Ülkemizin çoğu yerleşimleri gibi Osmaniye de diri fay üzerinde yer alan ve deprem tehdidi altında yaşayan bir ilimizdir.
Bu hat üzerinde yer alan iller, 2019 yılında yürürlüğe giren Türkiye Deprem Tehlike Haritası'nda birinci derece deprem bölgesi olarak yer alıyor. Meydana gelen son depremlerden etkilenen Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye, kent merkezinden aktif fay hattı geçen 24 şehir arasında bulunuyor.
"Osmaniye depremi Toprakkale Fay üzerinde gerçekleşti. Toprakkale fayı İskenderun Körfezi'nden başlar, kuzeye doğru Osmaniye yerleşim yerinden geçerek Kahramanmaraş'a doğru uzanır. Doğu Anadolu Fay Zonu'nun en güney kollarından biri olarak kabul edilmektedir.
Osmaniye il merkezinin yaklaşık 8-10 km batısından geçen Toprakkale Fayı ve daha batıdaki Karataş Fayı da aktif faylar olup bunlar üzerinde oluşabilecek depremlerde Osmaniye il merkezi ve diğer yerleşim yerlerinde hasar oluşma olasılığı vardır.
Kahramanmaraş depremleri sonrası afet bölgesi ilan edilen şehirlerden Osmaniye, mücbir sebeple vergi yükümlülüğü ertelemesinin dışında bırakıldı.
İlgili 17 soru bulundu
AFAD verilerine göre saat 15:42'de Osmaniye'de 4.1 büyüklüğünde deprem yaşandı. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 4.0 olarak açıkladı.
Osmaniye Merkez'de 3,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerden de hissedildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre Osmaniye Merkez'de 3,9 büyüklüğünde bir sarsıntı kaydedildi. Saat 06.29'da olan deprem, yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti.
Osmaniye bu depremden çok etkilendi. Özellikle Esenevler, Rahim Hatun Mahallesi çünkü fay hattı buradan geçti. Buranın bir özelliği de zeminin sıvılaşmaya uygun olması yani milli zemin olması.
Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen iller arasında yer alan Osmaniye'de hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Kent merkezi ve ilçelerde toplam 687 bina yıkılırken, 500 bina için acil yıkım kararı alındı, 8 bin 834 binanın ise ağır hasarlı olduğu belirlendi.
Adana için 2021'de tamamlanan İRAP raporunda da Ceyhan, Yumurtalık, İmamoğlu, Seyhan ve Yüreğir ilçeleri mevcut yapı stoğu ve fay hatlarına yakınlıklarından dolayı deprem afetinden muhtemel zarar görebilecek ilçeler olarak sıralanıyor.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Pazarcık ve Elbistan merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen Osmaniye'de bina yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. AA muhabirinin Osmaniye Valiliğinden aldığı bilgilere göre, depremlerde kent merkezi ve ilçelerde 651 bina yıkıldı, 1010 kişi yaşamını yitirdi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok hasarı alan illerin başında gelen Hatay'da kırılan fayın yıkıcı etkisinin 50 saniye sonra ulaştığı belirtildi.
Bunlar Ecemiş Fay Zonu, Karaisalı-Karsantı Fay Zonu ve Karataş-Osmaniye Fay Zonu'dur. Ecemiş Fay Zonu Adana'nın yaklaşık kuzeybatısında yer alan ve kuzey, kuzeydoğu-güney, güney batı doğrultusu boyunca uzanan bir koridor şeklinde uzanır.
Halk Tv canlı yayınında konuşan ve 7 Şubat'ta Adana ve İskenderun yöresine dikkat edelim dediğini hatırlatan Görür, "Deprem büyüklüğü de stresi transfer ettiğin zaman deprem oluşturacak fay boyutu nedir o önemli. Küçük fay öyle büyük deprem üretemez" dedi.
Cenk Yaltırak başkanlığındaki ekip, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki depremin yaşandığı Çardak Fayı'nın röntgenini çekiyor.
KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser. Tek bir faydan oluşmaz, pek çok parçadan oluşan fay zonudur.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde 4,1 büyüklüğünde bir sarsıntı kaydedildi. Saat 15.42'de olan deprem, yerin 12,93 kilometre derinliğinde gerçekleşti.
Bunun için e-Devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve şifreniz ile giriş yapmalısınız. Daha sonra arama kısmına Türkiye Deprem Tehlike Haritaları yazarak çıkan bağlantı linkine tıklayın. Uygulamaya git diyerek AFAD sitesinden evinizin altından fay geçip geçmediğini öğrenebilirsiniz.
Prof. Dr. Osman Bektaş, "Karataş-Osmaniye-Andıran fay zonu 1998 gibi 6,3 deprem üretebilir" uyarısında bulundu.
E-Devlet Fay Hattı Sorgulama
İkamet ettiği semtin deprem riskini sorgulamak isteyen vatandaşların, https://tdth.afad.gov.tr adresinden TC kimlik numarası ve şifre ile giriş yaparak ikamet ettikleri bölgenin koordinat ve adres bilgilerini girmeleri yeterli.
7,4 büyüklüğündeki deprem, 7 kilometre derinlikte oldu.
Osmaniye 6 Şubat depremlerinde büyük yıkıma uğrayan kentler arasında. Asrın felaketinde kentte 273 bina yıkıldı, 8 bin 809 bina ise ağır hasar gördü. Osmaniye'de 1010 kişi hayatını kaybetti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri