Anadolu'da ise babaya “ece, ici, ede, eye” de denir. Bunlar daha çok evin büyüğü için söylenirdi. Osmanlı döneminde anne, baba yani ebeveyn için daha güzel deyişler kullanılmış ve onlara “uluca” demişlerdir.
ebu / ebû Peder, baba, ata, eb.
ebe - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe ebe veya epe “anne, büyük anne” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe aba veya apa “baba, dede” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük çocuk dilinden türetilmiştir.
zevc / زوج
Sınıf, cins, nev'. Karı ve kocanın herbiri. Koca, eş.
Ağa kelimesi Türkçe kökenlidir, Türkçede kullanılan kelime ise "ağabey" anlamına gelen Eski Türkçe akadan gelmektedir. Moğolca aqa veya aka kelimesinin eşdeğeridir. Moğolcada da aka/aga kelimesi, “büyük erkek kardeş” anlamına gelmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
benin / benîn. (Tekili: İbn) Oğullar, erkek çocuklar.
birader / birâder / برادر / بِرَادَرْ
Türkçe'de "evli kadının eşi" anlamında kullanılan koca kelimesinin Arapça'daki karşılığı zevcdir (çoğulu ezvâc). Arapça'da ba'l kelimesinin (çoğulu buûle) bir anlamı da kocadır.
Mohaç seferi sıralarında yazdığı bir mektupta Hürrem Sultan Kanuni'ye şu cümlelerle hitap etmektedir: “Benim Sultanım, Can-ı gönülden sevgili Şahım ve ruhu revanim”, “Ben cariyenizi hâkdan refi buyurdunuz”[23].
🔸 Terken, Türk hakanlarına, eşlerine ve kızlarına verilen bir unvandı. Bu sıfat zamanla sadece hükümdarın eşleri ve kızları için kullanıldı. ↪ "Hatun" kelimesi ile birlikte kullanımı yaygın olan bu unvan, Arapça kaynaklarda "türkan hatun" şeklinde ifade edilse de doğru okunuşu "terken" şeklindedir.
Eski Türklerde babaya “kang” derlerdi. Bu kelime yerini daha sonraları (MS: 1000'lerde) “ata”ya bırakacaktır. Anadolu'da ise babaya “ece, ici, ede, eye” de denir. Bunlar daha çok evin büyüğü için söylenirdi.
§ 4. babaanne; : <baba anne-si. Eski Türkçede göremediğimiz “babaanne” sözü, normal olarak, kan ana- sı, kan ökisi ~ kan ögisi veya kan apası tarzında karşımıza çıkmalı idi.
Türkçede "oğul" sözcüğü, gerçekte Arapça olan "evlat" sözcüğünün karşılığıdır. Geçmişte, eşeylik (cinsiyet) ayırmadan hem kız hem de erkek çocuklar için kullanılırdı. Geçmişte "kız oğul", "erkek oğul" diye söylenirdi. Oğlan sözü ise, eski Türkçedeki çokluk eki olan -n ekinin oğul sözüne gelmesiyle oluşmuştur.
Anne ile birlikte bir çocuğun dünyaya gelmesini sağlayan ebeveyne peder denir. Peder kelimesinin Türkçe karşılığı babadır. Arapçada "Eb" kelimesi baba, "Aba" kelimesi ise baba anlamına gelir.
Anadolu'da ata kelimesi, baba, dede, soy ve cet manasında kullanılır. Veli kelimesinin ilk anlamı dost, ikinci anlamı babadır. Birinin eğitimini üstlenen kişilere de veli denir.
Osmanlı Türkçesi
[4] Nikâh neticesi olmuş çocuk. [5] Kelime sonuna getirilerek birleşik kelimeler de yapılır. Meselâ: Şah-zade (Şehzade) $ : Padişah evlâdı.
HÜRREM'İN YÜZÜĞÜ KAYBOLDU
Önce kolyeler ve mücevherler değişti. 19'uncu bölümde de Hürrem Sultan'ın meşhur yüzüğü kayboldu. Mahidevran Sultan ise onu buldu. Yani yapımcı firma TIMS, ticari olarak yollarını ayırdığı Boybeyi'nin Muhteşem Yüzyıl dizisindeki tasarımlarıyla da senaryo üzerinde kalem oynatarak vedalaşıyor.
Hürrem Sultan, Osmanlı devletinde yönetimde hak sahibi olan tek kadın oldu. Hüreem Sultan, Kanuni Sultan Süleyman'ın kendisine olan aşkını hep kullandı, düzenlemiş olduğu saray içindeki entrikalarla devleti olumsuz bir şekilde etkiledi.
HÜRREM SULTAN: SADECE SİZİN YANINIZDA HUZUR BULABİLİYORUM
Hasret acısıyla kıvranan ve çektiği ızdıraplar yüzünden perişan olan bu çaresiz kulunuzdan bu değersiz sızlanmaları kabul ediniz. Ben sadece sizin yanınızda huzur bulabiliyorum.
zevc. Erkek eş, koca.
zevc / زوج
Karı ve kocanın herbiri. Koca, eş.
Kerîme: Kız çocuğu. Osmanlıda kız evladı için kullanılırdı.
Eski Türklerde anneye “ög” derlerdi. Bugünkü “ögsüz” de buradan gelmektedir.
Asıl anlamı süt kardeş olan hemşire sözcüğü Türkçeye Farsça'dan geçmiştir ve sözlükte "diplomalı hasta tedavicisi" şeklinde tanımlanmaktadır. Osmanlı döneminde bu mesleği icra edenler Arapça mümerriz ve mümerrize sözcükleri ile de ifade edilmekteydi.
Kardeş tipleri
Aynı anababadan olanlara öz kardeş denir. Kısmen aynı kısmen farklı anababadan olanlar, ana bir kardeş (anaları aynı, babaları farklı) ya da baba bir kardeş (babaları aynı, anaları farklı) olarak adlandırılır. Farklı anababadan olanlara ise üvey kardeş denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri