Oryantasyon bozukluğu, bir kişinin çevresini, zamanı ve hatta kendi kimliğini doğru bir şekilde algılama ve anlama yeteneğindeki bir bozulmayı ifade eder. Bu durum bilişsel bozukluk, nörolojik bozukluklar veya psikolojik travma gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.
değişen ya da yeni olan çevre, nesne ya da olgulara uyum sorunu. yer yön duygusu doğuştan gelişmemiş insanlarda görülür. bu bozuklukla yaşayan tipler bir gittikleri yeri ikinci gidişlerinde bulamazlar. hatta bir de bakar kördürler. istanbul anadolu yakasında oturanların işi daha zordur.
İşe yeni başlayan çalışanların gereken tüm bilgileri edinmesi ve kısa sürede işe adapte olması için yapılan bir eğitimdir. Sadece eğitim verilmekle kalmaz aynı zamanda kişinin bu eğitime ve işe uyup uymadığı da denetlenmiş olur.
Oryantasyon, işe ve kuruma uyum konusunda yeni personellerin alışma süreçlerini hızlandırıyor. Bunun yanı sıra, kurumun yapısıyla ilgili ya da yemek ve ulaşım gibi akla gelebilecek pek çok bilgi, yeni çalışanların iş ortamına kısa sürede adapte olabilmeleri açısından bir hayli önem taşıyor.
Oryantasyon eğitimi, yeni bir çalışana şirkette rahat ve etkili bir şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğu bilgileri sağlamak için tasarlanmış bir eğitimdir. Etkili bir oryantasyon eğitimi, şirkete yeni bir pozisyon için başlayacak kişileri, yeni çalışma ortamlarına hazırlar ve daha rahat hissetmelerine yardımcı olur.
İlgili 43 soru bulundu
Bir çalışan iş başı yapmadan önce “hangi işi nasıl yapacağım”, “iş teslim tarihi ne”, “kimlerle çalışacağım”, “çalışırken hangi yöntem ve araçları kullanacağım” gibi sorulara yanıt arar. Oryantasyon sürecini bu soruların bir bir yanıtlandığı süreç olarak ifade edebiliriz.
Fransızca bir kavram olan “oryantasyon”un kelime anlamı “uyumlaştırma, uyumlu hale getirme”dir. Oryantasyon eğitimi, çalışanların işe ilk girişlerinde, örgüte ve yapacakları işlere çabuk uyum sağlamaları amacıyla yapılmaktadır. Bu araştırmada, oryantasyon eğitiminin etkinliği değerlendirilmiştir.
İşbaşı/oryantasyon eğitimleri her çalışan için 2 saaten az olamaz ve bu eğitimlerin süreleri Temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin süresinden düşülemez.
Oryantasyon eğitimi, bir kurumda yeni işe alınan çalışanın işe alışması ve kuruma uyum sağlaması için düzenlenen eğitim programıdır. Kurumların işe alım süreçlerinde kritik bir yere sahip olan oryantasyon eğitimi, çalışanların işe ve çalışma arkadaşlarına adaptasyonunun hızla sağlanması açısından büyük önem taşır.
Oryantasyon; yönlendirme, yön verme, kılavuzluk etme, Fransızca orientation sözcüğünün Türkçe söylenişi. Genellikle bir iş terimi olarak kullanılır. İplik üretiminde, ipliği oluşturan liflerin birçok kez çekilip uzatılarak birbirlerine paralel hale getirilmesi işlemine de oryantasyon denir.
İş yaşamında oryantasyon; işe başlayan bir çalışanın işin gerekliliği olan bilgiyi edinmesi, çeşitli beceriler kazanması, kısa sürede kendini değerli hissedip kurumsal sadakat oluşturulması ve işletmeye hızlı bir şekilde uyum sağlaması kavramlarını içeriyor.
Kurumsal şirketlerde oryantasyon sayesinde çalışanların deneme-yanılma yoluyla öğrenerek mevcut düzenin bozulmasının önüne geçilebildiği gibi, çalışanın işletmeye bağlılık duyması sağlanıyor. Oryantasyon uygulamaları sayesinde bilgi eksikliğinden doğacak sorunların oluşması da engellenebiliyor.
Oryantasyon(Eğitsel Rehberlik)(Duruma Alıştırma Hizmeti)
Eğitim yaşantısı içinde karşılaştığı durumlara alışabilmesi, uyum sağlaması için yapılan yardımlardır.
Oryantasyon nedir kısaca
Genellikle işe alıştırmanın ilk adımıdır ve amacı yeni işe alınan kişinin kendini rahat ve rolüne hazır hissetmesine yardımcı olmaktır. Oryantasyon genellikle birkaç gün veya hafta sürer ve hem resmi hem de gayri resmi faaliyetleri içerebilir.
Halk Eğitim Merkezlerinde görev yapan öğretmen, kadrolu usta öğretici ile görev yapacak ücretli uzman ve usta öğreticilerin Halk Eğitimi Merkezleri Oryantasyonu konusunda bilgi ve becerilerini artırmak ve mesleki tecrübelerine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen kurslara Usta Öğretici Oryantasyon Kursu denmektedir.
Okulda oryantasyon; çocuğun yeni ortamını ve içinde yer alacağı durumları tanıması, bunlara alışması ve mevcut şartları kabullenebilmesi için; yakın çevreyi, okulu, karşılaşacağı uyarıcıları tanımaya yönelik yapılacak çalışmaları içermektedir. Okulun ilk günleri hem çocuk hem de anne baba farklı duygularla doludur.
Buna göre çalışanlarınız işe başlarken yapmış olduğunuz oryantasyon eğitimleri, işbaşı eğitimleri temelde kastedilen eğitimden olmakla beraber kayıt altına alınmasını şart koşmuştur. Bu sebeple hali hazırda firmanızda çalışmakta olan kişilere verdiğiniz bu eğitimleri de kayıt altına alma zorunluluğu gelmiştir.
Üniversite Oryantasyon Programı Nedir? Üniversiteye yeni kayıt yaptırmış öğrencileri, ders programlarına başlamadan önce üniversitenin işleyişi, akademinin dışında faaliyet gösteren birimleri, yerleşkeler ve öğrencilerin faydalanabilecek alanları ile ilgili bilgileri paylaşmak üzere hazırlanan programlardır.
Usta öğretici oryantasyon eğitiminin süresi 1 aydır. Bu kurs programına düzenli katılım sağlanıp eğitim sonunda yapılacak sınavlarda başarılı sayılanlar usta öğretici oryantasyon belgesi almaya hak kazanırlar.
Oryantasyon eğitimi tüm yeni çalışanlar için zorunlu tutulması gereken bir eğitimdir ve bu eğitim yeni çalışan işe başlamadan önce veya işe başladı- ğı ilk günlerde verilmesi gereken bir eğitim türüdür.
Katılım 100 kişi ile sınırlı olmasından kaynaklı erken giriş yapmanız önemle tavsiye edilir. Oryantasyon programına katılım tüm aday öğrenciler için ZORUNLUDUR.
Başvuru sonuçları ekim ayının ilk haftasında tamamlanarak ilan edilir. Bu sıralama bir yıl süreyle geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri