Haziran 1475'te gerçekleşen bu kuşatma ile, Kırım Osmanlı himayesi altına girmiştir. Kırım'ın fethedilmesi adına Gedik Ahmed Paşa komutasında Osmanlı ordusu ve müttefik Kırım kuvvetleri, yarımadaya varmıştı. Kale, deniz ve karadan kuşatma altına alınmıştı. Birkaç günlük müdafaadan sonra teslimiyetlerini duyurdular.
1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nda; Besarabya 1770'lerde, Kırım Yarımadası da 1771'de, Ruslar tarafından işgal edildi. Bu saldırılara Kırım Giray karşı koymaya çalıştı. Savaşı sona erdiren 21 Temmuz 1774 tarihli Küçük Kaynarca Antlaşması ile Kırım, Osmanlı himayesinden çıkartılıp bağımsız hale getirildi.
Kırım Savaşı, Rusya'nın Eflak ve Boğdan'ı işgali sonrasında Osmanlı kuvvetlerinin Ekim 1853'te Rus ileri karakoluna saldırılarıyla başlamış ve Avrupa'nın Büyük Devletleri arasında 30 Mart 1856 tarihinde Paris'te bir genel barış antlaşmasının imzalanması ile sonuçlanmıştır.
Kırım Hanlığı, kurucusu olan Hacı Giray Han'ın ölümünden sonra tahta oturan oğlu Mengli Giray Han döneminden başlayarak, hanlığın Ruslar tarafından ilhakına kadar Osmanlı Devleti'nin himayesinde kalmıştır.
Fatih Dönemi Dönüm Noktası
Karadeniz'deki Türk hakimiyeti açısından Fatih Sultan Mehmet dönemi bir dönüm noktasıdır. Trabzon dahil olmak üzere Karadeniz'in Anadolu kıyılarının fethi ile başlayan süreç karşı kıyıdaki Kırım ile devam etti ve Fatih döneminde Karadeniz bir Türk gölü haline geldi.
İlgili 18 soru bulundu
Sultan bu seferden sonra Gedik Ahmed Paşa'yı Kırım'a sefere gönderdi. Burada Ceneviz kolonileri yok edildi ve Kırım Osmanlı topraklarına bağlandı. Fatih, Boğdan üzerine yürüdü ve Romanya'nın son parçası da Osmanlı egemenliğine girdi.
Kırım Oblastı 1954'te Rusya SFSC'den Ukrayna SSC'ye geçti. 20 Ocak 1991'deki referandumdan sonra Ukrayna SSC içerisinde bir özerk cumhuriyet hâlini aldı. Sovyetler Birliği dağıldığında ve Ukrayna bağımsızlığını elde ettiğinde, Kırım yeni kurulan Ukrayna'nın parçası olarak kaldı.
Kırım Tamamen Kaybedildi (1792)
Savaş sonunda 9 Ocak 1792'de imzalanan Yaş Antlaşması ile Osmanlı devleti Kırım'ın Rus toprağı olduğunu kabul etti. Fatih Sultan Mehmet zamanında Osmanlı Devletine bağlanmış olan Kırım Hanlığı kaybedildi.
Kırım Seferi, Gedik Ahmed Paşa komutasındaki Osmanlı donanmasının 1475 yılında Kırım'daki Ceneviz kolonilerini ele geçirerek Kırım Hanlığı'nın Osmanlı himayesine almasıyla sonuçlanan deniz harekâtı.
1848 ihtilallerinin Avrupa'yı karıştırması Kırım Savaşı'nda Rusya'nın işine gelmiştir. Kırım Savaşı, Sultan Abdülmecit döneminde gerçekleşmiştir. Osmanlı Devleti'nin askeri olarak çok geri planda kalması, Kırım Savaşı'nı kazanmak için İngiltere ve Fransa'nın yardımına muhtaç kalmasına neden olmuştur.
Kırım Savaşı'nın en önemli sebebi kutsal yerler sorunudur. Osmanlı Devleti'ne ait Filistin'de Katolik ve Ortodoks arasında çıkan çatışmalar Rusya tarafından bahane edilerek Savaş başlatılmıştır. Asıl neden işte Rusya'nın Osmanlı Devleti'ne parçalayarak boğazlar üzerinden sıcak denizlere inme düşüncesidir.
Rumi takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden Osmanlı tarihinde 93 Harbi olarak bilinir. Savaşın başlıca sebepleri; Osmanlı Devleti'nde yaşanan azınlık isyanları, Rusya'nın Balkanlardaki genişleme siyaseti, Romanya ve Bulgaristan'ın bağımsızlık istekleri ve Panslavizm'dir.
Kırım'da Şahin Giray'a karşı çıkan isyanı bastırmak ve Şahin Giray'ın hanlığını devam ettirmek için askeri güç kullanan Rusya, Kırım'ı ele geçirmek için hazırlıklarını tamamladıktan sonra Nisan 1783'te Kırım'ı ilhak etti.
Böylece Yunanlar, Osmanlı idaresi altında bağımsızlık kazanan ilk millet olmuştur. Yunan bağımsızlığının yıldönümü olan 25 Mart 1821 Yunanistan'da ulusal tatil günüdür.
Dağılım. Peter Alford Andrews ve Rüdiger Benninghaus'a göre, Kırım Tatarlarının Türkiye'deki dağılımı: Eskişehir'de yaklaşık 36 köy, Ankara'da yaklaşık 4 köy ve Adana'da yaklaşık 3 köy olmakla beraber Anadolu'nun farklı bölgelerine yayılmışlardır. E.J. Klay'e göre, Çorum ilinin Kalecikkaya köyünde 500 kişi.
1854 yılında Kırım Savaşı başlangıcı'nda İngiltere'den 200.000 sterlin alınmıştır. Bu Osmanlı İmparatorluğu'nun bilinen ilk borcudur. 1854-1875 döneminde 15 sözleşme ile 127 milyon lira borç almıştır.
Halk İstanbul'da, Rusya'ya karşı savaş ilanı için padişaha baskı yapmaya başlamıştı. 4 Ekim 1853'te Rusya'ya bir nota verildi. Rusların 15 gün içerisinde Eflak ile Boğdan'ı terk etmesi istendi. Ruslar bu isteği yerine getirmeyince Kırım Savaşı resmen başlamış oldu.
1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı (Rus Zaferi) 1914-1917 Osmanlı-Rus Savaşı (Rusya 1917 Ekim Devrimi sonrasında savaştan çekildi, Osmanlı Devleti ise 1. Dünya Savaşından yenik çıktı.)
Haziran 1475'te gerçekleşen bu kuşatma ile, Kırım Osmanlı himayesi altına girmiştir. Kırım'ın fethedilmesi adına Gedik Ahmed Paşa komutasında Osmanlı ordusu ve müttefik Kırım kuvvetleri, yarımadaya varmıştı. Kale, deniz ve karadan kuşatma altına alınmıştı. Birkaç günlük müdafaadan sonra teslimiyetlerini duyurdular.
Rus Çarlığı'nın Osmanlı Devleti'ni Küçük Kaynarca Anlaşması'nı (1774) imzalayıp Kırım üzerindeki koruyucu pozisyonundan vazgeçmek zorunda bırakması ile Kırım önce de facto bağımsız olur ardından da 1790'larda hızlı bir şekilde Rusya tarafından ilhak edilerek Rus İmparatorluğu'nun bir parçası haline gelir.
Son han, Şahin Giray'ın büyük oğlu ve büyük kızı ise Bursa ve Istanbul'a yerleşti. Hanedan Kırım Hanlığının 1783 yılında sona ermesi ile son han Şahin Giray ile iktidarını tamamladı.
Kırım Tatarcası (Qırımtatarca, Qırımtatar tili, Tatar tĭlĭ, Tatarşa veya Kırım Tatarşa) ya da Kırımca (Qırımca, Qırım tili), Türk dillerinin Kıpçak koluna ait bir dildir.
Kırım Tatarları ya da Kırımlılar (Kırım Tatarcası: qırımtatarlar, qırımlar), anayurtları Karadeniz'in kuzeyindeki Kırım yarımadası olan Türkî halktır. 1783'te Kırım Hanlığı'nın Rusya tarafından ilhak edilmesiyle birlikte Osmanlı Devleti'ne zorunlu göçe tabi tutulmuşlar ve kendi vatanlarında azınlığa düşmüşlerdir.
1917'de Kırım Türkleri bağımsızlıklarını ilân edip devlet kurdularsa da 1920 sonlarında devrim güçleri gelince durum değişmiş, ilk dünya savaşından sonra 19 Ekim 1921'de özerk Sovyet cumhuriyetleri arasına katılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri