Osmancık pirinç taneleri uzun, geniş, camsı ve mat bir görünümdedir. Kolay kıvam tutması sebebiyle pilav pişirimi için ideal bir pirinç çeşidi olan osmancık pirinç, aynı zamanda sebze yemeklerinde, dolmalarda ya da sütlaç gibi tatlıların yapımında da kullanılan bir pirinç çeşididir.
Sütlaç yaparken en iyi sonucu almak için püf noktası olarak kırık pirinç kullanılır. Bunun nedeni hem pirinçler daha çabuk piştiği için hem de nişastasını çabuk saldığı için tercih edilir. Eğer evinizde kırık pirinç yoksa klasik pirinç de kullanabilirsiniz.
Kendine has lezzeti ve yapısı ile en çok tercih edilen pirinç çeşitlerinden biri olan Osmancık pirinç özellikle pilav yapımında, çorba ve dolmalarda kullanılır.
Osmancık pirinç, ülkemizde yetiştirilen pirinç türüdür. Osmancık pirinç, ekiminin yoğun olarak yapıldığı bölge Trakya'dır. Osmancık pirinç, pilav pişirimi için ideal ve kıvam tutturmanın baldoya kıyasla daha kolay olduğu bir pirinçtir.
Daha çabuk pişip, nişastası daha çabuk çıktığı için, Sütlaç yaparken bu pirincin kullanılması öneriliyor ama elinizin altında yoksa ve bulmaya üşeniyorsanız, pilavlık pirinçle de deneyebilirsiniz :) İlk iş olarak, pirinci ılık suda 15-20 dakika kadar bekletip, sonra tel süzgeçle bol suyla yıkayıp süzüyorum.
İlgili 39 soru bulundu
"Pilavlık pirinç Baldo mu Osmancık mı olmalı?" diye düşünüyorsanız hemen yanıtlayalım: Her iki cins pirinç de pilavlık olarak kullanılıyor. İkisi arasında sadece pişirme farklı bulunuyor ve lezzet olarak birbirleri ile neredeyse aynı oluyor.
Osmancık pirinç taneleri uzun, geniş, camsı ve mat bir görünümdedir. Kolay kıvam tutması sebebiyle pilav pişirimi için ideal bir pirinç çeşidi olan osmancık pirinç, aynı zamanda sebze yemeklerinde, dolmalarda ya da sütlaç gibi tatlıların yapımında da kullanılan bir pirinç çeşididir.
Osmancık ve baldo pirinç arasında kalanlara her iki pirinç de önerilir; fakat iki çeşit de birbirinden farklı özelliklere sahiptir: Baldo pirinç özellikleri arasında çok su istemesi yer alır. Osmancık pirinç ise daha yumuşak yapıya sahiptir ve daha hızlı pişmektedir.
Osmancık Pirinç Pilavı Hazırlanışı:
1 su bardağı osmancık pirinci soğuk suda 10 dakika bekletin ve süzün.
Osmancık pirincin fiyatı baldo pirince göre daha uygundur. Ayrıca bu iki türün yetiştikleri yer de birbirinden farklılık gösterir. Osmancık pirinç baldo pirince göre daha yumuşaktır, daha hızlı pişer ve daha kolay kıvam tutar. Özel hasta diyetlerinde ve verdiği tokluk hissiyle zayıflama diyetlerinde kullanılabilir.
Isınan tereyağı ve sıvı yağın içerisine pirinçleri ilave edip az biraz kavurun. 5. Tavuk suyunu ve tuzu ekleyin. Kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin.
Aslen TR-427 ıslah koduna sahip pirinç varyatesi, modern ismini Çorum'un Osmancık ilçesinden alır. Osmancık-97'nin, markaların korunması ile ilgili 556 sayılı kanun hükmündeki kararnameye göre Türk Patent Enstitüsü'nce 14.12.2005 tarihinde marka tescili yapılmıştır.
Bir sudan geçirin ya da hiç geçirmeden tencereye aktarın. Eğer çok fazla yıkarsanız pirincin kendi nişastası gidecektir ve tatlıyı yaparken kıvamının koyulaşmamasına neden olacaktır. Suyu tencereye koydunuz, su güzelce kaynadı. Pirinçleri ilave edin ve güzelce yumuşayana kadar pişirin.
Önce Su, Sonra Pirinç
Sütlaç tatlısı yapmaya başlarken tencereye mutlaka önce suyu ilave etmek gerekiyor. Eğer bunun aksine tencereye önce pirinçleri alıp daha sonra üzerine su eklerseniz sütlacın istenen lezzeti yakalaması zorlaşacaktır. Dolayısıyla tencereye önce suyu ilave edin ve güzelce kaynatın.
Sütlaç yapımında en çok dikkat edilecek konu kaynarken mutlaka ara ara karıştırmaktır. Zira sütlü bir tatlı olduğundan çok kolay dibi tutar ve tadı bozulur. Sütlaç yapımında püf noktalardan biri de pirincin piştikten sonra yıkanma işlemidir.
İyi pilav pişirebilmek için suyunu iyi ayarlamak gerekir. Pirinçler cinslerine ve yapılarındaki nemlerine göre ortalama 1 ölçüye 1,5-2 ölçü su kullanılır. Pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız içerisine 3-4 damla limon suyu koyun.
Türkiye'deki pirinç çeşitleri arasından en çok tüketilen tür olan baldo pirinç; kokusuz, renksiz ve hafif bir yapıya sahip. Pişirildiğinde yüksek oranda su çektiği ve tane tane ayrılabildiği için özellikle pilav ve dolma reçetelerinde sıklıkla kullanılıyor.
Ülkemizde yetiştirilen en kaliteli Baldo pirinç olarak kabul görmesi ve lezzeti nedeni ile dünya pazarlarında da tercih edilmektedir.
Osmancık pirinç camsı ve mat bir görünüme sahip olduğu için pirinç pilavı yapılmakta oldukça sık tercih edilmektedir. Sütlaç ve dolma yapımında da tercih edilen Osmancık pirinci oldukça fazla oranda nişasta içerdiği için pilav yapılmadan önce mutlaka sıcak su da bekletilmelidir.
Pirinçlerin kraliçesi olarak bilinen Yayla Gurme Basmati Pirinç, eşsiz lezzeti sayesinde tüketicileri tarafından çokça tavsiye ediliyor. Doğal bir aromaya ve kendine has ince, uzun yapıya sahip olan ürün, pişirildiğinde üstün lezzetinin yanı sıra tane tane olması sayesinde öne çıkıyor.
Bence pilav yapmanın ustalığı tarife birebir uymaktan gelir. Unutmayın ki en iyi aşçı tarife gerçekten uyandır :) Benim pilav ölçüm her zaman 1 su bardağı pirince, 1,5 su bardağı su ya da et suyudur.
Türkiye'nin neresinde üretilirse üretilsin Osmancık pirincini Osmancık adı altında pazarlamak ve tüketiciye bu isimle sunmak ticari yasalar ve etik gereğidir. Bütün bu bilgiler ışığında Tosya'da olmayan pirince patent almak için bir çalışma başlatılmış ve çalışmalarda sona gelinmiş.
Pilav yapımı için en uygun pirinç, baldo pirincidir. Pilav yapmaya başlamadan bir süre önce pirinci sıcak suya yatırmak, nişastasının akmasını kolaylaştırarak pilavınızın lapa olmasını önler.
Seçenekler: 1 kg50,80 TL/kg. 2.5 kg45,60 TL/kg.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri