Düzenli ve ilk büyük Osmanlı tersanesi 1390 yılında Yıldırım Bayezid döneminde yapımına başlanan Gelibolu Tersanesidir. Bu tersane, Tersane-i Amire kurulana kadar Osmanlının en önemli deniz üssü olmuştur.
Osmanlılar Marmara'da denize ulaştıktan sonra ilk tersane, Sultan Orhan zamanında Karamürsel Bey tarafından Karamürsel'de kurulmuş. Karesi Beyliği'nden getirilen ustalarla bu tersanelerde yeni gemiler inşa edilmeye başlanmı ş.
Fetihten sadece iki yıl sonra, Fatih Sultan Mehmet tarafından Kasımpaşa'da küçük bir dere ağzına Tersane-i Amire (Devlet Tersanesi) kuruldu.
Osmanlılarda tersâne kelimesi, gemilerin inşâ ve techîz edildiği teşki lâtlı bir müessese için kullanıldığı gibi, XVI. yüzyılın başlarından XVII. yüzyılın ortalarına kadar, Pîrî Reisi'in Kitâb-ı Bahriyesinde çizilen plânda^ da görüldü ğü üzere gemilerin inşâ edildiği gözler mânâsına da kullanılmıştır*.
Tuzla tersanelerinin kurulması 1960'lı yılların sonlarına tekabül eder. Gemi inşa sektörünün bölgeye taşınması, 22 Eylül 1969 tarih ve 6/12421 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla İstanbul Tuzla ilçesi Aydınlı Koyu'nun Gemi İnşa ve Yan Sanayi Bölgesi olarak ayrılmasıyla gerçekleşmiştir.
İlgili 32 soru bulundu
İzmit'in Bizans'tan alınmasıyla İzmit Tersanesi kurulmuştur. Düzenli ve ilk büyük Osmanlı tersanesi 1390 yılında Yıldırım Bayezid döneminde yapımına başlanan Gelibolu Tersanesidir. Bu tersane, Tersane-i Amire kurulana kadar Osmanlının en önemli deniz üssü olmuştur.
Ayrıca Haliç'te Bizanslılardan kalma bir tersane bulunuyordu, fakat ihtiyacı karşılayacak kapasitede değildi 7. Istanbul'da Osmanlı İmparatorluğu döneminde kurulan ilk tersane, Haliç'te Fatih Sultan Mehmet'in yaptırdığı birkaç göz (inşaat kızağı) den ibaret olan Galata tersanesidir.
Tarihi. 1926 yılında kurulan tersane askeri gemilerin bakımı için hizmet vermekte olup yaklaşık 3221 aktif personel olmak üzere toplam 121.466 m²'lik (1.307.450 m²) alan üzerinde bulunmaktadır. I.
Bunları 1805 yılında Tersane Hazinesi ve Defterdarlığının kuruluşu izledi.
Türkiye'nin alan ve kapasite bakımından en büyük özel tersanesi olan Sedef Tersanesi, aynı zamanda Türkiye'nin en büyük hacimli özel sektör kuru havuzuna sahiptir. Sektörün lider tersanesi olan Sedef, 194.000 m² Tuzla yerleşkesi ve 76.000 m² Orhanlı yerleşkesi olmak üzere toplam 270.000 m² alanda imalat yapmaktadır.
Daha önce Karadeniz'de Sinop Tersanesini yaptıran Alaaddin Keykubat, Alanya Tersanesi ile “iki denizin sultanı” unvanını almıştır. Tersanenin bir yanında mescit öteki yanında muhafız odası bulunur.
Haliç Tersanesi, İstanbul'un Beyoğlu İlçesi'nde Kasımpaşa Semti'nde yaklaşık 70 dönümlük bir alan üzerinde yer almakta olup 475 metre rıhtım şeridi, 3 adet taş havuzu ve 2 adet gemi inşa kızağı ile yaşayan bir sanayi mirası işlevi görmektedir.
1453'te İstanbul'un Fethi'nden sonra II. Mehmed Han İstanbul'dan Haliç'in karşısında, eski Ceneviz banliyösü Galata'da, muhtemelen Cenevizli vetus tersana ("eski tersane") ile aynı yerde bir imparatorluk tersanesi kurdu.
Tersane, hizmet verdiği yeni gemi inşası, gemi tamir, bakım ve onarımı, gemi işletmeciliği, gemi acente hizmetleri ve kara tipi yenilenebilir enerji alanlarındaki yatırımları ile çeşitli sektörlerde katma değeri yüksek hizmetler sunan Tersan şirketler grubuna aittir.
Selçuklular Döneminde Tersane
; Sinop, Alanya ve İzmir'dir.
Eğitim ve öğretimiyle bir donanma oluşturulan ve bizzat komuta ederek başarı sağlayan Mürsel Alp bir Türk Büyüğü, Bir Derya Beyi, Kaptan-ı Derya ve ilk Osmanlı Türk Denizcisidir.
Şimdi gelin, iki devlet arasında yaşanan bu savaşlara bir göz atalım. 1416 senesinde gerçekleşen bu savaş, Osmanlı Devleti'nin ilk deniz savaşı olması açısından büyük önem taşımaktadır. 1. Mehmed önderliğinde ve Çalı Bey komutasında olan Osmanlı donanması bu savaşı kaybetmiştir.
Fatih Sultan Mehmed: Osmanlı Devleti veraset sisteminde ikinci değişikliği yapan Fatih Sultan Mehmed, “ülke, padişahın malıdır” anlayışını hâkim kılmıştır.
Tersane İstanbul projesinde, 240 bin metrekarelik alan içinde ayrıca 1100 yatak kapasiteli 5 yıldızlı 5 otel, 270 mağaza ve 4 müze yer alacak. 2 kilometre uzunluğundaki sahil şeridine sahip projenin 2024'ün son çeyreğinde tamamlanması planlanıyor.
İlçenin tarihi , 1924 yılında Bahriye Vekaleti' nin kurulup Gölcük'ün tersane bölgesi olarak seçilmesiyle başlamıştır. Kurulan tersanede ilk olarak 1. Dünya Savaşı' nda mayına çarparak yara alan Yavuz Zırhlısı'nın onarımı yapıldı.
Örneğin 1323 yılında Karamürsel ele geçirilince Marmara Denizi'ne de ulaşmayı başaran Osmanlı Beyliği, bu zaferin ardından Karamürsel'de 1327 yılında ilk Osmanlı Tersanesi'ni kuruyor.
Kuruluş çalışmalarına 2004 yılında başlanan Yalova-Altınova Tersane Girişimcileri San. ve Tic. A.Ş, Türk gemi inşa sektörünün gelişen ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 2004 yılında kurulmuştur.
Çeşme Deniz Muharebesi, 5-7 Temmuz 1770 tarihleri arasında Rus donanması ve Osmanlı Donanması arasında Çeşme Körfezi açıklarında yapılmıştır. 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nın bir parçası olan bu çatışmanın sonucunda Osmanlı Donanması Ruslar tarafından tamamen yok edilmiştir. Osmanlı donanması tamamen yakıldı.
- Denizlerde kazanılan üstünlüğün kaybedilmek istenmemesi Osmanlı Devleti'ni donanma gücünü yenilemelerine ve kadırgadan kalyona geçilmesine neden olmuştur.
Osmanlı Devleti'nde uygulanan iskan politikası ilk kez Orhan Bey döneminde gerçekleşmiştir. 1353 yılında Bizans İmparatorluğu'nda yaşanan taht kavgaları sırasında Kantakuzen, Orhan Bey'den yardım istemiş ve bu yardım karşılığında ise Gelibolu'da bulunan Çimpe Kalesi'ni Osmanlılara bırakmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri