(ﺨﻮﺸﺼﺤﺒﺖ) sıf. (Fars. ḫōş ve Ar. ṣoḥbet ile ḫōş-ṣoḥbet) Sohbeti tatlı olan, güzel ve sıkmadan konuşan: Fısıldıyordu derinden sükûn-ı hoşsohbet (Hüseyin Sîret). Bir hoşsohbet ve frenklerin dediği gibi yanaşılabilir (abordable) zattır Mukadder Bey… (Burhan Felek).
صُحْبة2 [جمع]: مجموعة "صُحْبَة من الورد: حُزْمة منه". صاحب شود. ۹۹ چ تهرانی).
خشنود Arapça ve farsça anlamları
(ص . )1 - راضی . 2 - شادمان . gönüş(izah: şad.)
(ﺧﻮﺵ ﺁﻣﺪﻯ) i. (Fars. ḫōş ve āmedі “geliş” ile ḫōş-āmedі) Hoş geldine gitme. ѻ Hoşâmedîye gitmek: Bir kimseye “hoş geldin” demek için nezâket ziyâreti yapmak.
Hayr kelimesi, eski Osmanlıcada olduğu gibi hayr olarak günümüzde pek kullanılmıyor. Ancak bu kelime hayırlı kelimesinde olduğu gibi 'hayır' şeklinde hala kullanılmaktadır. 'Hayırlı iş' ya da 'hayırlı evlat' gibi ifadelerle hayr kelimesinin günümüzdeki kullanımına örnekler verebiliriz.
İlgili 31 soru bulundu
hayır olsun,hayırlara gitsin şeklinde de kullanılan rüya sonrası sözü. karşılığı şöyledir: "hayırın karşı gelsin."
Nitekim hayr kelimesi, mutlak ve mukayyet anlamda iyilik ve üstünlük anlamlarını ihtiva etmektedir. Bu kelime eşi ve benzeri olmayan Allah için kullanılınca kıyas kabul etmeyen, mutlak anlamda bir üstünlüğü ifade etmektedir.
Cahiliye Arapları öz Türkçe günaydın sözünü nereden bilsin? Onlar Sabahulhayr diyorlardı. Biz günaydın deriz. Başta yalnızca sabahları denilirken şimdi öğlene dek söyleniyor.
Hoş Geldin Ne Demek
Gelen kişileri memnuniyetle karşılamak anlamına gelir.
Hoşnut kelimesi, bir kişinin bir durum veya davranış karşısında memnun olması durumunu ifade etmek için kullanılmakta olan bir kelimedir. Aynı zamanda herhangi bir durumdan şikayetçi olmayan ve halinden memnun olan kişiler için de kullanılmakta olan bir kelime olduğunu söylemek mümkündür.
Nehiy Ne Demek? - YouTube. Nehiy Ne Demek? Bir işin yapılmasını men etme, fiilin yapılmamasını talep gibi manalara gelmektedir. Fıkıh usulünün önemli konularından biri olan nehiy, otoriter bir tarzda ve kesin olarak bir işin yapılmamasının istenmesi için vaz' edilen sözdür.
nasıl : nasılsın ? كَيْفَ نحو كيف أنت ؟ nasılsın, neyin var, ne oluyorsun, halin nedir, durumun nasıl ? مَا بَالُكَ ؟
Anadolu sahasında tarihî metinlerde arkadaş anlamında eş (iş), koldaş, koştaş, sıñarı, uya sözcükleri kaydedilmiştir. Ayrıca Osmanlıca celîs, musahib, refik, hemdem, hempâ, yâr sözcükleri de bu anlamda kullanılmıştır. Türk lehçelerinde arkadaş anlamında adaş, dost, ipteş, yoldaş gibi kelimeler kullanılmaktadır.
erkek veya kadın sevgili, mâşuk, mahbub, mâşuka, mahbube.
Sohbet ya da muhabbet; dostça, arkadaşça konuşmak, hasbihal, söyleşi, yârenlik, hasbihal etmek anlamına gelir. Türkçeye Arapçadan geçmiştir. Bir yazı türü olan sohbet ise; bir yazarın günlük olaylarla ilgili duygu ve düşüncelerini, okuyucusuyla konuşuyormuş gibi anlattığı yazı türüne “sohbet” denir.
Esen, sağlık, afiyet, sağlıklı, 2. (Selamlaşma sözü) merhaba, esenlikle, sağ- lıkla.” şeklindedir. Ezendeş “selam”, ezendeş- “selamlaş-”, ezendik “sağlık, esenlik”, ezendik bolzın “selam olsun” anlamlarına gelmektedir. Aynı kökten türeyen ezen bolzın ise “güle güle” demektir. (Naskali-Duranlı 1999: 85-86).
Bir zamanlar hal hatır sorulurken dahi bir edep gözetilirdi. Tarik-i Mevleviyye'de “Nasılsınız?” sorusuna “Aşk u niyaz ederiz” diye cevap verilir. Hal, hatır sorulmasına cevaben de “aşk verdiler, aşk aldık” buyrulurdu.
تشكر - teşekkür
ایدرم عرض تشكرات ایتدی.
Bunlardan en çok merak edilenleri ve araştırılanları Şaheste, maypeyker, dilber, müessir, pare kelimeleri olarak özetlenebilir.
Osmanlı Türkçesi گوزل sözcüğünden devralındı.
özleme - اوزلمه - اوزلهمه
Âmentü'de yer alan “Hayır ve Şer Allah'tandır” ifadesinin açılımı nedir? “Hayır ve şer Allah'tandır” demek, bunları yaratanın Allah olduğunu dile getirmektir. Bu ifade, Allah'tan başka yaratıcı olmadığını belirtmek ve vurgulamak içindir.
Bir şeyi diğerine tercih etmek, hayırlı olmak, hayırda birine üstün gelmek, birine hayırlı olan şeyi vermek anlamındaki “h-y-r” kökünden türeyen “hayr” isim olarak; insanların rağbet ettiği, sevip arzu ettiği ve hayırlı olan şeylere denir.
(Hadisi Şerif)
Köyümüzde yardıma muhtaç ailelerimizin talep ve isteklerini dinlemek ve bu ailelerimize yardımcı olabilmek adına açılmış bir kapıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri