisemi riski açısından iftardan iki saat sonra tokluk şekerine de mutlaka bakılmalıdır.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Kan şekeri ölçmekle oruç bozulmaz bunun iyi bilinmesi gerekiyor."
Açlık kan şekeri ölçümü için en az 8-12 saat aç kalınması gerekir. Bu süre boyunca sadece su tüketmek mümkündür. Özellikle sabah erken saatlerde yapılacak olan açlık kan şekeri testi için hastaların uyandıktan sonra hiçbir şey yemeden ve içmeden hemen laboratuvara gitmeleri önerilir.
Tokluk kan şekeri seviyesi 100-140 mg/dL 'lik bir değerde ise kişinin normal (sağlıklı) değerlerde olduğunu göstermektedir.140-199 mg/dL' lik tokluk kan şekeri seviyesi değeri prediyabet (gizli şeker) olduğunuzu göstermektedir. 200 mg/dL ve üzeri bir tokluk kan şekeri seviyesi değeri ise diyabet tanısı koymak için ...
Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 2-3 ay aktiftir, bu nedenle test üç ayda bir yapılır. HbA1c yüksekliği, kanınızda çok fazla şeker olduğu anlamına gelir. Bu, gözleriniz ve ayaklarınızla ilgili ciddi sorunlar gibi diyabet ilişkili problemler geliştirme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Tokluk kan şekeri, bir kişinin yemek yedikten sonra kan şekerinin ölçüldüğü değerdir. Normal bir tokluk kan şekeri aralığı 70-140 mg/dL arasındadır.
Sülfonilüreler: Yemeklerden yarım saat önce alınmalıdır. Günde tek doz olarak kullanılan uzun etkili türleri yemektede alınabilmektedir. Biguanidler: Gastrointestinal sistemde bozukluk, bulantı, iştahsızlık yaptıkları için yemek sonrası tok karnına (son lokma ile) alınmalıdırlar.
Yüzdelik olarak verilen HbA1c değeri, kan glukozu ile doğrudan orantılıdır. Örneğin HbA1c değerinin 6 olması, kişinin son 2-3 aylık dilimdeki ortalama kan glukoz seviyesinin 126 mg/dL olduğu anlamına gelir. HbA1c değerinin 8 olduğu durumda bu sayı 183'e, 10 olduğu durumda da 240'a yükselir.
Aralıklı aç kalmanın insülin direncine iyi geldiği belirtiliyor. Bu direnç, kan şekeri seviyesini dengede tutuyor. 2018'de yapılan bir araştırmaya göre tip 2 diyabeti olan üç hastanın bu yolla kilo verdikten sonra insülin almasına gerek kalmadı.
Yatarken kan şekeri 100 -120 mg/dl‟ nin altında olmamalıdır.
Ramazan'da kan şekerini dengede tutun
Bunun yerine, tokluk süresini uzatan ve kan şekerinin dengede kalmasını kolaylaştıran protein içeriği yüksek gıdalar tercih edilmeli. Sahurda yumurta, peynir, süt ve yoğurt tüketilebilir.
Ölçümlerin sabah kahvaltısından, öğle ve akşam yemeğinden ve gece öğününden önce yapılması önerilir. Glisemi kontrolü sağlandığında ölçümlerin sıklığı haftada 3-4 kez yapılabilir.
Açlık kan şekeri tanım olarak, en az gecelik 8 saatlik açlık sonrasında sabah kanda aç olarak ölçülen glukoz düzeyini ifade eder. Sağlıklı kişilerde, sabah ölçülen açlık kan şekerinin 70 – 100 mg/dl arasında olması normal kabul edilir.
Diyabet vakalarında görülen artış, kalp damar hastalıklarındaki artışı da beraberinde getirir. Bu etkileşim sonucunda diyabet hastalarının ölüm nedenleri arasında ilk sırada kardiyolojik rahatsızlıklar bulunur. Diyabet, başta kalp, göz ve böbrek olmak üzere vücudun tüm damar sistemlerini etkiler.
Susuzluk hissi, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, görme bulanıklığı, yara iyileştirmesinde gecikme, ciltte kuruma ve kaşıntı, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı kan şekerinin yükseldiğinin (hipergliseminin) belirtileridir. Kan şekeri yükselmesinin birçok nedeni olabilir.
Bol miktarda su içmek idrar çıkışını ve kanda biriken fazla glikozun idrarla atılımını artırdığından hipergliseminin önlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla diyabet hastaları, şeker düşürme için günlük minimum 2,5 litre su tüketmeye dikkat etmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri