Araştırmamızda Osmanlı-İran siyâsî ve askerî münasebetleri, 1555 Amasya Barış Antlaşması, 1590 İstanbul Barış Antlaşması, 1612 Nasuh Paşa Barışı, 1618 Serav Barış Antlaşması ve 1639 Kasr-ı Şirin Barış Antlaşması konuları değerlendirilmiştir.
Savaşı'nı sona erdiren, İkinci Kasr-ı Şirin Antlaşması olarak da adlandırılan Karden Antlaşması'yla Osmanlı- İran sınırı, Kasr-Şirin Antlaşması'yla çizilen sınır olarak kabul edilmiş ve iki ülke arasında 1775 yılına kadar sürecek bir barış dönemine girilmiştir.
Amasya Antlaşması (1555)
Osmanlı Devleti ile İran arasında imzalanmıştır. Osmanlı tarihinde, İran ile imzalanan ilk antlaşmadır. Doğu Anadolu ve Tebriz, Osmanlı kontrolü altına girmiştir.
Amasya Antlaşması, Kanûnî Sultan Süleyman'ın çıktığı 3. Azerbaycan Seferi sonunda Safevîler'le savaşmanın anlamsız olduğunun fark edilmesiyle savaşa son vermek üzere Osmanlı Devleti ile Safevî Devleti arasında imzalanan antlaşmadır.
Bucaş Antlaşması, 18 Ekim 1672 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ile Lehistan-Litvanya Birliği (Polonya) arasında imzalanmış bir barış antlaşmasıdır. Bu antlaşma Osmanlı Devleti'nin Batı'da toprak kazandığı son antlaşmadır. Ayrıca Osmanlı Devleti, Bucaş Antlaşması ile batıda en geniş sınırlarına ulaşmıştır.
İlgili 40 soru bulundu
Osmanlı padişahı I. Ahmet ve Avusturya adına Arşidük Matthias arasında 11 Kasım 1606 tarihinde imzalanan Zitvatorok Antlaşması'yla barış sağlandı.
Buna göre, Bucaş Antlaşması ile Osmanlı Devleti'ne terk edilen Podolya'nın Türk toprağı olduğu tescillendi, yine Osmanlı İmparatorluğu'na bırakılan Kazaklar'ın hüküm sürdüğü Ukrayna topraklarının üçte biri Lehistan'a geri verilirken, üçte ikisi yine Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliğine tevdi edildi.
Kasr-ı Şirin Antlaşması
Bu antlaşma ile artık Osmanlı Devleti'nin Orta Avrupa'daki üstünlüğü sona ermiştir. 1533 tarihli İstanbul Antlaşması ile elde edilen protokol ve hukuksal alandaki üstünlük Osmanlı İmparatorluğu açısından sona ermiş, bu iki devlet ve yöneticileri hukuk ve protokol anlamında birbirlerine eşit sayılmışlardır.
Nüfuz alanları, İtalya'nın Anadolu'yu boşaltmasını temin için, İngilizler-İtalyanlar-Fransızlar arasında imzalanan farklı bir 3'lü antlaşma ile tanımlanmış olup Güneybatı Anadolu'da sadece İtalyan şirketlerinin bulunacağına; Fransız veya İngiliz şirketlerinin faaliyet yürütmeyeceğine yönelik bir belgedir.
Osmanlı Devleti'nin üstünlüğü ile neticelenen bu seferlerin ardından 11 Şubat 1681 tarihinde ilk Türk-Rus barışı olan Bahçesaray / Edirne Antlaşması imzalandı[14]. Bu antlaşma ile ilk kez Rusya ile Osmanlı İmparatorluğu arasında ortak bir sınır oluşturuldu[15].
Kasrı şirin antlaşması bir barış antlaşmasıdır. Bu antlaşma ile birlikte Osmanlı Devleti ve Safevi Devleti arasında imzalanan bu antlaşma ile birlikte iki devlet arasında ki savaş da sona ermiştir. İran'ın Kirmanşah eyaletinde imzalanmış olan bir barış antlaşmasıdır.
1639 Kasr-1 Şirin antlaşması ile yaklaşık olarak 1,5 asır devam eden Osmanlı-İran siyasi anlaşmazlıkları, askerî savaşları ve hâkimiyet mücadelesi son bulmuştur.
Savaş sonrası
Bu savaş sonunda Osmanlı Devleti'nin kazandığı zafer, Osmanlı tarihçiliğinde Gerileme Devri olarak adlandırılan dönemde (1683-1792) Osmanlıların kazandığı beş parlak askerî galibiyetten (diğerleri 1711-13 Rusya, 1715-18 Venedik, 1730-32 İran ve 1737-39 Avusturya) biri oldu.
18 Aralık 1923 yılında imzalanan Türk-Macar Dostluk Antlaşması, Türkiye Cumhuriyet'inin ilk resmi antlaşması olması açısından büyük önem arz eder. Daha önce dostluk üzerine kurulmuş iyi ilişkilere sahip olan bu iki ulus resmi anlamda da ilk antlaşmalarını imzalamışladır.
1742-1746 Osmanlı-İran Savaşı'nı sona erdirmiştir. Bu antlaşma Nadir Şah'ın Tahran ile Kazvin arasında "Karden" mevkiinde bulunan ordugâhında Osmanlı Elçisi "Mustafa Nazif Efendi" ile İran tarafında "Hasan Ali Hacı Han" arasında imzalanmıştır. Bu antlaşma II. Kasr-ı Şirin Antlaşması olarak da bilinir.
11 Kasım 1606 yılında Osmanlı Devleti ve Avusturya Arşidüklüğü arasında imzalanan bir antlaşmadır. 1593-1606 yılları arasındaki Osmanlı-Avusturya savaşının savaşını sonlandıran bir barış antlaşmasıdır.
Karlofça Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu'nun gerilemeye başladığı dönemde imzalanan önemli bir antlaşma olarak tarih sahnesinde yerini almıştır. Antlaşma, Osmanlı İmparatorluğu'nun toprak kaybı ve güç azalmasının yanı sıra Avusturya Habsburg Monarşisi ve diğer Avrupa devletlerinin kazançları ile sonuçlanmıştır.
Bucaş Antlaşması Önemi - Bucaş Antlaşması Maddeleri, Nedenleri Ve Sonuçları Nedir, Kiminle İmzalandı Osmanlı İmparatorluğu ile Lehistan arasındaki Hotiç Antlaşması sayesinde iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler sıkıntısız sürmekteydi.
Kasrı Şirin Antlaşması Önemi ve Tarihi
Günümüzdeki Türkiye- İran sınır hattının ana yapısı Kasrı Şirin antlaşması ile belirlenmiştir. Bu açıdan oldukça önemlidir. Ayrıca Bağdat şehrinin Osmanlı Devletine katılması Osmanlı için ekonomik anlamda oldukça iyi bir adımdır. Çünkü Bağdat önemli bir ticaret merkezidir.
Karlofça Antlaşması, 26 Ocak 1699 tarihinde Osmanlı ile başlarında Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu bulunan diğer Kutsal İttifak devletleri (Avusturya, Venedik ve Lehistan) arasında imzalanmış olan bir barış antlaşmasıdır.
Karlofça Antlaşması'nın sonuçları ise, şu şekilde sıralanabilir: - Osmanlı Devleti'nin büyük ölçüde toprak kaybettiği tarihteki ilk antlaşmadır. - Avrupa devletleri Osmanlı Devleti'ne karşı savunma konumundan saldırı konumuna geçti. - Türklerin Avrupa'daki ilerleyişi durdu ve de geri çekilme başladı.
Pasarofça Anlaşması; Osmanlı Devleti ile Avusturya Venedik olmak üzere 21 Temmuz 1718 yılında Sırbistan'a bağlı Pasarofça kasabasında imzalanmıştır.
Kanuni Sultan Süleyman ordusunu komuta etmiş ve Budin Kalesini Fethettikten sonra Avusturya'ya yönünü çevirmiştir. 120 bin kişilik ordu ile Viyana kapılarına dayanmıştır. Ancak çetin kış şartları ve aylarca süren kuşatmadan yorulan askerlerin durumu kuşatmanın başarılı olmadan sonlandırılmasına neden olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri