Bu türe göre 4D'li olarak adlandırılan işçiler taşeron adı altında çalıştıkları halde kadroya dahil edilirler. Sonradan kadroya dahil edilen bu işçiler 4D'li ya da sürekli işçi olarak isimlendirilirler.
Bir çalışanın 4D'li işçi olarak tanımlanması 2018 yılında gerçekleşen bir uygulamanın sonucunda ortaya çıkmıştır. 2018 yılında taşeron olarak çalışan ve kadrolu olarak çalışmaya başlayan tüm çalışanlar 4D'li işçi olarak tanımlanmıştır. 4D'li işçiler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4.
Sürekli işçi kadrosu 4D'li işçi olarak tanımlanır ve yapılan iş sözleşmeleri belirlenmiş bir süreyi kapsamaz. Kamu işçileri olarak da kabul edilirler. Geçici süre ile çalışabilecekleri gibi sürekli işçi olarak da çalışabilirler. 4D'li işçiler beli pozisyonlara göre kamu alanında kadrolu olarak da kabul edilebilir.
4D işçileri ise; geçici işte çalışan işçi sözleşmesinin süreli olarak yapıldığı yalnızca kısıtlı haklara sahip sürekli işçilerle de çalışabilen geçici işçi kadrosu demektir. Belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışan sürekli işçiler ve belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışan mevsimlik (6 aya kadar çalışan) işçilerdir.
(4/D) ifadesi 657 sayılı Kanunun “İstihdam Şekilleri” başlıklı 4'ncü maddesinin (d) bendinden gelmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Tüm işçilerde olduğu gibi sürekli işçiler de SGK açısından 5510 sayalı Kanun kapsamında 4/A sigortalısıdırlar. Yani SGK açısından 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının A Bendi kapsamında sigortalı sayıldıklarından SGK açısından 4/A statüsündedirler.
4D işçi kadrosu demek geçici işte çalışan işçi sözleşmesinin süreli olarak yapıldığı sadece belirli haklara sahip sürekli işçilerle de çalışabilen geçici işçi kadrosu demektir. Bu işçi kadrosunun özlük hakları 4587 sayılı iş kanunu ve 657 sayılı kanuna göre belirlenmektedir.
696 sayılı KHK ile kamuda görev yapan 4d sürekli işçiler için 2023 yılına ait maaş bordroları açıklandı. Yapılan açıklamaya göre, işçilerin net maaşları 19.097,80 TL olarak belirlendi.
sıf. Bir hizmet topluluğu içinde belli bir yeri olan, kadroya dâhil bulunan, kadro içinde yer alan: “Kadrolu memur.” “Kadrolu hizmet.”
4D işçi mesai ücretleri 2023 yılı için bir saatlik brüt 38, 23TL olarak açıklanmıştır.
İdare, düzenleme ile kurum içi görev değişikliğine, işçilerin sürekli işçi kadrosunda çalışırken, yine işçi kadrosunda görevde yükselme sınavlarına girebilmelerine imkan tanımıştır. Kurum ve kuruluşlar (işverenler) İş kanununa göre çalışma koşullarında değişiklikler yapabilirler.
Diğer yandan 4/D işçiler, 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabi olmakla beraber kamu kurumu işçisi statüsündedirler. Dolayısıyla hem işçiler hem de sendikalar, yoğun olarak tayin ve nakil hakkı istemektedir.
j) Sürekli işçi: Kamu kurum ve kuruluşlarında belirsiz süreli iş sözleşmesine göre çalıştırılan işçiyi, ifade eder. maddesiyle 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinden sonra gelmek üzere bent eklenmiş ve diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiştir.
4D'li olarak kadroya geçmiş olan bir sürekli çalışan çok özel bir durum, can güvenliği gibi büyük bir gerekçe olmadığı sürece farklı kurumlar ya da şehirlerarası geçiş yapamaz.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4D maddesine tabi olan kişiler, kamuda daimi işçi olarak görev yaparlar. Daimi işçilerin izin ve çalışma koşulları, kamuda çalışan diğer işçilerle aynıdır. 4D kapsamında çalışan işçilerin tayin hakları maalesef yoktur. İşçiler, kendi kamu kurumu ile sendika sözleşmesi imzalar.
Ocak ayında 2023-2025 dönemi kamu toplu iş sözleşmeleri görüşmeleri resmen başladı. Kamu Çerçeve Protokolü ortak talep metni Türk-İş ve Hak-İş tarafından bakanlık ve TUHİS'e iletildi. Sözleşme talebine göre, kamu işçilerinin minimum maaşının brüt 15 bin TL'ye çekilmesi hedefleniyor.
http://ckysweb.saglik.gov.tr/personelgorevyeri/ adresinden yeni kimliklerle Seri numarasını bilgisi ile kadro yeri bilgilerinize ulaşabileceğiniz ekran bulunmaktadır.
Kamuda çalışan meslektaşlarımızın durumları. *3+1 atanan personel, İşe başladıktan 1 yıl sonra olmak üzere ve eşinin devlet memuru (kadrolu) olmak şartıyla sözleşmeli olarak çalıştığı süre boyunca sadece eş durumu tayini yapabilir diğer tayinleri yapamaz.
Bu Yönetmelik kapsamında eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen kadrolarına, KPSS sonucuna göre alınan puanın %50'si ile Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan alan seçme sınavı sonucunda alınan puanın %50'si esas alınarak atama yapılır.
"1 Ocak 2023 tarihinde en düşük ücret brüt çıplak 15 bin TL olarak belirlenecek. Bu tutarın altında ücret alan kamu işçilerinin ücreti, 15 bin TL'ye yükseltilecek. Sonra, 15 bin TL'ye yüzde 45 birinci altı ay zammı uygulanacak. Böylece, en düşük kamu işçisinin maaşı çıplak brüt 21 bin 750 TL olarak belirlenmiş.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete kararına göre, kamuda çalışan işçilere 2023 yılı ilave tediye ödemelerinin birinci yarısı bugün, ikinci yarısı ise 18 Aralık'ta yapılacak.
Memurlardaki Tayin ve Becayiş Hakkı, Aynı Şartlar Dahilinde Sürekli İşçilere de Verilmedir.
Bu nedenle taşeron olarak çalışırken kadroya alınan tüm işçiler en fazla 45 saat çalıştırılabilir. Belirlenen bu süre haftalık süredir. Aynı iş kanunu gereğince günlük 7,5 saat haftalık 45 saat olarak belirlenen süre aylık ve tam zamanlı olarak hesaplandığında 180 saattir.
Sürekli işçiler 4D işçi ücretsiz izin hakkını da kullanabilir. Ücretsiz izin haklarını kullanabilmek için 45 günlük olan ücretsiz mazeret izni haklarına göre değerlendirme yapılır. Gösterilen mazeretin işveren tarafından uygun görülmesi ve onaylanması da önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri