(ﺟﻨﺎﻥ) i. (Ar. cennet'in çoğul şekli cinān) Cennetler: Âhir çalındı kûs-ı rahîl ettin irtihâl / Evvel konağın oldu cinan bûsitanları (Bâkî – Ö.
(ﺃﻧﻴﻦ) i. (Ar. enіn) İnleme, inilti: Haste-i hecrim ben efgān-ı hazînim tâzedir / Nev-be-nevdir nâlişim her dem enînim tâzedir (Nedim). Dışarıda gece rüzgârın iniltileriyle ağlıyordu. Ve bir enin arasında Necip'in hıçkırıkları genç kadını harap ediyordu (Mehmet Rauf).
(ﺟﻨﺎﻥ) i. (Ar. cenān) Yürek, kalp, gönül: Sensin o akl alıcı mûy-ı miyânım sensin / Hâsılı sînedeki nazlı cenânım sensin (Enderunlu Vâsıf). Bir hissin esîridir cenânım (Muallim Nâci).
SENGLÂH. (ﺳﻨﮕﻼﺥ) i. (Fars. seng “taş” ve yer bildiren -lāḫ ekiyle seng-lāḫ) Taşlık yer: Senin mahabbetin sahn-ı sînem eylemişken senglâh (Şeyhülislâm Yahyâ).
Cennet - جنت
جنة ] (اِ.) 1 - بهشت ، فردوس . 2 - بوستان ، باغ .
İlgili 17 soru bulundu
Cennet sözcüğü Arapça kökenlidir (Arapça: جنّة). Her dinin cennet kavramına verdiği özel isimler olabilir.
kullanılan tamu ve cehennem kelimeleri sonradan yerini sadece cehennem kelimesine bırakmıştır. Tamu ise daha çok ağız özelliği gösteren bir kelime olarak kalmıştır. Her iki kelime de genelde “ceza”, “azap”, “sıkıntı” ve “derin çukur” anlamları ile birlikte metinlerde kullanılmıştır. Anahtar Sözcükler: Tamu, cehennem.
سهیل Arapça ve farsça anlamları رسد. (منتهی الارب) (اقرب الموارد).
Arapça swy kökünden gelen siyyān سيّان “eşitler, eşit olan iki şey” sözcüğünden +an ekiyle türetilmiştir. Bu sözcük Arapça siyy سيّ “eşit, denk” sözcüğünün çoğuludur.
Bir şehir veya bölgenin emniyet ve asayişinden sorumlu askerî vali. Sözlükte “yük, azık, düşmanlık, at sürüsü” mânalarına gelen şahne (şıhne) kelimesi, III. (IX.) yüzyılın sonlarından itibaren bir şehrin veya bölgenin muhafaza ve kontrolünden sorumlu kişiyi ifade eden terim olarak kullanılmıştır.
Arapça kökenli isim olan Benan ismi, erkek ve kız çocuklar için kullanılabilen isimler arasında yer alıyor. Parmakla gösterilebilecek kişi anlamına gelen Benan ismi tanınmış anlamını da içermektedir. Benan Ne Demek? Benan isminin anlamına bakıldığında parmak uçları, parmaklar ve tanınmış özellikleri gösterilmektedir.
name - نامه
کتابت. (برهان قاطع). (آنندراج) (انجمن آرا).
Dilimize Farsçadan geçmiş olan Nesrin isminin sözlük anlamı yaban gülüdür. Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde bu isim ''Nasrin'' şeklinde geçer. Özellikle Divan şairlerinin eserlerinde gül ve lale ile birlikte sıklıkla yer verdiği Nesrin, sevgiliye duyulan özlemi ve aşk acısını simgeler.
1. Nallar. 2. Ayakkabılar [Bu anlamda daha çok saff-ı nial tamlamasında geçer.
ene- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe ine- “işaretlemek, özellikle hayvanın kulağını keserek işaretlemek” fiilinden evrilmiştir.
eski dilde cehennem. farsca bir kelimedir. isiklar, ziyalar anlamindadir. cehennem atesinden dolayi olusan aydinliga da niran denilmektedir. genelde kadin ismi olarak karsimiza ciksa da, hindistan'da cok yaygin olarak kullanilan erkek isimlerindendir.
(دَ) [ ع . سیادة ] 1 - (مص ل .) سروری ، شرف یافتن .
صیانة ] 1 - (مص م .) حفظ کردن . 2 - خویشتن نگاهداشتن . 3 - (اِمص .)
شایان Arapça ve farsça anlamları
(ص فا.) سزاوار، شایسته . şayın(izah: (< say).) yarar(izah: uyqun. münasib.)
NESÂYİH – NESÂİH – NASÂYİH – NASÂİH
( ﻧﺼﺎﺋﺢ– ﻧﺼﺎﻳﺢ) i. (Ar. naṣіḥat'ın çoğul şekli neṣā'iḥ) Nasîhatlar, öğütler: Şol nesâyih ki âb-ı zülâlden ahlâ ve asfâ idi (Lâmiî Çelebi'den). Sevdâ-zedelerin en müessir nesâyihı kös dinler gibi dinleyerek hiçbir kelimesine ehemmiyet vermeyeceklerini bilirdi (Hüseyin R.
Görüldüğü üzere sâye kelimesi beyitte elbise anlamında kullanılmaktadır.
(ﺳﻴﻪ) sıf. (Fars. siyāh > siyeh) Siyah kelimesinin eski şiirlerde görülen muhaffef şekli [Siyeh ile yapılan birleşik sıfatlar için Bk. SİYAH]: Ey felek yârim gibi bir mâh-ı tâbânın mı var / Yâ siyeh zülfü gibi fâm-ı şebistânın mı var (Osman Şems).
Sözlükte “şiddetle tutuşmuş alevli ateş, kat kat yanan ateş, çukurda yanan büyük ateş” veya “derin vadi” gibi anlamlara gelir.
Evet Gayya çukuruna talip olan; inkârcı, ibadetsiz, çilesiz, saygısız, vefasız, ecdadının imanına hakaret eden, nefislerinin kibir şehvetine kapılmış bir nesil geldi. Onlar Kur'an'ın her ayetini kendilerine göre oluşturdukları bir anlayışla tefsir ettiler. Hz. Muhammed'den (s.a.v.) hiç haz almadılar.
7. Sakar. “Şiddetli bir ısı ile yakıp kavurmak” anlamındaki sakr kökünden isimdir. Dört âyette cehennem kelimesi yerine kullanılmış, bunlardan Müddessir sûresinde (74/28-29), “yaktığı şeyi tüketircesine tahrip etmekle birlikte sönmeyip yakmaya devam eden ve insanın derisini kavuran” şeklinde nitelendirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri