Selim daha tahta çıkmadan 1786-1789 yılları arasında son Fransa kralı XVI. Louis ile mektuplaşmaktaydı. Ancak Fransız Devriminden sonra işbaşına geçen Napolyon Bonapart'ın Mısır üzerindeki emelleri Fransa'nın Osmanlı Devleti'yle olan ilişkilerinin bozulmasına yol açtı.
Fransa, 16. yüzyılda hem Habsburg İmparatorluğu'nun baskısını, hem de yaşadığı iç karışıklıklar ve din savaşlarının yıkıcı etkisini Osmanlı'dan aldığı destekle savuşturdu. 16. yüzyıl boyunca Osmanlı donanması, Fransa'ya yardım ederek, devletlerinin varlığının devamına yardım etti.
Politik amaç ise, Osmanlıların kendi emniyet ve çıkarlarını korumak gayesiyle batı devletlerine imtiyazlar vererek, devletlerden birini diğerine karşı kullanmaktır. Bu amaçlara uygun olarak çeşitli zamanlarda Fransa'ya kapitülasyonlar verilmiştir.
Kanuni'nin 1536 yılında Fransa'ya imtiyaz olarak verdiği kapitülasyonlar Nicola Iorga'nın çalışmalarından bu yana tartışılmaktadır. Bazı Fransız tarihçileri kapitülasyonların hiçbir zaman verilmediğini ve bunların sadece "hikaye" olduklarını iddia ediyorlar.
İlgili 37 soru bulundu
1.2.
Osmanlılar ilk olarak 1352 yılında Cenevizlilere, daha sonra da Venedik ve Floransaya ticari imtiyazlar, yani kapitülasyonlar vermişler ve bu suretle de Rönesans talya'sının ekonomik refahına önemli katkıda bulunmuşlardır (nalcık, 2009: 316).
Siyasi sebeplerden dolayı yabancı devletlere kapitülasyonların verilmesinin nedeni, Osmanlı Devleti'nin kendi güvenlik ve çıkarlarını korumak için verilmesidir. Osmanlı Devleti, kapitülasyonlar vererek batılı devletleri birbirlerine karşı kışkırtmak ve batıdan gelebilecek saldırıları önlemeyi amaçlamıştır.
Kapitülasyonlar ilk olarak 1352 yılında Orhan Bey Döneminde Cenevizlilere verilmiş, I. Murat Döneminden itibaren ise (1384) Venediklilere verilmiştir.
Kapitülasyonların veriliş amacı ticareti kendi ülkelerine çekmek olsa da daha sonra merkantilist politika haline gelmiştir. Bir ülkenin başka bir ülkeye ayrıcalık verebilmesi için güçlü bir ekonomiye sahip olması gerekir. Kapitülasyonların bir süresi bulunmadığından dolayı süresiz olarak verilmektedir.
Selim daha tahta çıkmadan 1786-1789 yılları arasında son Fransa kralı XVI. Louis ile mektuplaşmaktaydı. Ancak Fransız Devriminden sonra işbaşına geçen Napolyon Bonapart'ın Mısır üzerindeki emelleri Fransa'nın Osmanlı Devleti'yle olan ilişkilerinin bozulmasına yol açtı.
Dünya Savaşı´ndan sonra Fransızlar tarafından işgal edilen bölge, 18 yıl Fransızların egemenliğinde kalmıştır. Yayladağı, 1938'de kurulan Hatay Devleti sınırları içine kaldı.
Savaş, I. Abdülhamit'in saltanatı sırasında başlamıştır. İngiltere ve Fransa savaşa katılmamakla birlikte, Rusya'nın Balkanlar'da güçlenmesini istemedikleri için bu savaşta Osmanlı Devleti'nin yanında yer almışlardır.
Ancak Mütarekenin 7. ve 16. maddelerini ileri süren itilaf devletleri bölgede Yıldırım Orduları Komutanı olarak bulunan Mustafa Kemal Paşa'nın direnmesine rağmen 4 - 9 Kasım 1918'den itibaren başta İskenderun Limanı olmak üzere Hatay, Urfa, Antep, Maraş ve Çukurova bölgesini işgal etmişlerdir.
Dışişleri Bakanlığı Fransa, beş asırlık köklü ilişkilerimiz temelinde, önemli bir ticari ve ekonomik ortağımız ve nufüsu yaklaşık 800 bin olan Türk toplumunun yaşadığı bir NATO müttefikimizdir. Türk-Fransız diplomatik ilişkilerinin tarihi 1483 yılına uzanmaktadır.
'Özgürlük ve kardeşlik'. Peki ya eşitlik? Sessiz anmanın ardından kalabalık, "Charlie ölmedi", "İfade özgürlüğü", "Tüm Fransızlar beraber" sloganları atıyor.
Demografi. Özellikle Fransa'nın başkenti Paris ve dolaylarında yaşarlar. Paris'e 20 km uzaklıktaki Val-d'Oise ilinin nüfusun %15'i etnik Türk asıllı Türk vatandaşı olan Türk, Kürt, Süryani ve Keldani asıllı Türk vatandaşları ile birlikte Val-d'Oise nüfusun %20'sini oluşturmaktadır.
Osmanlı Devleti II. Mehmed döneminde Venediklilere, I. Süleyman döneminde Fransızlara çeşitli amaçlar doğrultusunda kapitülasyonlar vermiştir. Aynı zamanda dağılma döneminde Balta Limanı Ticaret Antlaşması ile İngilizler'e, Hünkâr İskelesi Antlaşması ile Ruslar'a çeşitli kapitülasyonlar vermiştir.
Kapitülasyonlar Osmanlı Devleti'nin egemenlik hakkının bir gereği olan, ülkesi üzerindeki münhasır yetkisini kullanmasına engel olmuş ve bu devleti çöküşe sürüklemiştir. Rejim, Devlet'i adlî, ticarî, malî ve idarî konularda çeşitli sınırlamalarla karşı karşıya bırakmıştır.
Kapitülasyonları Sürekli Hale Getiren Padişah
Osmanlı Devleti tarihinde, ilk kez 1. Murad zamanında verilen ve Fatih Sultan Mehmed ile Kanuni Sultan Süleyman döneminde artarak devam eden kapitülasyonların, sürekli bir hale getirilmesi 1. Mahmud döneminde gerçekleşmiştir.
Venedikliler ile dostane ilişkiler sağlanmış ve önemli ticaret yollarına sahip olan Venediklilerden bazı durumlarda bu yolları kullanım talep edilmiştir. Venediklilerinde Osmanlılara verdiği kapitülasyonlar sayesinde Osmanlı gemileri daha rahat bir şekilde Venedik sularında hareket etmiştir.
Kelime anlamı itibarıyla “dışarı” manasına gelen “taşra” kelimesi, Osmanlı döneminde idari bakımdan merkezî idarenin yani başkentin dışındaki yerleri ifade etmektedir. Osmanlılarda merkez dışındaki yönetim birimlerinin oluşması, kuruluş dönemine kadar iner.
Meşrutiyet sonrasında iktidara gelen İttihat ve Terakki Hükûmeti de kapitülasyonlardan kurtulmanın fırsatını kollamıştır. Birinci Dünya Savaşı'nın sebep olduğu gerginlik ve Avrupalı Devletlerin karşı karşıya gelmesini de fırsat bilen Osmanlı Devleti tek taraflı olarak kapitülasyonları kaldırdığını duyurmuştur.
Bunların sahipleri elde ettikleri mahsulden zekatın bir çeşidi olarak, İslam hukuku kaidelerine göre, %10 nispetinde öşür vergisi ödemektedirler. Haraci topraklar ise, devlet tarafından silah ile fethedilip, devlet mülkiyeti altına alınan topraklardır.
KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ KAPİTÜLASYONU
İlk Fransız Kapitülasyonu, Kıbrıs seferi öncesinde 1569 yılında verildi. Katolik dünyasına ve Papa ambargosuna karşı ittifak sağlamak için Protestan olan İngiltere'ye 1580'de, Hollanda'ya 1612'de Kapitülasyonlar verildi.
Dış borçlanma
1854 yılında Kırım Savaşı başlangıcı'nda İngiltere'den 200.000 sterlin alınmıştır. Bu Osmanlı İmparatorluğu'nun bilinen ilk borcudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri