Ploşnik Savaşı, Osmanlı Devleti'nin ilk yenildiği savaş olarak tarihe geçmiştir. Bu savaşın tarihi bazı kaynaklara göre 1386, bazılarına göre ise 1387'dir. Dönemin Osmanlı hükümdarı Sultan Murad, ilk başta Karamanoğlu Alaüddin Beyi Konya'da yendi.
Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili savaşların listesi Osmanlı İmparatorluğu'nun katıldığı savaşların ve geçirdiği isyanların listesidir. Listede toplamda 105 zafer, 33 Mağlubiyet, 13 Sonuçsuz savaş, 42 bastırılan isyan, 12 başarılı isyan vardır.
Mondros Mütarekesi, 1918
I. Dünya Savaşı sonunda İtilaf Devletleri ile Mondros Mütarekesi imzalanmıştır.
İmparatorluk, I. Dünya Savaşı'ndaki yenilgisinin ardından kalan topraklarının İtilaf Devletleri tarafından paylaşılmasıyla sona erdi. Saltanat, Türk Kurtuluş Savaşı'nın ardından 1 Kasım 1922'de Ankara'daki Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti tarafından resmen lağvedildi.
İlgili 18 soru bulundu
Napolyon ilk yenilgisini 1796 yılında İkinci Bassano Muharebesi'nde Habsburg Hanedanlığı'ndan, ikinci yenilgisini ise 1798 yılında Nil Muharebesi'nde İngilizlerden almış. 1799 yılında Akka Kalesi Kuşatması'nda Osmanlı İmparatorluğu'na karşı aldığı yenilgisi ise Napolyon'un üçüncü yenilgisi.
Osmanlı-Rus Savaşı'nın diğer adıyla 93 Harbi'nin kaybedilmesinin asıl sebebi, Osmanlı ordusunun ve komutanlarının yetersizliği değil, tam tersine savaşı kazanacak yetenekte olan komutanların “saray tarafından” korkunç bir cehaletle yönetilmesindendir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1 Kasım 1922 tarihinde 623 yıllık Osmanlı saltanatını kaldırdı ve 3 Mart 1924 tarihinde de, hem Muhammed'in 632'deki ölümünden sonra oluşturulan ve yaklaşık 1292 yıldır süregelen halifelik makamını kaldırdı, hem de Osmanlı Hanedanı'nın Türkiye'den sürgün edilmesi kararını aldı.
Hanedanın sonu
Anadolu topraklarının bölünmesini öngören Sevr Antlaşması'na karşı Anadolu'da gelişen Türk Kurtuluş Savaşı'nın başarıya ulaşmasının ardından padişah, çevresiyle birlikte İstanbul'dan ayrılan İtilaf Devletlerinin donanması ile TBMM kararıyla Türkiye dışında istediği yere gitmek üzere sürgün edildi.
Dünya Savaşı İttifak Devletleri ve İtilaf Devletleri arasında 1914-1918 yılları arasında gerçekleşti. Osmanlı İmparatorluğu'nun da dahil olduğu İttifak grubu savaşı kaybetti. Bu büyük savaş sonrasında dünyanın siyasi haritası değişti.
Osmanlı-Rus Savaşları, 16. yüzyıl - 20. yüzyıl arasında Osmanlı Devleti ile Rusya Çarlığı ve daha sonra bu devletin büyümesi ile bu devletin yerine geçen Rus İmparatorluğu arasında yapılmış savaşlardır. 12 tanedir. 6 tanesi Rus üstünlüğüyle sonuçlanmıştır, 1 tanesi pat, 5 tanesi Osmanlı zaferi ile sonuçlanmıştır .
Osmanlı Devleti'nin toprak kaybettiği ilk antlaşma Karlofça'dır. Karlofça Antlaşması ile Banat ve Temeşvar hariç, bütün Macaristan ve Erdel Beyliği Avusturya'ya, Ukrayna ve Podolya Lehistan'a, Mora ve Dalmaçya kıyıları Venediklilere bırakıldı.
Osmanlı tarihinde ilk şair padişah Fatih Sultan Mehmedin babası İkinci Muraddır. Osmanlı Devleti'nin toprak kaybettiği ilk antlaşma Karlofça'dır.
Bildiğimiz üzere Osmanlığı İmparatorluğu, 1299-1923 yılları arasında varlığını sürdürmüş bir Türk devletidir. 16. yüzyıla doğru dünyanın en güçlü imparatorluğu haline gelmiş ve 600 yıl boyunca doğu ve batı dünyası arasında bir köprü işlevi görmüştür.
OSMANLI'YI YIKAN HÜKÜMDAR: EMİR TİMUR | Ahmet Anapalı - YouTube.
Maveraünnehir'de kurulan Samanoğulları, Karahanlılar, Gazneliler, Mısır'da kurulanlar ise Tulunoğlulları, Ihşitlerdir. Daha sonra ise Maveraünnehir, İran ve Hazar denizi civarında Harizmşahlar, Selçuklular, Timurlular; Mısır'da da Kölemenler ve Eyyubiler devlet kurmuşlardır.
Konu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde tartışıldı. Mustafa Kemal Paşa bir konuşma yapıp, milletin kendi gayretiyle hakimiyeti ele aldığını ve saltanatın kaldırılmasının gerekliliğini belirtti. 1 Kasım 1922'de kabul edilen bir kanunla, halifelik ve saltanat birbirinden ayrılıp, saltanat kaldırıldı.
Rumi takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden Osmanlı tarihinde 93 Harbi olarak bilinir. Savaşın başlıca sebepleri; Osmanlı Devleti'nde yaşanan azınlık isyanları, Rusya'nın Balkanlardaki genişleme siyaseti, Romanya ve Bulgaristan'ın bağımsızlık istekleri ve Panslavizm'dir.
Osmanlı Devleti'nin ağır mağlûbiyetiyle neticelenen 9 ay 7 gün süren savaşa 31 Ocak 1878'de imzalanan Edirne Mütarekesi son vermiştir. 19 Şubat (3 Mart) 1878 tarihinde Ayastefanos Antlaşması imzalanmıştır. 9 Necati Süral, 1877- 1878 Osmanlı Rus Savaşında Balkan Cephesi Askeri Harekâtı, Ankara, 1997, s. 24. 10 T. C.
Gertrude Margaret Lowthian Bell (14 Temmuz 1868 – 12 Temmuz 1926), İngiltere'nin Durham Kontluğu'nda ayrıcalıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen ünlü İngiliz kadın seyyah ve casus. Bell'in babası ünlü bir aileden gelen Thomas Hugh Bell'di.
Mehmed veya Mehmed Vahdeddin (Osmanlı Türkçesi: وحيد الدين, Vahîdüddîn, Mehmed-i Sadis; 4 Ocak 1861, İstanbul - 16 Mayıs 1926, San Remo), Osmanlı İmparatorluğu'nun 36. ve son padişahı ve 115. İslam halifesidir. Saltanatı döneminde, Osmanlı Devleti Mondros Mütarekesi'ni imzalayarak I. Dünya Savaşı'ndan yenik ayrıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri