Ücretler Nedir? OSGB kurmaya dair sermaye planlaması yapıyorsanız o halde elinizde en az 50.000 TL gibi esnek bir bütçenin olduğunu bilmeniz gerekir. Esnek çünkü bu sermayeniz büronuzun türüne, kadronuza ve çalıştığınız firmaların yapısına bağlı olarak belirgin oranlarda artabilir.
Sektörün 2020 yılı içinde %1,2 daha büyümesi bekleniyor. Bu trendi Türkiye gibi diğer tüm ülkeler de izleyecek. Türkiye'de bir OSGB açmayı planlıyorsanız, OSGB açmanın karlı olduğuna dair şüphe duymanızı sağlayacak hiçbir faktör yok.
Osgb kurulması için tam süreli iş sözleşmesi ile çalışan yani tam zamanlı iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli bulunması zorunludur. İş güvenliği uzmanı sınıfı şart aranmamaktadır. Bu kişiler sadece kuruluşunda yer aldıkları osgb'de görev alabilirler.
Ücretler geleneksel olarak aylık bazda ödenir. İş yeri hekimine ise eğer saat bazlı çalışılacaksa 100 Türk Lirası ile 200 Türk Lirası ücret ödenmesi beklenebilir. Yine benzer şekilde, kişi temelli iş yapılacaksa o iş yeri hekimi için OSGB ücreti 30 Türk Lirası ile 100 Türk Lirası arasında olacaktır.
OSGB, mevzuatın gerektirdiği fiziki ve tıbbi donanıma sahip, iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin “İşyeri Hekimi“, “İş Güvenliği Uzmanı” ve “Diğer Sağlık Personeli” nin oluşturduğu özel kuruluşlar şeklinde tanımlanmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
işyerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sunmak üzere Çalışma Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurumlara OSGB denir.
SGK sicil numarasına ve yetkili e-bildirge kullanıcısına sahip Tüzel Kişilik “Aile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına” bağlı İş Sağlığı ve Genel Müdürlüğüne e- devlet üzerinden başvuru yapacaktır. Bu SGK sicil numarası ile www.isgkatip.gov.tr adresine giriş yapılarak gerekli evraklar ile başvuru tamamlanır.
OSGB yetkisi almak için başvuruda bulunacakların 29/12/2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren İş Sağılığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği çerçevesinde aşağıdaki belgeleri “Açıklama” kısımlarına dikkat edecek şekilde hazırlayarak İSG-KATİP üzerinden başvurmaları gerekmektedir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından akredite bir kurumdan 220 saatlik eğitim almak, isg uzmanı olmak amacıyla atılacak ilk adımdır. Eğitimlerin başarıyla tamamlanması halinde ÖSYM tarafından düzenlenecek sınava katılmak gerekmektedir.
OSGB belgesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilmektedir. Bu Bakanlığın gerekli olan genel müdürlüğünce başvurular hazırlanan belgeler ve ödenen ücretler ile gerçekleştirilir. Gerçekleştiren bu başvurunun ardından müdürlük eğer gerekli görüyor ise başvuruyu kabul ederek firmanın yetkisini onaylar.
Osgb'de Kimler Çalışabilir ? İş Güvenliği Uzmanı, İşyeri Hekimi, Yardımcı Sağlık Personeli.
OSGB ler İş merkezlerinde kurulur ve ya Sanayi Bölgelerinde kurulur gibi her hangi bir dayatma olmada da OSGB lerin kurulacağı Bina ve alan için kesin çizgiler çizilmiştir. Yönetmeliğe göre OSGB ler kuruldukları binanın mutlaka iskanı olmalı ve Tapu kayıtlarında işyeri olarak geçmesi gerekmektedir.
Türkiye genelinde bulunan 2152 OSGB'nin 588'i yani % 27'si İstanbul'da kuruludur.
OSGB İş yerinin tehlike sınıfına ve çalışan sayısına bağlı olarak kendi bünyesindeki iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanını, gerekiyorsa diğer sağlık personelini bakanlığın sistemine girerek işyeri SGK sicil numarası üzerinden atamaktadır.
Yine de 2023 yılı itibariyle belirlenen oran ortalama bir miktar olup bazı istisnaları kapsamaz. Fakat yapılan analizler neticesinde ortalama bir B sınıfı iş güvenliği uzmanı maaşının 18.440 TL civarında olduğunu söyleyebiliyoruz. En yüksek maaş oranı 37.780 TL olabilirken en düşük oran da 14.770 TL'dir.
Tehlikeli sınıfta yer alan 500 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 500 çalışan için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir. Çok tehlikeli sınıfta yer alan 250 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 250 çalışan için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir.
OSGB'ler yetki belgesi almak amacıyla E-Devlet sistemi üzerinden başvuru yapar. E-Devlet sisteminin iki günden fazla çalışmadığı durumlarda doğrudan veya posta yoluyla başvuru yapılabilir.
BU UYGULAMANIN YÜRÜRLÜĞE GİRDİĞİ TEMMUZ AYINDA YAYIMLADIĞIMIZ BLOG YAZIMIZ İSE ŞU ŞEKİLDEYDİ: 01.07.2020 Tarihinden itibaren 50 çalışan sayısından daha az kişi ile az tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren işletmeler ile kamu kurumlarında iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu uygulamaya geçti.
OSGB'lerin amacı işverenin ve çalışanlarında katılı ile sağlıklı ve de güvenilir bir çalışma ortamı tesis etmek, bunun için gerekli önlemlerin alınması için gerekli olan konularda gözetim, denetim ve eğitim hizmeti ile buna katkı sağlamaktır.
(3) OSGB'ler, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesine ve çalışacak personel sayısına yetecek asgari büyüklükte olacak şekilde; en az 10 metrekarelik muayene, 15 metrekarelik ilkyardım ve acil müdahale, 10 metrekarelik iş güvenliği uzmanı odaları ile 12 metrekarelik bekleme yerinden oluşur.
Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu sağlık kurulu raporu için 200 TL üniversite fiyatı ise 300 TL olarak belirlenmiştir. Genel itibariyle ortak sağlık ve güvenlik birimi işyeri hekimi tarafından verilen raporlar için ücret ödenmez.
O.S.G.B. 'lerin işleyiş usul ve esaslarını belirlemek, yetkilendirmek ve denetlemek konusunda sorumlu ve yetkili olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü'dür.
OSGB'ler bulundukları İl ve kara sınırındaki illerde hizmet gösterebilirler. Örneğin Manisa'da bulunan İŞ MEDİKAL, Manisa ve kara komşu illeri olan İzmir,Denizli,Aydın,Balıkesir ve Uşak'da İSG hizmeti verebilir. Diğer illerde OSGB Hizmeti veremez.
“OSGB'ler kuruldukları il ve sınır komşusu illerde hizmet sunmaya yetkilidir. Sınır illerin dışında hizmet verilebilmesi için, bu Yönetmelikte belirtilen şartları sağlayarak o illerde şube açılması zorunludur.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri