Kurdeşen çok ileri düzeyde değilse sadece antihistaminik ilaçlar ve kaşınan yangılı yerleri soğutucu losyonlar verilir. Ciddi bir akut kurdeşen tablosu ile karşı karşıyaysak intravenöz adrenalin, klorfeniramin ve sistemik kortikosteroid tedavileri vakanın ciddiyetine göre tercih edilmektedir.
Kurdeşen Tedavisinde Antihistaminikler
H1 antihistaminikler kurdeşenin belirtilerini kontrol etmek için kullanılırken, genellikle ikinci jenerasyon antihistaminikler tercih edilmektedir.
İlk basamak tedavide hemen her zaman antihistaminik ilaçlar yer alır. Sedatif olmayan antihistaminik ilaçların kullanılması ile ürtiker olgularının büyük bir kısmında iyileşme elde edilebilir. 2-4 hafta içerisinde iyileşmeyen hastalarda ilaç dozu hekim kontrolünde arttırılabilir.
Akut ürtiker besinler ya da ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyonlar sırasında ortaya çıkabilir. Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer.
Kurdeşen olan kişiler ne yememeli? Kurdeşen olan kişiler alerjiye sebep olabilecek histamin içerikli besinlerden uzak durmalıdır. Özellikle süt ve süt ürünleri, fındık, fıstık ve çilek gibi besinler alerji riski yüksek olan besinlerdir.
İlgili 23 soru bulundu
Ürtiker tedavisinde birinci öncelik antihistaminik ilaçlardır. Antihistaminik ilaçlara başlayan hastalarda tedaviye yanıt alınamaması halinde doz arttırımı yapılabilir. Bunun da işe yaramaması halinde anti Ig-E enjeksiyonları (Omalizumab) önerilebilir.
Kurdeşen olarak da bilinen ürtiker, ani başlangıçlı, ciltte kabarık, kaşıntılı ve genellikle kırmızı lekelerle karakterize, kimi zaman dudak, göz kapağı gibi bölgelerde şişlikler ile seyreden ve yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen bir cilt hastalığıdır.
Ürtikerde deri belirtileri, vücudun her yerinde görülebilen kırmızı pembe kabarıklıklardır. Büyüklükleri çok değişkendir, 1-2 mm veya geniş alanları kaplayan plaklar şeklinde olabilir. Kabarıklıklar çoğunlukla kaşıntılıdır, kaşıntı sıklıkla geceleri artar. Lezyonlar genellikle hiç iz bırakmadan 24 saat içinde kaybolur.
Kurdeşen Hastalığı Kendiliğinden Geçer Mi? Çok şiddetli olmayan ürtiker belirtileri bazı durumlarda kendiliğinden geçebilir. Özellikle, belirtilere neden olan alerjenlerin ve diğer dış faktörlerin yok olması belirtilerin de geçmesini sağlar.
Kurdeşenden farklı olarak, derinin altına yuvalanan akarın neden olduğu uyuz hastalığında kaşıntı ve kırmızı, pembe renkli döküntüler ortaya çıkar, uyuz ısırıklarının ciltteki reaksiyonu deri kıvrımları olan parmak aralarında, bileklerde, dirseklerde ve diz üstünde ve cinsel organ çevresinde görülür.
Yoğun kaşıntı nedeni ile yaşam kalitesini düşürür. Yıllarca sürebileceği gibi zamanla kendiliğinden de geçebilir. Şikayetleriniz için doktorunuz antihistaminikler veya halk içinde kortizon olarak bilinen steroid grubu ilaçları önerebilir. Bu ilaçlar kaşıntının azalmasını ve kabarcıkların küçülmesini sağlar.
Kurdeşen, vücut içinden ya da dışarıdan gelebilecek çeşitli uyaranlarla tetiklenmektedir. Bu uyaranların bir kısmı alerjik mekanizmalar yoluyla, bazıları iltihabi enfeksiyonlar sırasında veya sonrasında, diğerleri ise soğuk, sıcak, basınç ve efor gibi fiziksel etkiler yoluyla kurdeşeni tetikler.
Kurdeşen hastalığı ilerlerse ne olur? Kurdeşen hastalığı ilerlediğinde ciltteki kaşıntı ve kızarıklık artar. Bu durum şiddetli hale gelebilir ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Bazı insanlar kurdeşenin ilerlemesiyle birlikte nefes almada güçlük çekme, baş dönmesi ve bayılma gibi semptomlar yaşayabilir.
Kronik ürtiker
Bir otoimmün neden olasıdır. Kronik spontan ürtiker ayrıca aşağıdakilerle ilişkilendirilmiştir: Helicobacter pylori, bağırsak parazitleri gibi altta yatan kronik enfeksiyon. Sistemik lupus eritematozus, tiroid hastalığı, çölyak hastalığı, vitiligo ve diğerleri gibi kronik otoimmün hastalıklar.
İki yaklaşım da genellikle doğru değildir. Eğer ürtiker bulguları şiddetli ve deri bulgularının yanında dilde ve boğazda şişme ve solunum bulguları varsa acil olarak doktora başvurulmalıdır.
Topikal steroidler kaşıntı önleyici krem için en iyi seçimdir. Çeşitli güç ve formüllerde bulunurlar ve reçetesiz olarak hidrokortizon krem olarak da satın alınabilir. Genel olarak, merhemler ve kremler en güçlü topikal steroidler iken, jeller ve spreyler en zayıfıdır.
Tedavi ilk basamağı, antihistaminik ilaçlardır. Kronik ürtikerde ise hastalığın kontrolü için mutlaka altta yatan nedene yönelik testler yapılır. Ürtiker tedavisi ile birlikte, neden olan faktörlerin tespit edilmesi ve buna yönelik tedavinin yapılması hastalığın tekrarının engellenmesi için önemlidir.
Antienflamatuar ve antioksidan özellikler gösteren elma sirkesi de kurdeşenin sebep olduğu kaşıntı ve kızarıklıkların daha hızlı iyileşmesine destek oluyor.
Yumurta, süt, çikolata, çilek, balık gibi gıdalar çocukluk çağında ürtikeri tetikler.
C vitamini kaynağı olan limon, antioksidan bir besindir. Limon suyu, ciltte oluşan alerjik kaşıntıyı giderme konusunda etkili olabilir. Kaşıntıyı gidermek için bir miktar limon suyunu sodayla karıştırmalısınız. Karışımı bir pamuk yardımıyla, kaşınan yere sürüp masaj yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri