Başarısızlık hissi kişinin kendisini herhangi bir konuda yeterince yetkin hissetmemesiyle ilgilidir. Kişi başarılı olma konusunda sürekli kendisini eksik hisseder. En önemli durumlardan biri ise kişi kendisini sık sık diğerleri ile kıyaslar.
Temelinde kişinin kendini yetersiz ve başarısız hissetmesine sebep olan İmposter Sendromu adı verilen bir duygu durum bozukluğunu yaşıyor olabilirsiniz. Diğer bir ismiyle Sahtekar sendromu olarak bilinir. Bu sendromdan muzdarip olan kişiler, diğer insanları bir başarı öyküsüyle kandırıyormuş hissi yaşar.
Kişinin kendisini yeterli bulmaması, başarısızlık korkusu duyması ve kendisinin veya toplumun belli bir görev/iş için belirlediği kriterlere uyamayacağı endişesine yetersizlik hissi denir. Yetersizlik hissi yaşayan kişinin zihninden şu tarz düşünceler geçmesi muhtemeldir: “Yeterince iyi değilim.”
Değersizlik ya da değersizlik duygusu, umutsuzluk ve önemsizlik gibi duygular içerir. Bu tür duygular, genellikle depresyonun yaygın bir belirtisidir. Bununla birlikte benlik saygısının azlığı, ihmal, taciz, travma veya kişinin benlik algısına tehdit oluşturan zor durumlar gibi faktörler nedeniyle de ortaya çıkabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Atikofobi olarak da bilinen başarısızlık korkusu yoğun olarak hissedilen başarısızlık korkusunu ifade eder. Atikofobi başarısız bir sonuç verme ihtimali olan tüm eylemleri ertelemeye veya kaçınmaya sebep olan bir korku türüdür.
Başarısız insanlar genel olarak, kendi başarısızlıklarını kabul etmeden, hep bir bahane arayan, şikayet eden ve sürekli erteleyen insanlar olarak bilinmektedir. Başarılı olmak için değil, başarısızlıklarının nedenleriyle uğraşmakla daha çok vakit harcarlar.
Başarısızlığın da en az başarı kadar önemli olduğu ve doğru kullanıldığında kişisel gelişime ciddi derecede katkı sağladığı hepimizin kabul ettiği bir gerçek. Aynı zamanda başarı gibi başarısızlık da hayatın doğal ve korkulmaması gereken bir sonucu.
Başarısızlık şemasına sahip olan kişi daha en başından hedefine yönelik gösterdiği çabanın yetersizliği, kendini ön plana atmaktan geri durması, kendini geliştirmeye yönelik girişimlerden uzak durması, ilerleme kaydedebileceği alanlarda denemekten bile kaçınması ile kendini gösterebilir.
Başarı: İnsanın yaptığı bir işten beklediği, amaçladığı sonucu elde etmesidir. Başarısızlık ise; kişinin isteyip beklediği sonuca ulaşamamasıdır. İnsan kendisine verilen akıl ve iradesiyle başarıya gidecek yolları öğrenir ve tercih eder. Tercihleri sonucunda ya başarılı ya da başarısız olur.
İş başarının önündeki engeller pek çok şekilde ortaya çıkabilir: zayıf iletişim, ekip çalışması eksikliği, kaynak eksikliği gibi uzayıp giden birçok faktör vardır. Bu engellerin üstesinden gelinmesi oldukça önemlidir.
Birçok öğrenci başaramama korkusu, yetersizlik duyguları, uyum problemleri, okul fobisi vb. psikolojik problemlerden dolayı derslerine yeterince motive olamaz ve gerçek performanslarını ortaya koyamazlar. Bu yönüyle öğrencinin psikolojik anlamdaki 'rahatlığının' okul başarısı için bir ön koşul olduğunu söyleyebiliriz.
Türkiye'nin önemli iş, akademi, sanat ve sivil toplum kuruluşu liderleriyle 1000'i aşkın genci bir araya getiren Başarısızlık Zirvelerinin amacı ülkemizdeki gençlerin en çok ihtiyaç duyduğu umudu, bugünün önemli liderlerinin bizzat yaşanmış başarısızlık hikayeleri etrafında anlatarak paylaşıyor.
Anksiyete, vücudun strese verdiği doğal bir tepki olarak kontrol edilemeyen kaygı, korku ve huzursuzluk gibi duyguların ani ve yoğun bir şekilde yaşanmasıdır. Anksiyetede kan basıncı yükselmesi, kalp atışlarının hızlanması, nefes alış verişinin değişmeye başlaması ve soğuk terleme belirtileri görülür.
Panik Atak: Ani ve yoğun korku, beraberinde panik atakları meydana getirebilir. Bu esnada göğsünüzde ağrı hissedebilir, vücudunuzda ter boşalması yaşayabilir, kalp atışlarınızda hızlanma gözlemleyebilirsiniz. Bazen süreç boğulduğunuzu ya da kalp krizi geçirdiğinizi düşünmenize sebep olacak kadar ağır seyredebilir.
Korku nedir sorusunun cevabı doğal, güçlü ve ilkel bir duygu olduğudur. İster fiziksel ister psikolojik olsun, seni bir tehlike veya zarar tehdidine karşı uyarır. Bazen gerçek bir tehditten kaynaklansa da, korku psikolojisi kafanda yarattığın hayali zorlukların sonucunda da oluşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri