Tehlikeli sınıfta bulunan işletmeler: Çalışan başına ayda en az 20 dakika gibi birsüre verilmiştir. Bu durumda tehlikeli sınıfta olan işletmenizde 1000 çalışanolduğu durumda, 2 tam zamanlı iş güvenliği ve sağlığı uzmanı istihdamı yapmalıya da OSGB'den hizmet almanız gerekmektedir.
İşyeri hekimi çalıştırılması veya OSGB'den hizmet alınması için kanunda belirtilen çalışma süreleri aşağıdaki gibidir: Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 5 dakika. Bu sınıfta 2.000 çalışan için 1 tam zamanlı işyeri hekimi istihdamı yapılması veya OSGB'den hizmet alınması gerekmektedir.
Ortak Sağlık Güvenlik Birimi. Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB), İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri yönetmeliği ile tanımlanmış; en son yasal düzenlemelere göre 1 işçinin dahi çalıştığı sanayiden sayılan ve sayılmayan her türlü iş yerine; iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı sağlayan kuruluşlardır.
01.07.2020 tarihinden itibaren Az Tehlikeli Sınıfta yer alan Kamu ve özel sektörün bütün işyerlerinde İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi çalıştırmak veya bunlardan aylık düzenli hizmet almak zorunlu hale getirilmiştir.
OSGB Kimlerden Oluşur ? OSGB çalışanları İşyeri hekimi, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı, B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı, C Sınıfı İş Güvenliği ve yardımcı sağlık personelinden oluşmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Tehlikeli sınıfta bulunan işletmeler:
Çalışan başına ayda en az 20 dakika gibi birsüre verilmiştir. Bu durumda tehlikeli sınıfta olan işletmenizde 1000 çalışanolduğu durumda, 2 tam zamanlı iş güvenliği ve sağlığı uzmanı istihdamı yapmalıya da OSGB'den hizmet almanız gerekmektedir.
Bu kapsamda 01.07.2020 tarihi itibariyle; kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmesi veya bu kapsamda ortak sağlık güvenlik birimlerinden (OSGB) hizmet almaları zorunlu hale gelmiştir.
BU UYGULAMANIN YÜRÜRLÜĞE GİRDİĞİ TEMMUZ AYINDA YAYIMLADIĞIMIZ BLOG YAZIMIZ İSE ŞU ŞEKİLDEYDİ: 01.07.2020 Tarihinden itibaren 50 çalışan sayısından daha az kişi ile az tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren işletmeler ile kamu kurumlarında iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu uygulamaya geçti.
Az Tehlikeli Sınıf: Büro faaliyetleri, perakendecilik, Lokantalar, oteller, okullar vb. Tehlikeli Sınıf: Ayakkabı, mobilya, deterjan, et üretimi, diş hekimliği vb. Çok Tehlikeli Sınıf: Yapı sektörü, Ağır Sanayi, hastaneler, petrol istasyonları vb.
TÜM İŞLETMELER İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI VE İŞYERİ HEKİMİ ÇALIŞTIRMAK ZORUNLUĞU 31 ARALIK 2023 YILINA ERTELENDİ.
Ücretsiz olmasından kaynaklı olarak daha çok aile hekimleri tarafından sağlanan işe giriş sağlık raporu için ücret ödemenize gerek kalmaz.
İş güvenliği uzmanı ve hekimliği hizmeti kişi başı az tehlikelide 140 tl – 170 tl , tehlikeli sınıfta 320 tl- 400 tl , çok tehlikeli sınıfta 475 tl- 750 tl arası değişmektedir.
Ücretler geleneksel olarak aylık bazda ödenir. İş yeri hekimine ise eğer saat bazlı çalışılacaksa 100 Türk Lirası ile 200 Türk Lirası ücret ödenmesi beklenebilir. Yine benzer şekilde, kişi temelli iş yapılacaksa o iş yeri hekimi için OSGB ücreti 30 Türk Lirası ile 100 Türk Lirası arasında olacaktır.
Tüm kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren işyerleri 50'den az çalışan ve az tehlikeli sınıfta yer alıyorsa İş Güvenliği Uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmak zorundadır. Bunun yanı sıra tehlikeli ve çok tehlikeli kapsamında değerlendirilen işyerleri için de İşyeri Hekimi bulundurulması Zorunluluğu vardır.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanmaktadır.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri başlıklı 6. maddesine göre tüm işyerlerinde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulunmak zorundadır.
Çalıştığınız işyerinin SGK sicil numarası 242110202001260000602-58 olsun. Bu işyeri SGK sicil numarasından soldan 2. rakamdan başlayarak 7. rakama kadar olan rakamları alın, 6 haneli olan 421102 rakamını buldunuz, bulduğunuz bu rakam, işyerinizin tehlike sınıfını belirleyen “NACE” kodunuzdur.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın, kamu kurumları ve 50'nin altında işçi çalıştıran az tehlikeli işyerlerinde, İşyeri Hekimi, Sağlık Personeli ve İş Güvenliği Uzmanı çalıştırma yükümlülüğü, COVID 19 Pandemisi gerekçe gösterilerek 31.12.2023 tarihine kadar ertelendi.
Vergi mevzuatında 5 yıl, SGK mevzuatında 10 yıl, Türk Ticaret Kanunu'nda 10 yıl ve İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatında ise 15 yıl saklama zorunluluğu vardır. SGK'nın denetim ve kontrol ile görevlendirilen memurlarınca istenilmesi halinde de bu kayıt ve belgelerin 15 gün içinde ibraz edilmesi gerekmektedir.
MADDE 4 – (1) Elli ve daha fazla çalışanın bulunduğu ve altı aydan fazla süren sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde işveren, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere kurul oluşturur.
(6) (Ek:RG-30/4/2015-29342) İş güvenliği uzmanları tam gün çalıştığı işyeri dışında fazla çalışma yapamaz.
İşe Giriş Sağlık Raporu Geçerlilik Süresi
Az tehlikeli işler için rapor geçerlilik süresi beş yıl, tehlikeli işlerde çalışan kişiler için 3 yıl, çok tehlikeli işlerde ise rapor geçerlilik süresi bir yıl olarak belirlenmiştir.
İşveren, çalışanlar arasından gerekli nitelikleri haiz bir kişiyi veya işveren vekilini işyeri hekimi olarak görevlendirmesi halinde bu kişiler, halihazırda hizmet akdiyle çalışma söz konusu olduğundan 5510 sayılı Kanunun 4. maddesi 1. fıkrası (a) bendi kapsamında sigortalı sayılmaktadır.
Tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için her 1000 kişi başına işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu vardır. Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için ise her 750 işçi başına tam zamanlı işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri