Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir.
Tevhid-i Tedrisat kanunu ekseninde şekillenmiş olan Türk eğitim sistemi, bu amaç ve kaygının çok uzağında durmaktadır. Bu kanun, eğitim sisteminde köklü bir değişikliği ifade ediyordu. Yeni düzenleme de dâhil olmak üzere 1924'den itibaren eğitim sisteminde köklü bir değişiklik yapılmamıştır.
Millî Eğitim Sistemimizin anayasası olarak da bilinen, Türk Millî Eği- tim Sistemini, okul öncesinden yüksek öğretime kadar bir sistem bütünlü- ğü yaklaşımı ile düzenleyen, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu'dur.
Fransa eğitim sistemi model alınarak hazırlanan 1869 Maarif-i Umumiye Nizamnamesi, bu tarihe kadar plansız ve programsz olarak gelişen Osmanlı eğitim hayatını bir sistem bütünlüğüne kavuşturmuştur.
Madde 18 - Türk milli eğitim sistemi, örgün eğitim ve yaygın eğitim olmak üzere, iki anabölümden kurulur. Örgün eğitim, okul öncesi eğitimi, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarını kapsar. Yaygın eğitim, örgün eğitim yanında veya dışında düzenlenen eğitim faaliyetlerinin tümünü kapsar.
İlgili 45 soru bulundu
Bu kanun, Türk milli eğitiminin düzenlenmesinde esas olan amaç ve ilkeler, eğitim sisteminin genel yapısı, öğretmenlik mesleği, okul bina ve tesisleri, eğitim araç ve gereçleri ve Devletin eğitim ve öğretim alanındaki görev ve sorumluluğu ile ilgili temel hükümleri bir sistem bütünlüğü içinde kapsar.
Türk Milli Eğitim Sistemi, sonradan değişikliğe uğramış da olsa özünü koruyan 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'na dayanmaktadır. Bu kanun 1973 yılında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
2 Mart 1926'da kabul edilen, "Maarif Teşkilatı Hakkında Kanun" bugünkü eğitim hizmetlerinin temelini oluşturur.
Atatürk 3 Mart 1924 tarihinde “Tevhid-i Tedrisat” Kanunu'nu çıkarttırarak, dine dayalı okullara son vermiş ve okulların tamamının Millî Eğitim Bakanlığı çatısı altında toplanmasını sağlamıştır.
1 Mart 1922 günü TBMM'de yaptığı konuşmada: “Eğitim, hükümetin en verimli ve en mühim görevidir.” diyen Atatürk; Kurtuluş Savaşı'nın en buhranlı günlerinde millî eğitim sorunlarına eğilmiş ve 15 Temmuz 1921'de I. Maarif Kongresi'ni toplamıştır.
Bu amaçla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 3 Mart 1924'te Tevhid-i Tedrisat (Öğretim Birliği) Kanunu kabul edildi. Bu kanunla, medreseler kaldırıldı ve Türkiye Cumhuriyeti sınırlan içindeki bütün okullar, Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlandı.
Türkiye açısından bu amaç, 1973 yılında kabul edilen, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu'nda belirtilen “Millî Eğitimin Genel Amaçları ve İlkeleri (MEGAİ)” başlığında ifadelendirilmiştir.
Kamuoyunda 4+4+4 düzenlemesi olarak bilinen bu kanun ile eğitim sisteminde büyük bir değişiklik yapıldı. Bu değişiklikler 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlandı.
Eğitim sistemine yön veren yasal düzenlemeler,başta ülkemizin taraf olduğu uluslar arası anlaşma ve belgelere uygun olmak üzere soldan sağa doğru hiyerarşik bir şekilde ; Anayasa yasa kanun hükmünde kararname tüzük yönetmelik yönerge genelge ile yapılır.
3 Mart 1924'de 3 Devrim Yasası ile Demokratik, Laik Ulus Devletin ve Eğitimde Birliğin Temelleri Atılmıştır. 3 Mart 1924 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen 3 Devrim Yasasıyla, ülkemizde çağdaş, demokratik ve laik bir ulus devletin temelleri atılmıştır.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un açıkladığı yeni eğitim modeliyle birlikte Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iktidara geldiği 2002 yılından beri Türkiye'de eğitim sistemi, 16. kere değişmiş oldu. Yeni modele göre; ders sayısı azalıyor, öğrenciye üniversitelerde olduğu gibi ders seçme hakkı geliyor.
Türk Eğitim Sistemi'nin üst sistemleri olan Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Yükseköğretim Kurulu'nun ve Üniversitelerarası Kurul'un görevleri, ilgili yasalarda gösterilmiştir.
Devlet üniversitelerinin yanında, 1986 yılında Türkiye'nin ilk kar amacı gütmeyen vakıf üniversitesi öğrencilere eğitim sunmaya başlamıştır. 2012 yılından bu yana Türkiye'de zorunlu eğitim 12 yıl sürmektedir ve üç aşamaya ayrılmaktadır (ilköğretim, ortaöğretim ve lise).
Türk eğitim tarihinin amacı, en eski tarihlerden günümüze kadar Türk Milleti'nin ürettiği, benimsediği, geliştirdiği eğitim ve öğretimle ilgili düşünceleri, kurumları, uygulamaları ortaya koymak, insan yetiştirme düzenini ve nasıl bir insan tipi yetiştirilmeye çalışıldığını araştırmaktır.
Türkiye'de eğitim sistemi temel olarak ilköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimi olarak 3 aşamaya ayrılır ve bu 12 yıllık süreç zorunlu eğitim kapsamındadır. İlköğretim ilk 4 yıldır ve 1., 2., 3., 4. sınıfları kapsar. Ortaöğretim , ikinci 4 yıldır ve 5., 6., 7., 8. sınıfları kapsar.
Türk Eğitim Sisteminin genel amaçları 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nda ifadesini bulmaktadır. Türk eğitim sisteminin temel ilkeleri 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 4 ila 17. maddelerinde 14 madde halinde ifade edilmiştir.
Türk Eğitim Sisteminin örgüt yapısı “merkezi” yönetim odaklı bir ör- güt yapısıdır. Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte eğitim yönetiminde tüm yetkilerin merkezde toplandığı görülmektedir (www.inonu.edu.tr).
Millî Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri