ala / alâ / âlâ / علاء / على Yükseklik. Büyüklük. şeref. şan.
Üzerinde inceltme işareti bulunan “âlâ” Arapça kökenli bir kelimedir. Dilimize ise, Arapçadan geçmiş olan bir isimdir. Güzel ve iyi anlamına gelir.
haza / hâzâ
Bu. Şu. O. Gr: İşaret zamiri.
Arapça ˁlw kökünden gelen aˁlāˀ أعلاء "daha yüksek, en yüksek, en üstün" sözcüğünden alıntıdır.
Yüksek olmak anlamındaki a-l-v kökünden türeyen a'lâ, en yüce, en yüksek; alî ve müteâl ise yüce ve yüksek demektir. Allah'ın sıfatı olarak a'lâ ; yüce, en yüce, en şerefli; alî, şânı, kadri yüce ve kudreti büyük olan; müte'âl, pek yüce ve noksan sıfatlardan münezzeh olan, gücü ile her şeyden üstün olan demektir.
İlgili 23 soru bulundu
Ali adı Kuran'da geçmektedir. Kuran-ı Kerim'de yüce ulu anlamlarında kullanılmaktadır.
ali / âli / âlî / عالى / عالي / عَال۪ي
Üstün. Yüce. Çok büyük. Meşhur.
A'lâ, en yüce demektir. Sûrede Allah, vahiy ve Kur'an, peygamber ve tebliğ görevi, tebliğ karşısında insanların takındıkları farklı tavırlar ve bunun ebedî hayattaki sonuçları ele alınmıştır.
Türk Dil Kurumu kaynaklarına göre ala kelimesi şapkasız olarak ala şeklinde yazılır. Fakat ikinci anlamı olan iyi, güzel olan anlamı şapkalı olarak âlâ şeklinde yazılır.
cennet-i ala / cennet-i âlâ
Cennet katlarının en yükseği.
Haza, Arapçada beyefendiler için kullanılan yabancı bir kelimedir. Türkçeye çevrilince işte bu, işte şu gibi anlamlara gelmektedir. Bu şekilde söylenmesinin güzel bir nedeni vardır. Beyefendileri beğenmek ve övmek anlamına kullanılan kısa bir kelimedir.
havl / حول / حَوْلْ
Yıl, sene. Tahavvül, inkılâb. Geçmek. Bir hâlden bir hâle dönmek.
havz / حوض
Seri sevk, yeynilik, sür'atli oluş, hızlılık.
Türkçe kökenli isimlerden birisi olan "Ala" ismi Kuran-ı Kerim'de geçmemektedir. Diğer bir yandan caiz olmayan isimlerin içerisinde de olmadığı için kız çocuklarına verilmektedir.
"Âlâ, Kur'an-ı Kerim'de sure ismi olarak geçiyor, dinen uygun değil"
Ayla ismi de ayın ve güneşin etrafında bazı dönemlerde görülen eşsiz halka demektir. Türk Dil Kurumu sözlüğüne bakıldığında Ayla isminin anlamı da açık olarak görülür. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre Ayla, ay kadar güzel olan, güneş ile birlikte ay çevresinde ortaya çıkan ve görülen halka denilmektedir.
Ala ismi birden fazla anlamı bulunan bir isim olmaktadır. Ala, karışık renklere sahip olan, kestane rengine benzeyen, benekleri bulunana ve tam olgunlaşmamış ürünler için kullanılan bir isim olmaktadır.
Doğru kullanımı pekala şeklinde olmalıdır.
Vitiligo, kesin sebebi bilinmemekle birlikte deride pigment kaybına bağlı olarak açık renkli alanların oluştuğu bir tür deri hastalığıdır. Halk arasında ala veya alaca hastalığı olarak farklı şekillerde adlandırılabilen bu hastalık, her yaşta görülebilse de büyük oranla 20 yaşından önce belirti vermeye başlar.
Arapça kelime literatüründe La kelimesi hayır anlamında kullanılmaktadır. Olumsuz olan kelimelerde la kelimesi eklenir ve o kelime olumsuz anlama gelir. Kelime-i tevhidte La ilahe illa Allah kelimesinde yer alan La ret anlamındadır.
Mihra isminin Türk Dil Kurumu verilerine göre anlamı hoşgörü sahibi, muhabbeti iyi, iyi niyetli ve iyiliksever, sevecen yapılı anlamlarına gelmektedir. Bunların yanı sıra Mihra ismi tutulan anlamında da kullanılmaktadır.
Asel Arapça kökenli olarak Türkçede yer alan ve hoş anlamı üzerinden beğeni toplayan isimlerden biridir. - Arapçada bal anlamına gelmektedir. - Cennetteki bal ırmağından bahsederken kullanılan bir isimdir. Ayrıca bu isim Kur'an-ı Kerim'de Muhammed suresi 15. ayette geçiyor.
Alil; hasta, sorunlu, sakat, problemli, illetli, eksik ve muhtaç olan anlamlara gelir. Osmanlıca da gözü görmeyen amalar veya kör olanlar için kullanılan bir sözdü.
alam / âlâm / آلام / اٰلَامْ
(Tekili: Elem) Elemler. Kederler. Üzüntüler.
alaka / alâka / علاقه / عَلَقَه
Kan pıhtısı. Uyuşuk kan.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri