Osmangazi Köprüsü, Yap-İşlet-Devret Modeli ile yapılan ve 384 km otoyol, 42 km bağlantı yolu olmak üzere toplam 426 km uzunluğundaki İstanbul-İzmir Otoyolu'nun en önemli kesimini oluşturmaktadır.
Osmangazi Köprüsünün resmi işletme süresi 19 yıl 15 gün'dür. Kamuya devri 15.07.2035 tarihinde olacaktır.
Bu tutar 185 lira ile 350 lira arasında olan geçiş ücretini karşılamıyor. Başka bir deyişle iktidar, Osmangazi Köprüsü'nden geçse de geçmese de tutarı 985 liraya tamamlayıp garanti ödemesi yapıyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu yap-işlet-devret modeliyle yapılan Osmangazi Köprüsü'nün 2035, Kuzey Marmara Otoyolu'nun işletmesinin 2030'da kamuya devredileceğini açıkladı.
Yapılacak sözleşmeler en fazla 49 yıllık olabilecektir.
İlgili 43 soru bulundu
AKP, Osmangazi Köprüsü için günlük 40 bin araç garantisi vermişti. Köprüden 7 yılda sadece 70 milyon araç geçince, ödenen garanti tutarı 1.2 milyar doları geçti. Vatandaşın cebinden bir kuruş çıkmayacak diyerek yaptırılan otoyol ve köprüler tam bir yüke dönüştü.
"1915 Çanakkale Köprüsü Türkiye'nin projesi"
Yavuz Sultan Selim Köprüsü, devletin kasasından 1 kuruş çıkmadan 2027'de devlete geçecek. Burada yapım maliyeti, işletme süresi, finansmanını da hesaplayarak firmalar ihale için teklif veriyor.
Geçişiniz sırasında Osmangazi Köprüsü geçiş ücretini ödemediyseniz, gişeden İGB yani “İhlalli Ödemesiz Geçiş Bildirimi” almışsınız demektir. Bu durumda ödemeyi 15 gün içerisinde yapmanız gerekmektedir. 15 gün içerisinde geçiş ücreti ödenmezse, ödenmesi gereken tutarın 4 katının ödenmesi şartı mevcuttur.
Osmangazi Köprüsü Geçiş Ücreti 2023
Özellikle İstanbul ve Marmara Bölgesi'ni İzmir'e bağlayan İzmir Otoyolu'nun en önemli parçasını Osmangazi Köprüsü oluşturuyor. Osmangazi Köprüsü geçiş ücretleri 2023 yılı tarifesine göre otomobiller 184,50 TL'den motosikletler ise 129 TL'den ücretlendiriliyor.
En basit şekilde özelleştirme modeli olarak kabul edebileceğimiz bu modelin tarihi temeli Osmanlı imparatorluğu, Almanya, Fransa, İngiltere gibi ülkelerin 19. Yüzyılda başlattıkları kamu imtiyazlarının devredilmesi sistemidir.
Köprünün işletmesi kaç yıl sürecektir? 1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu'nun yapım dahil toplam süresi 16 yıl 2 ay 12 gün olup, bu süre sonunda 1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Karayolları Genel Müdürlüğü'ne devredilecektir.
Otoyolun bu kesimi 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile tarafından işletilecek ve Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü'ne devredilecektir. Otoyol güzergâhında yaban hayvanları için ekolojik köprü yapılmıştır.
Toplam yatırım bedeli 9 milyar dolar olan Osmangazi Köprüsü'nün sağladığı en büyük avantaj, İzmit Körfezi'ni 6 dakikada geçebilmeyi sağlıyor olması. Osmangazi Köprüsü ve 12.6 kilometrelik Gebze-Altınova otoyolu, körfez geçişini 90 kilometreden 12 kilometreye düşürmekte. Yani 78 kilometre azaltıyor.
Osmangazi Köprüsü veya diğer adıyla İzmit Körfez Köprüsü, Dilovası ile Hersek Burnu arasına inşa edildi. Buna göre köprünün bir çıkışı Kocaeli ili Dilovası ilçesinde, diğer çıkışı ise Yalova ili Altınova ilçesinde bulunuyor.
Osmangazi Köprüsü Projesi – Nurol İnşaat ve Ticaret A.Ş.
HGS etiketinizin geçiş esnasında okunamaması durumunda, plakadan tespit yöntemi ile geçiş tutarınız etiketiniz üzerinden tahsil edilecektir.
Trafikteki ücretli otoyol geçişleri için araçlardan ücret alınmaktadır. HGS aboneliğiniz olmadan geçiş yaptıysanız, 2 hafta içerisinde HGS hesabı açmalısınız.
IC İçtaş – Astaldi konsorsiyumu ICA tarafından inşa edilen ve işletilen dünyanın sayılı mühendislik yapılarından biri olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu, işletme döneminde güçlü ve dinamik kadrosu ve işbirliği içinde olduğu Türkiye'nin lider markaları ile hizmet veriyor.
İşte Bakan Karaismailoğlu'nun açıklamalarından satır başları: 1700 metre uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun köprüsü olarak tarihe geçen Adana 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nü tamamlamanın gururunu hep beraber yaşıyoruz.
“Açıldığı yıl Osmangazi Köprüsü'nden 2 milyon 123 bin araç geçerken, bu sayı 2021 yılında 11 milyona yaklaştı. 2022 yılının Ocak-Temmuz döneminde de 8 milyon 793 bin 955 araç Osmangazi Köprüsü'nü kullandı. Köprü ile zamandan yakıttan da tasarruf sağladık.
Bu rekorlardan biri de yapıldığı günden bu yana muhalefet tarafından sürekli eleştirilen Osmangazi Köprüsü oldu. Geçen yılki bir günlük araç geçiş sayısı 80 bin 624 olan köprüde bu yıl 24 Haziran 2023 tarihinde sadece bir günde 111 bin 770 araç geçiş yaptı.
Dilovası ile Hersek Burnu arasında inşa edilen ve İzmit Körfezi'nin iki yakasını bağlayan köprünün toplam 2.682 m uzunluğundadır. 1.550 m orta açıklığıyla, Dünyada işletmeye açık olan en büyük orta açıklıklı Asma Köprüler sıralamasında 7. sırada yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri