hemşire / hemşîre / هَمْش۪يرَه Kız kardeş, bacı.
Eski Türk ailesinde anne ve babanın yanında “çocuklar” (oğul ve kız) önemli bir yere sahiptiler. Eskiden “oğul”, “evlât” anlamına geliyordu. Türkler “kardeş”e “karındaş” diyorlar; kardeşi de içine alan “akraba” an-lamında ise “kardaş”ı kullanıyorlardı.
Mehmed'e kadar) Çelebi Sultan, annelere Valide Sultan, padişaha çocuk doğurmuşlara Haseki Sultan, erkek kardeşe Mihraç Sultan, kız kardeşe Mihrace Sultan unvanı verilmiştir. Osmanlılar tarafından, hem Padişahlar hem de hanedanın kadın üyeleri için kullanılmıştır; örneğin Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan.
kardeş - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe karındaş “aynı anadan doğma” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karın sözcüğünden Eski Türkçe +dAş ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için karın maddesine bakınız.
ihvan / ihvân / اخوان / اِخْوَانْ ( kelimesinin cem'i) Kardeşler.
İlgili 33 soru bulundu
benat / benât / بنات (Tekili: Bint) Kızlar.
Kerîme: Kız çocuğu. Osmanlıda kız evladı için kullanılırdı.
Aynı anababadan olanlara öz kardeş denir. Kısmen aynı kısmen farklı anababadan olanlar, ana bir kardeş (anaları aynı, babaları farklı) ya da baba bir kardeş (babaları aynı, anaları farklı) olarak adlandırılır.
edebildiğimiz kenç “genç, yavru, çocuk” kelimesinin kökeni üzerinde durulacaktır. “genç, yavru, çocuk” anlamlarını karşılamaya başlamıştır.
atıfet / âtıfet. Koruma, sevgi, Acıma. Şefkat. Esirgeme.
Görümce kelimesini gelin olan kişiye ithaf edilen bir durumdur. Damat açısından gelinin kız kardeşi baldız olarak kullanılmakta ve ayrımı bu şekilde yapılmaktadır.
kız kardeş = ühti veya hayte denebilir.
Bunun için soylu ve iyi oğlana “ataç”, iyi kıza da “anaç” denirdi. Eski Türk adetlerine göre 'Küçük oğlan', babasının evinde oturan ve baba ocağını devam ettiren bir çocuktu. Bunun için de, en küçük çocuklara 'Ot-Tegin', yani 'Ateş-Prensi”, baba ocağını devam ettiren çocuk denirdi.
Eski Türkçede “aile, kabile, hısım, akraba” manâsına oguş kelimesinin kullanıldığı söylenmektedir (Atalay, C. I, 1998, s. 83).
Cevap: Birden fazla kardeş olduğu zaman kardeşlerin kızları yeğen olmaktadır.
ahsen / احسن / احش / اَحْسَنْ En güzel. Çok güzel.
hub. Güzel, hoş, iyi.
feta / fetâ / فتى (Çoğulu: Fitye, Fityan veya feteyân) Genç.
Cevap: Bizden büyük kız kardeşe abla denir.
Kardeş isminin anlamı da şöyle; 1. Aynı ana babadan doğmuş veya ana babadan biri ayrı olan çocukların birbirine göre adı. 2. Çok yakın arkadaş, dost.
Kadın ve erkek tek yumurta ikizi ise ikiz kardeşlerinin çocukları ile kendi çocukları biyolojik olarak kardeş olacaktır. Genetik olarak aynı anne ve babanın genlerini almış olacaklar. Biyolojik olarak kardeş denmesi için maternal(anneden) ve paternal( babadan) gelen genomlar aynı olmalıdır.
Osmanlı Türkçesi قیز sözcüğünden devralındı, Eski Türkçe 𐰶𐰃𐰕 (q̊²iz) sözcüğünden devralındı.
5- Dilber: Dilber ismi, kendisine aşık eden, güzel ve alımlı kadın demektir.
Kerîme: Kız çocuğu. Osmanlıda kız evladı için kullanılırdı. Kerîm, cömert ve asil gibi anlamlara geliyorsa da burada daha çok "kıymetli" anlamındadır. Kız evlâdı göz bebeği mesâbesinde olduğu ve üzerine çok titrenildiği için de kerîme denilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri