- Fatura, • - Sevk İrsaliyesi, • - Perakende Satış Belgeleri, • - Gider Pusulası, • - Müstahsil Makbuzu, • - Serbest Meslek Makbuzu, • - Ücret Bordrosu, • - Yolcu Listeleri, • - Günlük Müşteri Listeleri, • - Muhabere Evrakı ve diğer belgeler.
Satışlara Ait Belgeler
Satış faturası, perakende satış fişi, yazar kasa fişi gibi mal veya hizmet satışlarına ait belgelerdir.
İlgili 31 soru bulundu
Ticari belgeler; muhasebede ve ticari hayatta kolaylık ve belli bir düzen sağlaması için kullanılan belgelerin tümüne denir. Ticari belgeler dersinde muhasebe ve ticari işlemlerde çok sık kullanılan belgeler ve evraklar anlatılmaktadır.
Ticari fatura, proforma fatura, tasdikli fatura, navlun faturası, çeki listesi, spesifikasyon belgesi, koli ambalaj listesi, menşe şahadetnamesi ve gözetim belgesi gibi belgeler, dış ticaret ticari belgeleri olarak adlandırılmaktadır.
Vergi Usul Kanunu'na göre; belli koşulların var olması halinde fatura yerine kullanılacak belgeler: Perakende satış belgeleri, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzları ile ücretlere ilişkin kayıt ve belgeler, giriş ve yolcu taşıma biletleri.
Türk vergi sistemi, vergiyi doğuran olayın belgelendirilmesi esasına dayalıdır. Belge düzeni adı verilen bu esas ile mükelleflerin ve mükelleflerle hukuki ilişkilerde bulunanların vergi ile ilgili işlemlerinin tespiti, denetlenmesi ve incelenmesi sağlanabilir.
Ticari fatura, uluslararası ticarette kullanılan en temel belgelerden birisi olup ihracatçı tarafından düzenlenmektedir. Fatura: satılan bir malın niteliği, ölçüsü ile birim satış fiyatını ve toplam bedeli gösteren bir belge olmaktadır.
Muhasebe bilgi sisteminin ilk önemli girdisi, işletmelerde ortaya çıkan ekonomik faaliyetlere ilişkin iddiaların kanıtı olan belgelerdir. Ekonomik olayların parasal, parasal olmayan yönlerine ait bilgileri içeren ve ispat edici özellikleri olan unsurlara belge denir.
Ticaret Kanunu'nun 11 inci maddesine göre: “Ticari işletme, esnaf işletmesi için öngörülen sınırı aşan düzeyde gelir sağlamayı hedef tutan faaliyetlerin devamlı ve bağımsız şekilde yürütüldüğü işletmedir”.
Ticaret hukuku 6 alt başlıkta incelenir. Bunlar: Ticari İşletme Hukuku, Şirketler Hukuku, Kıymetli Evrak Hukuku, Taşıma Hukuku, Deniz Ticareti Hukuku ve Sigorta Hukukudur.
Elektronik belge anlamını taşıyan e-Belge; dijital gelişim ve dönüşüm sürecine uyum kapsamında, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen standartlara göre elektronik ortamda oluşturulan belgelerin tümünü ifade eden genel bir terimdir.
Gelir İdaresi Başkanlığı Portalı; e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu ve e-Bilet gibi e-Dönüşüm uygulamalarını dijital alanda kullanabilme imkanı sunan resmi bir portaldır. GİB Portalı fatura oluşturma, kesme gibi temel işlemler için cevap alabileceğiniz bir uygulamadır.
Çok genel anlamıyla, bilgi taşıyan kil tablet, yontu, papirüs, harita, yazma , kitap, dergi , resim ,film , kaset , CD-ROM,DVD ağ aracılığıyla erişilebilen web sayfası, vb. gibi nesneler belge olarak adlandırılmaktadır.
E-belge, elektronik belge anlamına gelir ve fiziksel bir kâğıt belge yerine dijital formatlarda oluşturulan, saklanan, paylaşılan ve işlenen belgeleri ifade eder. E-belgeler birçok farklı amaç için kullanılır. Örneğin, e-belgeleri fiziksel olarak saklamanız gerekmez.
e-Belge; Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığınca hayata geçirilen e-fatura, e-arşiv fatura, e-irsaliye, e-defter, e-serbest meslek makbuzu (e-SMM), e-müstahsil makbuzu (e-MM) gibi dijital dönüşüm uygulamalarına verilen üst başlık adıdır.
e-Defter, kanunen tutulması zorunlu olan yevmiye ve büyük defterlerin dijital ortamda tutulduğu, maliyeye elektronik imzayla berat verildiği sistemdir. Kayıtlar standart bir xml formatında hazırlanır. Bu uygulamayla birlikte daha hızlı ve düzenli bir denetim amaçlanmıştır.
Dış ticaret işlemlerinde kullanılan belgelerin belirli bir sistematik içerisinde, anlaşılır bir şekilde açıklanabilmesi için bu belgeler 5 ayrı grupta incelenir. Bunlar; 1. Ticari Belgeler (Commercial Documents) : Faturalar, çeki listesi, koli listesi, imalatçı analiz belgesi, kontrol-gözetim belgesi, gemi ölçü raporu.
Dış Ticarette kullanılan belgeler 5 çeşittir; Ticari, Taşıma, Sigorta, Resmi ve Finansman belgeleri. Bu belgelerin uygulandığı Dış Ticaret alanları nelerdir? 2. Dış Ticarette, taşıma belgelerinin bankalar açısından önemi nedir?
Ticari defterlere kayıtta esas olan ticari belgeler ise Maliye Bakanlığının anlaşma yaptığı matbaalardan temin edilebildiği gibi noter tasdiki sureti ile de temin edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri