Üretim çiftliklerinde, biyolojik gelişim kusurları nedeniyle 'pert' diye tabir edilen bölüme ayrılan, ömürleri ise en iyi koşullarda bile 10 gün yaşayabilen renkli civcivler, hemen hemen her kentte cadde ve sokaklarda tanesi 1,5 TL'den 'eğlencelik' olarak satılıyor.
Yumurtadan çıktıktan sonra tüylenmeye başlayan ve verilen ilaçla renkli civcivler olan bu minik canlılar, 3 gün sonra aldıkları ilaç yüzünden ölüyor.
Civciv yumurtadan renkli olarak çıkıyor.”Yumurtadan çıktıktan sonra tüylenmeye başlayan ve verilen ilaçla renkli civcivler olan bu minik canlılar 3 gün sonra aldıkları ilaç yüzünden ölüyor.
Civcivlere ilk 4-5 gün yirmi dört saat ışık verilmeli, sonrasında ışık süresi her gün azaltılarak, sezonda gün ışığı süresine (kışın 10-12 saat, yazın 13-15 saat) getirilmelidir. Bu sayede civcivlerin dinlenmeleri ve karanlıkta uyumaları (bazı hormonların salgılanabilmesi için) sağlanabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Renkli Civcivler Ancak 10 Gün Yaşıyor - Haberler.
Farklı bir yöntem Civcivlerin daha uzun süre yaşayabilmesi için üreticiler bir başka acımasız yöntemi hayata geçirmeye başladı. Leğenlere dolduruluyorlar Yumurtadan yeni çıkan civcivler leğenlere dolduruluyor ve hepsinin üzerine renkli boyalar serpiştiriliyor.
İlk başta civcivlere % 2-5 oranında şekerli su verilmelidir. Bu onların enerji ihtiyacı içindir. Civcivler ilk geldiklerinde 3 gün hassas olur. Bu nedenle içme suyu vitamin ve minerallerle desteklenmelidir.
Civciv cinsiyetini öğrenmek sanıldığı kadar kolay bir işlem değildir. Genellikle tüylerinin rengine bakılarak cinsiyeti tespit edilebilir. Erkek olan civcivlerin üzerinde genellikle beyaz lekeler gözlemlenir. Dişi civcivlerde ise, kahverengi lekeler görülebilir.
Yumurtadan yeni çıkan civcivler, 1 ile 2 gün kadar anaç altında kalarak tümüyle kuruduktan ve ayaklandıktan sonra anaç çevresinde dolanmaya başlarlar.
Sarı civcivimiz büyüdükçe rengi değişir, tavuk veya horoz olur.
Yumurtadan çıkan civcivler genellikle üç günlük yaşa kadar herhangi bir rekabet davranışı göstermezler. Civcivler 16 günlük yaşa ulaştığında sosyal düzeni oluşturmak için dövüşmeye başlarlar.
Aslinda tuylari beyazdir, fakat yumurtanin sarisindaki pigmentler den dolayi yumurtadan ciktiklarinda saridir. Sonra genetik yedikleri cevre sartlari gibi nedenlerlden renkleri degisir.
Döllenmiş yumurtalar kuluçkahanelerde 21 gün hijyenik ortamlarda kuluçkaya yatırılıyor. 21 gün sonra civcivler çıkıyor. Üretici firmalar olarak işletmecilere yemleri, Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendisi desteği sağlıyoruz. 40-45 gün içinde de piliçler 2 kiloya ulaşıyor ve hemen kesimhaneye yollanıyor.
Civcivler şirin ve minnoş hayvanlardır. Genellikle evde de beslenebilen civcivlerin bakımı oldukça kolay ve zahmetsizdir.
Civciv yemi bulamadığınız zamanlar da civcivinize bulgur verebilirsiniz ancak ince bulgur olmasına dikkat ediniz. Bulgur dışında yeşillik yemeyi de çok severler. Yeşil yapraklı sebzeleri yıkayarak civcivinize verebilirsiniz. Ayrıca ufalanmış buğday, ekmek kırıntıları, marul, lor peyniri ve pirinç yiyebilirler.
Kuluçka makinemize koyacağımız yumurtaların döllenmiş yumurta olması gerekmekte. Markette satılan yumurtalar kesinlikle kuluçka makinesi içine koyulmaz, civciv çıkmaz. Eğer kendi tavuklarınız var ise ve kümesinizde horoz yoksa döllü yumurtanızda olmaz.
Civciv bakması sanıldığı kadar kolay değildir. Hava sıcak dahi olsa üşürler üşüyünce de ölürler. Dairede bakılmaz heryeri kirletir koku yapar. 1 2 haftada büyüyüp kutudan kaçar.
Cinslerin çoğunluğu yaklaşık 16-20 hafta aralığında salmaya başlayacaktır. Eğer çok yakında başlamazlarsa, umutsuzluğa kapılmayın! Daha sonra salmaya başlarlar bu durum kötü değildir sağlam genler ve uzun süreli yaşayan çoğu tavuğun yumurta salma süresi uzundur.
Civciv kümesine önceden toz kireç serpilir. Daha sonra kümes ızgarasız ise altlık olarak 5-10 cm kalınlığında talaş veya saman serilir. Altlığa konulacak talaşın iri planya talaşı olması ve reçinesiz olması istenir.
Beslenme konusunda takviyelere da başvurabiliriz. İlk 1 haftalık süreçte civcivlerimizin suyuna pekmez karıştırarak beslenme takviyeleri yapabiliriz. Pekmez soğuğa ve gribal enfeksiyonlara karşı direnç vermesiyle ünlü bir besin. Pekmez takviyesinin yanında civcivlerimizin suyuna multi vitamin ekleyebiliriz.
Civcivler yeterli bir seviyede büyüdüklerinde marul ve salatalıkla beslenebilir. Civcivlerin yem yememesi durumunda salatalıkların veya marulların küçük şekilde doğranarak verilmesi yeterli olacaktır. Haşlanmış yumurtayı yiyebilecekleri küçüklükte keserek civcivlere verebilirsiniz.
Gözleri çok hassas olduğu için, insanlar tarafından algılanamayan küçük ışık dalgalanmalarını bile görebilirler. Tavuklar tetrakromatiktir. Kırmızı, mavi ve yeşil ışığın yanı sıra ultraviyole ışığı görmelerine izin veren 4 tür konileri vardır. Bu nedenle bizden çok daha fazla renk ve ton görüyorlar.
Kuluçkadan çıkıştan sonra yumurta sarısı ya direkt kan dolaşımına ya da ince bağırsağa transfer olma yoluyla, kuluçkadan sonraki dönemde civcivlerin hem beslenmesi hem de ince bağırsağın gelişimi için kullanılmaktadır [7].
Çoğu insan civciv beslemekten hoşlanır. Yazın civciv bakmak, kolaydır. Havalar soğuduğunda civciv beslemek gibi niyetiniz varsa iyi düşünmeniz gerekir. Çünkü civcivler soğuktan çabuk hasta olup ölürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri