Ancak Osmanlı döneminden sonra üretilmemiştir ve elde edildiği malzemenin formülü günümüzde hala çözülememiştir. Elde edildiği malzemenin özel olması ve asırlar öncesinden günümüze kadar ulaşması nedeniyle osmanlı kehribarı çok değerlidir.
Orijinal kehribar genellikle açık sarı veya turuncu renkte olur. Koyu renkli kehribarlar da doğal olabilir ancak daha az yaygındır. Orijinal kehribar genellikle hafif bir reçine kokusu yayarken, sentetik kehribarlar koku yaymaz. Gerçek kehribar, sıradan taşlardan daha yumuşak bir yapıya sahiptir.
Sıkma kehribar, özel formüllerle laboratuvar ortamında çeşitli renklerde üretilen ve içeriğinde fenol adı verilen kimyasal bulunan sentetik bir reçinedir. Bilinenin aksine sıkma kehribar doğal bir malzeme değildir. Bununla birlikte içeriğinde en ufak plastik, yani petro-kimya ürünleri bulunmamaktadır.
Hakiki Osmanlı sıkma kehribar tesbih nasıl anlaşılır diye merak edenler için basit bir test önerimiz vardır: Tesbih taneleri üzerine bir damla aseton damlatılması sonrası taneler üzerinde leke oluştuğu takdirde tesbihin gerçek olmadığı kolaylıkla görülecek ve anlaşılacaktır.
Kehribarlar yüzyıllardır süs eşyası ve değerli taş olarak kullanılmaktadır. Bu değerli taşlar arasında sıkma kehribar; Bakelite Amber olarak da bilinen ve ilk başta sarı renkte bulunan zaman geçtikçe de daha koyu bir renk alan değerli taşlardır.
İlgili 16 soru bulundu
Sıkma kehribar diğer kehribar tesbih türlerinden farklı olup fiyat olarak daha ucuz bir tesbihtir. Bunun nedeni ise sıkma kehribar tesbihin yapımında doğrudan kehribar reçinesi yerine kehribar tozu ile diğer maddelerin sıkıştırılarak elde edilmesi yatar.
Osmanlı kehribarı, 17.yüzyılda Osmanlı el sanatları ve tesbih ustalarının özel formüllerle elde ettikleri ve çeşitli süs eşyaları, tesbih, baston, çadır düğmesi ya da şemsiye sapı gibi antika özelliği bulunan ürünlerde sıklıkla kullandıkları yapay bir reçinedir.
Sıkma kehribar ürünlerin taneleri daha dolgun ve damarlı bir görünüme sahip iken, ateş kehribar ürünler şeffaf ve pürüzsüz bir yapıdadır. Ateş kehribarı çektikçe kızaran tesbih olarak bilinir. Sıkma kehribar ise çektikçe daha tok bir renk alır.
Kuka ya da sıkma kehribar tesbihler kullandıkça zamanla renk almakta ve tok bir renk tonuna sahip olmaktadır. Ancak renk değiştiren tesbihler ışı ve ışık kaynağına göre renk değiştirir ve kullanılmadığı durumlarda kendi orijinal rengine döner.
Bunun için öncelikle bir miktar suyun içine katılmış sofra tuzuyla hazırladığınız solüsyonu yaklaşık 30 dakika boyunca karıştırmanız gerekir. Taşı tuzlu suyun içerisine koyduğunuzda gerçek kehribarlar suyun üzerinde kalırken sentetik olanlar batar.
Osmanlı benzetmesi Sıkmakehribar, sarı renk aldınız diyelim. Elinizden düşürmüyorsunuz. içerisinde ki fenol formaldehit maddesi sayesinde renk değiştirir. Bir aydan itibaren sarı renk sıkma kehribar kırmızı renge dönmeye başlar. Yaklaşık 3 ay sonunda aldığınız sıkma kehribar kan kırmızı renk alır.
Sıkma Kehribar Nedir
Sıkma Kehribar kimyasal yollar ile üretilen, orijinal kehribar olmayan ve yapısında fenol adı verilen bir malzeme bulunan ürünlerdir. Sıkma kehribarı diğer tesbihlerden ayıran en önemli özelliği çok fazla farklı renklerde üretilebiliyor olmasıdır. Bu renk üretim aşamasında verilmektedir.
Kehribar, çamgiller (Pinaceae) familyasından, bir çam türü olan Pinus succinifera ağaçlarının fosilleşmiş reçinesidir.
Osmanlı sıkma kehribar özellikleri başında gelen sağlam ve uzun yıllar çeşitli çarpma ve düşme gibi etkenlere dayanıklı sağlam yapı ürünün yüksek ısıya maruz bırakılması ardından soğumasının beklenmesi ile elde edilmektedir.
En değerli kehribar türleri arasında gösterilen ateş kehribarlar, reçine fosillerinin usta ellerde işlenmesiyle birçok takı çeşidine dönüşmektedir.
Eğer alınan taş gerçek ateş kehribar ise suda batmaz ve suda yüzer. Çünkü yapılan malzemeden dolayı hafif olması gerekir. Yünlü kıyafetler ile temas ettiğinde gözle görülen bir elektriklenme hissedilir. Bu yöntem, taşın gerçek ateş kehribar olmasında yararlanılan en basit yöntemler arasındadır.
Sıkma kehribarın gerçek olduğunu anlamak için Aseton testi yapabilirsiniz. Küçük bir kulak çubuğu veya pamuğa bir miktar aseton damlattıktan sonra tesbihin küçük bir yerinde deneyiniz. Eğer tesbih renk değiştiriyor ise gerçek kehribar değildir.
Sıkma kehribarda bulunan plastik kesinlikle naylon olarak anlaşılmamalıdır. İçerisine konulan plastik madde epoksi adı verilen kaliteli bir malzemedir. Sıkma kehribar içerisinde fenol ve formaldehit bulundurduğu için seri üretim olmuyor. Bu nedenle sertleşebilmesi için fırınlanması ve işlenmesi gerekmektedir.
Turuncu ve bal köpüğü renklerinin hakim olduğu zar kehribar tesbih çeşitleri yapımında kimyasal maddeler nedeni ile zaman içerisinde renk değiştirmektedir.
Ya da en iyi damla kehribar hangisidir? Damla kehribar, özelliği itibariyle son derece kıymetli ve özel ürünlerdir.
Zar kehribar tesbih olarak da anılan bu modeller kehribar teşbihlerin tüm özelliklerini içerisinde barındıran modellerdir. Ağaçların fosilleşmiş reçinesi olan kehribar, iki yüzden fazla farklı renk tonunu barındırdığı için de çok çeşitli tesbih modelleri ile karşılaşmak mümkündür.
Aseton yardımıyla sıkma kehribarın gerçek olup olmadığı çok kolay bir şekilde anlaşılıyor. Bir kulak çöpü veya bir pamuk yardımı ile asetonu bir kaç damla damlatınız. Damlattığınız asetonu tesbihinize sürünüz. Taş üzerinde her hangi bir etki veya hasar görülmüyorsa bu gerçek sıkma kehribar olduğu anlamına geliyor.
Kehribar genellikle Rusya ve Polonya bölgesinde yatakları bulunan bir tür reçine fosilidir.
Miskevi ismi, eski turuncu renkli katalin malzemenin fenolik hoş kokusundan dolayı halk arasında malzemeye veya tesbihe verilmiş bir isimdir.
Kehribar tuzlu suda batmaz gibi ortalıkta dolaşan kehribar tuzlu su testi adı altındaki yöntemler tamamen gerçek dışıdır. Çünkü doğru tuz ve su oranı ayarlandığı zaman kehribar da sahtesi de tuzlu suda batmaz. Tuz oranı az ise ikisi de batar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri