Türkiye'de sanayileşme hareketini başlatan ve devlet tarafından yapılmış ilk tesis olan Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası, yapıldığı dönem ve konumu itibariyle, büyük bir devrimin eseridir.
Tarihçe. Romalılar tarafından çeşitli üretim birimleri ve büyük değirmenler kurulduğu halde çağdaş anlamda fabrikanın ilk örneği Venedikliler tarafından kullanılmış Venetian Arsenal yapısıdır.
Söz konusu fabrikalar, temel çerçevesi 1923 İzmir İktisat Kongresi'nde çizilmiş olan ulusal endüstriye dayalı ekonomik gelişme amacının önemli uygulamalarından biri olur. Bu amaçla kurulan ilk şeker fabrikasının, 26 Kasım 1926 günü Trakya bölgesinin Alpullu kasabasında işletmeye açılması coşkuyla kutlanır.
Türkiye'de sanayileşme hareketini başlatan ve devlet tarafından yapılmış ilk tesis olma özelliğini de taşıyan Sümerbank Kayseri Dokuma Fabrikası, yapıldığı dönem ve özellikleri itibariyle, büyük bir devrimin eseridir.
Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası, Kayseri'de 1932-1935 yılları arasında faaliyet göstermiş sanayi tesisidir. Halk tipi, ucuz pamuklu kumaş ve iplik üretmek için kurulmuştur; Türkiye'de sanayileşme hareketini başlatan ve devlet tarafından yapılmış ilk tesistir.
İlgili 36 soru bulundu
Türkiye'de sanayileşme hareketini başlatan ve devlet tarafından yapılmış ilk tesis olan Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası, yapıldığı dönem ve konumu itibariyle, büyük bir devrimin eseridir.
Şakir Zümre Fabrikası, Alpullu Şeker Fabrikası, Uşak Şeker Fabrikası, Bünyan Dokuma Fabrikası, Eskişehir Kiremit Fabrikası, Nuri Killigil Tabanca Havan ve Mühimmat Fabrikası, Eskişehir Şeker Fabrikası, Bakırköy Bez Fabrikası, Isparta Gülyağı Fabrikası, Nuri Demirağ Uçak Fabrikası…
Muhalefetin “Türkiye'de fabrika kurulmuyor” iftiralarını rakamlar yalanladı. 2002'de 138 olan OSB sayısı, 2022'de 378'e yükseldi. 12.800 olan fabrika sayısı ise 74.200 oldu. 5 bin yeni fabrika da yolda. Türkiye'nin üretim hamlesi son 20 yılda ciddi bir ivme kazandı.
Dönemi itibari ile sanayileşme çabasına paralel olarak kurulan bazı devlet fabrikaları arasında Feshane-i Amire, İzmit Çuka Fabrikası, Veli efendi Basma Fabrikası, Hereke Kumaş Fabrikası, Bursa ipek Fabrikası, Yeni Darphane, Zeytinburnu Demir Fabrikası ve Yıldız Çini Fabrikası'nı saymak mümkündür.
Halk tipi, ucuz pamuklu kumaş üretmek için kurulan Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası, Rus mimar Prof. Ivan Sergeevich Nikolaev tarafından tasarlanırken, müteahhitliğini ise Abdurrahman Naci Bey yaptı. Hizmete açıldığı yıllarda 2 bin 100 işçi ile 155 memurun çalıştığı fabrikada üretim 1999 yılına kadar sürdü.
İlk dört şeker fabrikası : Türkiye'de şeker üretmek üzere kurulan ilk dört fabrika sırası ile, Uşak (1926), Alpullu (1926), Eskişehir (1933), Turhal (1934) dir. Bunlardan kuruluşunu ilk tamamlayan Uşak fabrikasıdır.
Bu istikametteki ilk ciddi teşebbüs Uşak'lı Molla Ömeroğlu Nuri (Şeker) adında bir çiftçi tarafından başlatılmıştır. Uşak'ta mahalli birçok müteşebbisin iştiraki ile 19.4.1923 tarihinde 600.000 TL sermaye ile kurulan ' Uşak Terakki Ziraat T.A.Ş.
Devletin ilk sanayi tesisi olan Tophane-i Amire ilk olarak II. Beyazıt zamanında 1505 yılında kurulmuş, Kanuni Sultan Süleyman zamanında yeninden inşa ettirilmişti.
Türkiye'de kâğıt, karton, ambalaj kağıdı, gazete kağıdı ve sigara kağıdı üretecek bir fabrikanın projeleri Mehmed Ali Kağıtçı'nın yönetiminde hazırlandı. İzmit Sümerbank Selüloz ve Kağıt Fabrikası'nın temeli 14 Ağustos 1934 tarihinde atıldı.
Fabrika Yapım, 2015 yılında Öner Arslanel tarafından kurulan, televizyon dizileri ile sinema filmleri üreten Türk yapım şirketidir.
Bomonti Bira Fabrikası, 1890'da Feriköy'de kurulmuştur. Fabrika, dönemin en büyük yatırımlarından biri olup, ilk seri üretim fabrikası olması nedeniyle oldukça büyük öneme sahiptir. Fabrikanın ününün artması, bulunduğu semtin de aynı isimle anılmasına yol açmıştır.
Osmanlı'dan sadece 4 fabrika kaldı
Osmanlı'dan Cumhuriyet'e kalan sadece 4 önemli fabrika vardı: Hereke İpek Dokuma, Feshane Yün İplik, Bakırköy Bez ve Beykoz Deri fabrikası…
Atatürk'ün 1923-1938 arasında kurduğu 46 büyük fabrika, ki aralarında şeker fabrikaları da var.
Devlet tarafından Tanzimat dönemi boyunca 160 fabrika kurulduğu bilgisinin41 yanında özel sektör tarafından 1915 yılına kadar gıda, toprak, deri, tahta, tekstil, kâğıt ve kimya sektörlerinde 214 fabrika (1880'e kadar 56, 1881-1890 arası 19, 1881-1900 arası 32 ve 1901-1915 arası 107) kurulduğu vurgulanmaktadır42.
İstanbul Sanayi Odasının hazırladığı "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2021 Araştırması"na göre, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ), üretimden satışlarda 136,8 milyar lirayla en büyük sanayi kuruluşu olma unvanını korudu.
Sanayinin dağılışı
Ülkeye düzensiz dağılan sanayinin %60'ı Marmara Bölgesi'nde bulunur. Gebze Türkiye'nin en büyük sanayisini bünyesinde bulundurur. Marmara'da İstanbul dışında İzmit, Bursa, Sakarya ve Tekirdağ'da sanayi gelişmiştir. Ege Bölgesi, sanayinin geliştiği ikinci bölgedir.
Talepleri karşılamak için ikinci bir organize sanayi bölgesi planlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını gerçekleştirdiği 36 fabrikada 4 bin Batmanlı istihdam ediliyor.
Cumhuriyet'in ilk yıllarında Atatürk'ün emri ile Atatürk Orman Çiftliği'nde bir bira fabrikası kurulmuştur.
20 Aralık 1930'da Atatürk fabrikayı ziyaret etmiştir. Büyük kurtarıcı Cumhuriyetin ilk fabrikası kabul edilen Alpullu Şeker Fabrikası'nı zevk ve gururla gezdikten sonra Şeker sanayi hakkındaki düşüncelerini anı defterine şöyle yazmıştır: “ Alpullu Şeker Fabrikası'nı gezdim. Gördüğüm vaziyetten çok memnun kaldım.
Babaeski İlçesi'ne bağlı Alpulu Beldesi'nde Mustafa Kemal Atatürk'ün 1926 yılında kurduğu fabrikalardan biri olan Alpullu Şeker Fabrikası, son 3 yıldır üretim kapasitesi düşük olduğu gerekçesiyle kapanma noktasına geldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri