Osmanlı padişahları, çok az istisnalar dışında, hem fiilen ve hem de kavlen İslâm'ın getirdiği içki yasağına uymuşlar ve bu yasağa uyulması için gerekli hukukî tedbirleri almışlardır.
Padişahlar arasında içkiye en düşkün isim II. Selim'di. Lakabı "Sarhoş" idi. Bu dönemde sınırsız içki serbestliği vardı. İlginçtir, II. Selim içkiye düşkün olmasına rağmen, beş vakit namazını da kaçırmazdı.
"Dördüncü Murat'ın kendisi hem içki içer hem de bazen afyon kullanırdı. Fakat bunların kamuda kullanılmasına asla izin vermez ve yasağa uymayanları son derece feci şekilde cezalandırırdı. Dördüncü Murat'ın içtiği hatta içmediği zamanlar paranoyasının azdığı biliniyor."
19. Aynı zamanda II. Bayezid Osmanlı Devleti'ndeki en dindar padişah olarak da biliniyor.
Öncelikle şunu bilmek lâzım ki, Osmanlı Devleti'nde, Müslümanların içki içmesi, üretmesi ve ticaretini yapması yasaktı. Ancak Osmanlı toplumu,sadece Müslümanlardan oluşmazdı. İçinde Rum, Ermeni, Musevi gibi Müslüman olmayan topluluklar da yer alırdı... Tabiatıyla bunlar içkiyi “haram” saymıyordu.
İlgili 31 soru bulundu
Sultan. IV. Murad alkol, tütün ve kahveyi yasakladı.
Osmanlı padişahları içerisinde ilk olarak Sultan II. Bayezid'in ferman yayınlayarak içki yasağını uygulamaya koyduğu bilinmektedir.
Conversation. Sinir küpü olan 4 padişah 1-Yıldırım Bayezid, barut fıçısı, ayrıca Neşri'nin tabiri ile "tiz canlı" 2-Fatih, sinirli ve kindar 3-Yavuz Sultan Selim, sinirli fakat kin gütmekle vakit kaybetmez ban ban ban 4- IV.Murad, sinirli, kindar ve adeta alacağı intikam için yaşayan biri.
Ahmed. İşte karşınızda Osmanlı'da halk tarafından en çok sevilen padişah! Sadece 4 sene tahtta kalmasına rağmen halk tarafından çok sevilen II. Ahmed, icraatlarının odağına genellikle halkı koymuş.
Onun içtiği şarap o kadar katı ve güçlü idi ki, kendisinden başka bir kişi onu etseydi mutlaka mest olur ve Ömer de ona şarap içmek cezasını uygulardı. Fakat halife şarap içmeye çok adet ettiğinden, ya da ona biraz su ilave edip emilimini azalttığından şarap ona etki göstermiyordu.
Fatih Sultan Mehmet şarap içerdi, Osmanlı Padişahları saray bahçesinde alem yapardı “Has-bağçe” veya “has bahçe” saraylarda hükümdara ait olan, sadece hükümdarın ve maiyetindekilerin girebildikleri mekândır; “ayş ü tarab” da müzikli eğlence ve ziyafet demektir.
Bu itibarla haram olmakla birlikte alkol alan veya uyuşturucu kullanan kişi, ne dediğini bilemeyecek kadar sarhoş değilse, bir başka ifadeyle ne yaptığını ve ne okuduğunu bilecek düzeyde bir bilince sahipse namazlarını kılması gerekir. Bunun için belirlenmiş bir süre yoktur.
Böylelikle IV. Mustafa, en sevilmeyen ve kuvvetle muhtemel en cahil imparator olarak tarihe geçti. Yaşattığı karanlık günler bir yana arkasında bıraktığı enkaz ile birlikte Sultan V. Murat'tan sonra Osmanlı tarihinde en kısa süre tahtta kalan padişah oldu.
Osmanlı döneminde yer yer daha sıkı gözetilen içki yasağına karşın özellikle üst sınıflarda alkollü içki kullanımı sürmüş bu yasağa kimi dönemlerde boza hatta kahve de eklenmiştir. Osmanlı döneminde afyonun yanı sıra afyonla karışık bir içecek olan Berş gibi maddeler de kullanılmış olduğu tarihi metinlerde geçmektedir.
İslam dünyasında sarhoşluk verici özelliği sebebiyle alkollü içecek kullanımı dinen meşru (caiz, helal) görülmemektedir. İslam mezheplerinin günümüzdeki çoğunluğu alkolün azı veya damlasının kullanımını dahi meşru görmemekteyken tarih içinde farklı mezhepler konuya farklı yaklaşmışlardır.
OSMANLI padişahlarından İkinci Osman, İkinci Süleyman ve Birinci Mahmud, çocuk sahibi olamamışlardı.
Batı'da Muhteşem Süleyman, Doğu'da ise adaletli yönetimine atfen Kanûnî Sultan Süleyman (قانونى سلطان سليمان) olarak da bilinmektedir. 1520'den 1566'daki ölümüne kadar, yaklaşık 46 yıl boyunca padişahlık yapan ve 13 kez sefere çıkan I. Süleyman, saltanatının toplam 10 yıl 1 ayını seferlerde geçirmiştir.
Murad divan edebiyatındaki mahlasıyla Muradi (Osmanlı Türkçesi: مراد رابع Murād-i rābi) (27 Temmuz 1612; İstanbul - 8 Şubat 1640; İstanbul), 17. Osmanlı padişahı ve 96. İslam halifesi. 1623 ile 1640 yılları arasında hüküm sürdü.
2. Ahmed'in tek eşi, 'Haseki Sultan' diye alınan Rabi'â Sultan'dı. 2. Mustafa'nın 9 eşi olduğu, bunlardan Ali-cenab'ın Baş Haseki olduğu biliniyor.
Padişah Abdülaziz'in bir saray darbesi sonucu tahttan indirilişinden sonra onun yerine tahta geçmiş, 93 gün boyunca tahtta kaldıktan sonra akli dengesinin bozulduğu gerekçe gösterilerek 31 Ağustos 1876'da padişahlık makamından indirilmiştir. Osmanlı tarihi boyunca en az süre yönetimde kalmış olan padişahtır.
Padişahlar arasında içkiye en düşkün isim II. Selim'di. Lakabı “Sarhoş” idi. Bu dönemde sınırsız içki serbestliği vardı. İlginçtir II. Selim içkiye düşkün olmasına rağmen, beş vakit namazını da kaçırmazdı.
1. Bilinen en eski kanıtlar Çin'e dayanıyor. Çin'in Jiahu neolitik kentinde bulunan testiler üzerinde yapılan kimyasal analizlerde, testilerde kalan tortular inceleniyor ve içlerinde alkol bulunduğu kanıtlanıyor.
Abdülhamit Han, Çarşaf giyilmesini art niyetli insanların suistimal edilmemesi ve toplumsal huzur için bir gereklilik olarak görmesi sebebiyle yasaklamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri