Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ”Kanal İstanbul'da da 'Bütün alanı Katarlılar aldı' dediler. Katarlıların aldığı 157 bin metrekare bir alan” dedi.
İhale, özel olarak davet edilen Gülermak-Yapı ve Yapı-Taşyapı iş ortaklığına verildi. İhale bedeli 3 milyar 111 milyon 362 bin lira olarak açıklandı. 9 Ağustos günü imzalanan sözleşmeye göre 23 Ağustos'ta başlayacak inşaat, 4 Kasım 2024'te tamamlanacak.
1994 yılında Bülent Ecevit İstanbul'un Avrupa yakasında Karadeniz'le Marmara arasında bir kanal açılmasını önermişti. Ve proje "Boğaz ve DSP'nin Kanal Projesi" ismiyle DSP'nin seçim broşürlerinde yer almıştı.
İşte tam da bu noktada; Kanal İstanbul projesi 11 milyar dolarlık yatırımla İstanbul'un tüm deniz risklerini ortadan kaldıracak, can ve mal güvenliğini tesis edecek, 10.000 kişilik yeni istihdam sağlayacak ve ülkemize yılda 1 milyar dolar gelir getirecektir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kanal İstanbul projesi kapsamında Karadeniz kıyısına bir çimento limanı inşa edilmesi için YD Madencilik Anonim Şirketi'nin başvurusunu değerlendirdi. Bakanlık, 2 Haziran 2023 tarihinde projeye ilişkin "ÇED Olumlu" kararı verdiğini duyurdu.
İlgili 42 soru bulundu
İhale sürecinin ardından kanal inşaatı öncesi hazırlık çalışmaları yaklaşık 1,5 yıl sürecektir. Kanal inşaatının ise 5,5 yıl sürmesi öngörülmektedir. Projenin tamamlanma süresi normal şartlar altında 7 yıl olarak planlanmaktadır.
Proje kapsamında 8 kat yüksekliğinde 528 adet blokun dikileceği Kanal İstanbul güzergahındaki alanda 42 bin 500 nüfus yaşayacak. Projenin maliyeti de 12 milyar 53 milyon 890 bin 472 TL olarak hesaplandı. ÇED süreci başlatılan konut projesinin “1. Etap 1.Kısım İnşaatı” için 17 Mayıs 2023 tarihinde UNTD İnşaat A.Ş.
Kanal İstanbul ile günde 500 bin yolcuyu seyahat ettiren şehir hatlarıyla transit geçiş yapan gemilerin 90 derecelik dik kesişmelerinin yaratacağı ölümcül olabilecek kaza risklerinin önüne geçilerek, halkımız için güvenli bir seyahat sağlanabilecektir.
Kanal İstanbul projesindeki 6 köprüden ilki olan Sazlıdere Köprüsü'nün ayakları yükselmeye başladı.
İstanbul Boğazı'ndan geçmek yerine Kanal İstanbul'dan geçmeyi tercih etse bile gemi, İstanbul Boğazı'ndan ortalama 1 saat 20 dakika ile 1 saat 45 dakika arasında gemi geçiyor. Bu süre yeni kanalda 2,5-3 saate kadar çıkacak.
Kanal İstanbul'a 11 kilometre mesafeden Kuzey Anadolu Fay Hattı ve 30 kilometre mesafeden Çınarcık fay hattı geçmektedir. Kanal İstanbul'un gerek kazı/dolgu hacmi gerekse Kanaldaki su hacmi açısından herhangi sismik harekete neden olması söz konusu değildir.
Kanal İstanbul güzergahında yer alan Karaburun ve Yeniköy mahallelerinin bir kısmını kapsayan 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planları ve 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planları Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin ardından onaylandı.
Bakan Kurum yaptığı açıklamada, “Kanal İstanbul Projesi'ni tabi ki iptal etmedik. İmar planları yürürlükte. Gurur projemizi adım adım hayata geçiriyoruz. Yapılan, vatandaşlarımızın talep ve ihtiyaçları neticesinde yeni bir imar uygulama değişikliği!” ifadelerini kullandı.
KANAL İSTANBUL NERELERDEN GEÇİYOR? Kanal İstanbul'un güzergahı Karadeniz kıyısındaki Karaburun'dan başlayacak, Arnavutköy, Esenyurt, Başakşehir, Avcılar ve Esenyurt'tan geçip Marmara'ya Küçükçekmece'den bağlanacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul'un 20 milyar dolara mal olacağını söyledi. Daha önce 15 milyar dolar açıklamışlardı, şimdi döviz hesabında yüzde 33 sapma ile 20 milyar dolara çıktı. Kanal İstanbul'un resmi sitesinde ise maliyetin 75 milyar TL olduğu yazılıyor.
İLK KÖPRÜNÜN TEMELİ BUGÜN ATILDI
İlk köprünün temelinin atılmasıyla Kanal İstanbul, fiilen hayata geçirildi. Köprü, Kuzey Marmara Otoyolu (3. Boğaz Köprüsü dahil) Projesi Başakşehir-Bahçeşehir-Nakkaş Kesim-08 (bağlantı yolları dahil) işi kapsamında, Sazlıdere geçişini sağlayacak şekilde inşa edilecek.
Kanal İstanbul'un güzergahı Karadeniz kıyısındaki Karaburun'dan başlayacak, Arnavutköy, Esenyurt, Başakşehir, Avcılar ve Esenyurt'tan geçip Marmara'ya Küçükçekmece'den bağlanacak.
Kanalın uzunluğu yaklaşık 45 km, taban genişliği minimum 275 metre ve derinliği 20,75 metre olacaktır.
Kanal İstanbul için Sazlıdere'den geçiş sağlayacak ilk köprünün çalışmaları devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 26 Haziran 2021 tarihinde temel atma töreni gerçekleştirilen Kanal İstanbul projesinin çalışmalarında sona yaklaşıldı.
Ayrıca hatırlatmak gerekir ki, Montrö Sözleşmesi sadece boğazlardan geçişi değil, Karadeniz'e kıyısı olmayan devletler için Karadeniz'de kalışı da süre ve tonaj bakımından sınırlamaktadır. Türk Boğazları ve Kanal İstanbul kullanılmak suretiyle yapılan geçişte de bu sınırlamalar varlıklarını devam ettirecektir.
İhale sürecinin ardından kanal inşaatı öncesi hazırlık çalışmalarının 1,5 yıl, kanal inşaatının 5,5 yıl sürmesi, projenin tamamlanma süresinin 7 yıl olması öngörülüyor.
Kanal inşaatı nedeniyle çıkacak hafriyat miktarı 1,17 milyar m3 tür. Bu hafriyatın depolanacağı yerler, İstanbul'un mevcut hafriyat döküm sahalarından bağımsız olarak belirlenmiştir. Kent içinde yapılacak diğer hafriyat alanları ile herhangi bir ilişkisi bulunmayacaktır.
Sözleşmeye göre proje 8 Ağustos'ta başlayacak ve 23 Nisan 2025'te sona erecek. İş toplam 990 günde tamamlanacak. Mahkeme tarafından iptal edilen ihalede inşaat süresi 1170 gün olarak öngörülmüştü.
"Kanalın uzunluğu 45 kilometre. Taban genişliği minimum 275 metre, derinliği 21 metre olarak belirlendi.
Şu anda Boğaz'dan 118-125 gemi geçirebiliyoruz." hesaplara göre Kanal İstanbul'dan geçecek gemilerden alınacak paranın, asgari yıllık net 1 milyar dolar civarında olduğunu belirten Turhan, "68 bin kapasiteli kanaldan 50 bin gemi geçtiğinde yıllık 5 milyar dolar gelirimiz olacak, bu rakamlara gelecekte ulaşacağız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri