Yemek borusunu (özefagusu) döşeyen mukoza tabasının irritasyon ve enflamasyonudur. Gastroözefageal Reflü (GERD) : Mide asidinin yemek borusuna ve yutağa kaçmasıdır.
Reflü Özofajit genellikle göğüs kafesinin arkasında (retrosternal) yanıcı bir ağrı şeklinde hissedilir. Bazen ağrının yanı sıra ağızda gıdaların ve acı suyun gelmesi gibi şikayetler de görülebilir. Sıklıkla yemeklerden sonra olur, birkaç dakika ile birkaç saate kadar değişen bir sürede etkili olabilir.
Özafagus (yemek borusu) ağız yoluyla aldığımız besinlerin mideye ulaşmasını sağlayan sindirim sistemimizin bir organıdır. Eozinofilik özafajit ise yemek borusunun eozinofil olarak adlandırdığımız hücrelerin birikimi sonucu ortaya çıkan inflamasyonudur.
İlaca bağlı özofagus hasarı olan olguların pek çoğu, birkaç gün içinde her hangi bir müdahaleye gerek olmaksızın iyileşir. Tedavinin en önemli yanı, ilaçla tekrar zedelenmenin devamının önlenmesi için doğru tanının konulmasıdır. Mümkünse kostik potansiyele sahip oral tedaviler kesilmelidir.
Eozinofilik özofajit tedavi edilmesi önemlidir. Tedavi edilmediği taktirde beslenme bozukluğu, göğüs ağrısı ve kusmalar şiddetlenecektir. Bunların sonucunda yemek borusunda darlık artarak beslenme problemleri ve göğüs ağrısı giderek artış gösterecektir.
İlgili 35 soru bulundu
Yemek borusu kanseri, en sık görülen kanserler arasında 7.sırada yer alır. Kilo kaybı, zor yutkunma ve ağrı gibi belirtilerle ortaya çıkan yemek borusu kanseri, özofagus olarak da bilinmektedir.
Mide asidinin yakıcı etkisiyle oluşan şiddetli erozyon ve ülserler ağrıya ve kanamaya neden olabilmektedir. Zamanla yemek borusunun alt kısmını döşeyen dokuda hücresel değişim başlayabilmekte (Barret's özofagus) ve bu durum kansere zemin hazırlamaktadır. Tedavisiz kalan hastalarda kanser riski sürekli devam eder.
Çoğu olguda 7-10 gün içinde gerilemekle birlikte, bazılarında ilaç kesildikten haftalar sonra bile devam edebilir (10). Olgumuz yutkunma sırasında retrosternal ağrı yakınması ile başvurdu ve semptomatik tedavi ile 10 gün içinde düzeldi.
Özofajitte ağrı sıklıkla ani başlangıçlıdır ve saatlerce sürer. Ağrılar uykudan uyandırır, antiasit ve yiyeceklerle hafifler, gıda ve öğünlerle ilişkilidir, sırt üstü yatma ve öne eğilmede hissedilir. Yüzde 50 olguda yanma, ağza yiyecek-içeceklerin gelmesi ve yutma güçlüğü gibi semptomlar eşlik eder.
Medikal Tedavi :
Mide asit salgının özaltin ve yemek borusu alt uç kontrolünü güçlendiren ilaçlar yanısıra gereğinde antibiyotik ve steroid türevi ilaçlar kullanılabilir.
Özofagusun iç döşeyici tabakasından gelişen kötü huylu tümörleridir. Organın iç tabakasından gelişen tümör, yemek borusunun içinde aşağıya, yukarıya ve içeriden dışarı doğru yayılım yapar. Aynı zamanda lenf ve kan damarları yoluyla da vücudun diğer alanlarına sıçrayabilir.
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir). Eczanelerde 5 grup ilaç vardır. Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol .
Özofagus, halk arasında bilinen ismiyle yemek borusu, ağız boşluğunu mideye bağlayan, kas yapısında bir tüptür. Özofagusun besinlerle temas eden iç yüzeyi yassı epitel (skuamöz) hücrelerle kaplıdır; bu hücrelerin kanserleşerek kontrolsüz çoğalmasına skuamöz hücreli karsinom (yassı hücreli kanser) adı verilir.
Mide içeriğinin (mide suyu, gıdalar, bazen safra) yemek borusuna geri kaçmasıyla oluşan özofagus (yemek borusu) iltihabıdır. Reflü özofajitin toplumda görülme sıklığı %15 civarındadır. Hastalarda, midenin üst bölümü ve göğüs kemiğinin arkasında olan ve yukarı doğru yayılan yanma hissi vardır.
Reflü ataklarından kaçınmak için tüketilen besinler önem taşımaktadır. Belli besinleri tüketerek bu semptomlardan kaçınabilirsiniz. Yağsız süt mide ekşimesi semptomlarının rahatlamasına yardımcı olur. Tüketilebilecek olan az yağlı yoğurt da midede yatıştırıcı özellik gösterebilir.
Reflünün en yaygın görülen belirtileri ekşime, yanma, geğirme, gaz, kusma, yutma güçlüğü, mide bulantısı ve ağıza acı su gelmesidir. Ancak reflü belirtileri sadece bunlarla sınırlı değildir. Mide içeriğinin sıklıkla yemek borusuna çarpması zamanla bu bölgedeki sinirlerde de tahribata neden olabilir.
Yemek borusu iltihabı, yani özofajit dediğimiz şeyin 1-2 sebebi var. İlki reflü, asit yemek borusunu yaktığı için mikropsuz iltihaba sebep oluyor, buna da özofajit diyoruz. İkinci sebebi ise iltihabi durum, bazen kemoterapi alırken immün sistemimiz çok baskılanıyor.
Reflü hastalığının en yaygın belirtisi, göğüste yanma olarak bilinen “heartburn” semptomudur. Mide dışında omuzlarda, boyun bölgesinde, sırt ve kolda da hissedilebilen bu yanma hissi, zaman zaman kalp ağrısı ile karıştırılmaktadır.
Reflü şikayetlerinde yastığı yükseltmek yerini yatağın başını 30- 45 cm yükseltmek daha uygundur. Yemek sonrası karın basıncını arttıran hareketler yapılmamalıdır. Eğilme ve doğrulmaya neden olacak fiziksel hareketler için bir müddet beklenilmelidir. Beli sıkan giyecekler giyilmemelidir.
Reflü hastalığı kanser yapar mı? Sıkça sorulan bir soru. Reflü hastalığının sadece dediğimiz yemek borusunun hücresel değişikliklerinin olduğu durumlarda kanser riski vardır. Onun dışında reflü hastalığı direkt kansere yol açmaz.
Skolyoz, kifoz gibi omurgayı etkileyen eğrilikler, kalp hastalıkları, tüberküloz, safra kesesi, mide ve yemek borusu rahatsızlıkları gibi durumlarda sırt ağrısı belirtisi görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri