VPN'ler genelde ücretlidir Sonuç olarak kullanıcılar, daha iyi veri şifreleme sağladığı ve daha güvenli olduğu için ücretli VPN'leri tercih ediyorlar. Buna karşın çoğu proxy sunucusu ücretsizdir. Bu da genellikle VPN'lerin daha pahalı bir seçenek olduğu anlamına gelir.
Herkese açık proxy
Bu, herkese açık bir IP adresi aracılığıyla trafiği filtreleyen ve çevrimiçi herkesin ücretsiz olarak erişebildiği proxy türüdür. Herekese açık proxy'ler genellikle yavaş ve güvensizdir.
Vekil sunucu ya da ara sunucu olarak da bilinen Proxy, ziyaret etmek istediğiniz sitelere farklı bir kanal üzerinden erişmenizi sağlayan bir araçtır. Sunucu ile istemci arasında bir aracı görevi gören bu özellik pek çok rahatlığı beraberinde getirir.
Bu nedenle, söz konusu sunucuları kullanmak, sizi internet etkinliklerinizi gözleyen insanlardan (internet servis sağlayıcınız gibi) korumak için hiçbir şey yapmaz. Aynı zamanda, proxy'ler genellikle IP adresinizin sızdırılmasına karşı güvenli değildir.
Proxy Ne İşe Yarar? Bu sunucuları, internet trafiğinizi farklı bir sunucuya yönlendirerek, internet etkinliğinizi İnternet Servis Sağlayıcınızdan (ISS) gizler. Mevcut IP adresiniz yerine farklı bir ülkeden IP adresini tanımlayarak, bölgenizde engellenmiş olan sitelere erişim sağlayabilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Yani VPN'ler web sitesi ve uygulama dâhil tüm web etkinliğini şifreler, proxy sunucuları ise tek seferde yalnızca bir web sitesi veya uygulamayı gizler. Sonuç olarak VPN'ler kullanıcıları için daha fazla kapsama alanı sunar. Çoğu VPN sağlayıcısı web trafiğinizi kaydetmezken proxy sunucuları kaydeder.
Yasalar açıktır. Ayrıca teknik olarak vekil sunucu filtrelenmeside mümkündür.İp ler izlenebilir, takip edilebilir, yollanan bütün şifresiz paketleriniz herkes tarafından okunabilir. 1. TCK da proxy kulanımını suç sayan herhangi bir madde yoktur.
Proxy kullanarak engellenmiş sitelere girebilir, internette daha hızlı ve güvenli dolaşabilirsiniz. Bazı Proxy'lerin amacı internette kimliği gizlemekten ziyade filtreleme/zararlı sitelere girişi engelleme ya da bant genişliğinden tasarruf ederek veri akışını hızlandırmaktır.
Proxy sunucuları sayesinde IP adresiniz görünmez ve böylece gizliliğiniz korunmuş olur. Proxy kullanmak, internet kullandığınız bölgeden, internet sağlayıcınızdan ya da herhangi bir başka sebepten kaynaklanan içerik erişim kısıtlamalarını aşmanıza yardımcı olur. Bu yönüyle istenilen bilgiye sansürsüz ulaşmanızı sağlar.
Android cihazınızın ana ekranını açın.
Şebeke bölümünden Mobil ağlar'a dokunun. Erişim Noktası Adları'na dokunun. Listeden, Internet bağlantısı için kullandığınız erişim noktası adına dokunun. Görüntülenecek sayfada Proxy ve Bağlantı noktası değerlerini girmeniz yeterlidir.
Proxy, sizin ve kullandığınız internet arasında bir aracı vazifesi görüyor. Bu durum “Proxy ne işe yarar?” sorusunu akla getiriyor. Proxy; görüntülenen web sitesine doğrudan değil, bir ara sunucu ile ulaşılmasını sağlıyor. Bu dolaylı ulaşım, internet ortamındaki güvenlik için önemli bir adım.
Temel farklar: proxy ve VPN
Kuruluşlar için sanal özel ağ (VPN) hizmeti, bir proxy sunucusundan daha geniş uygulamalara ve yeteneklere sahiptir, çünkü VPN'de şifreleme vardır. Çoğu kuruluş hem VPN hem de proxy sunucusu yerine yalnızca bir VPN kullanmayı tercih eder.
Proxy kullanımı ve VPN (Virtual Private Network), ikisi de IP adresinizi değiştirerek ziyaret gerçekleştirmenizi sağlar. Ancak Proxy bu işlemi, sunucu tarafından vekillik yapılarak gerçekleştirir. VPN ise sizin sanal bir kullanıcı gibi giriş yapmanızı sağlayan şifrelenmiş bir bağlantı tüneli oluşturur.
Proxy kelimesinin Türkçe'deki anlamı vekil sunucu olarak geçmektedir.
“İnternet Özellikleri” uygulamasında sağ alt kısımda bulunan “Yerel Ağ Ayarları” butonuna basın. “Ara Sunucu” bölümünde bulunan “Yerel ağınız için bir proxy sunucusu kullanın” yazısının yanındaki kutuyu işaretleyin. “Adres” kısmına proxy adresinizi yazarak “tamam” deyin.
Internet' e erişim için mutlaka bir proxy servisine ihtiyaç yoktur, ancak; size en yakın bir servis noktasındaki proxy servisini kullanmanız, Internet erişiminizi bir hayli hızlandıracaktır.
Proxy, internet protokolü adresinizi gizler ve kendi IP adresiyle değiştirir, böylece web siteleri verilere gerçekte kimin erişmeye çalıştığını bilmez. DNS böyle bir şey yapmaz. DNS sadece web sitelerini, verilerine erişmeye uygun bir konumdan bağlandığınızı düşünmeleri için yanıltır.
Bağlantı yöntemine göre proxy sunucusu çeşitleri iki ayrı grupta incelenir. Bunlar; HTTP (Web) proxy sunucuları, SOCKS proxy sunucuları şeklindedir.
Bir Telegram proxy bağlantısı IP adresinizi gizleyecek ve sizi sohbetlerinizi ele geçirme girişimlerinden koruyacaktır. Verileriniz bir proxy aracılığıyla şifrelenecek ve gerçek kimliğiniz saldırganların meraklı gözlerinden gizlenecektir.
VPN ile Yasaklı Sitelere Nasıl Girilir? Dediğimiz gibi, engellenen bir siteye giriş yapmanın en iyi ve en kolay yolu bir VPN kullanmaktır.
ADIM 1: Google Chrome açınız, sağ üst köşede görülen üç noktaya tıklayınız, açılan pencerede Ayarlar kısmını tıklayınız. ADIM 2: Ayarlar sayfasının alt kısmında bulunan Gelişmiş seçeneğini tıklayınız. ADIM 3: Gelişmiş sayfasının alt kısmında bulunan Proxy ayarlarını aç tıklayınız.
VPN, gönderdiğiniz ve aldığınız tüm bilgileri anlaşılmaz hâle getiren bir filtre görevi görür. Herhangi biri bu verileri ele geçirse bile kullanamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri