Mısır, Avrupa'ya Osmanlı'dan yayıldığı için birçok Avrupa dilinde mısır "Türk buğdayı" olarak isimlendirilmişti. Orta Asya Türkleri ise mısıra benzeyen bir bitkiyi cugan adıyla tanımlıyordu.
Bununla beraber günümüzde bu tabir kullanılmamaktadır. Mısır, Avrupa'ya Osmanlı'dan yayıldığı için birçok Avrupa dilinde mısır "Türk buğdayı" olarak isimlendirilmişti.
Anavatanı Amerika kıtası olup buradan Dünya'nın her yerine yayıldığı bilinmektedir. A.B. D' nin New Mexico eyaletinde yapılan arkeolojik kazılarda, kayalardan oluşmuş barınaklarda ve mağaralarda bulunan mısır taneleri ve mısır koçanı parçalarının yaklaşık 5000 yıllık oldukları tespit edilmiştir.
Amerika kökenli bir tahıl (zea mais) olan mısır bitkisi ilk olarak Meksikalı yerliler tarafından ekilmişse de bitkiyle karşılaşan Avrupalı göçmenler tarafından (İspanyol, İngiliz, Fransız) tarımı hemen benimsenmiştir.
Cevaplar Lokmacığınızdan! Onlarca farklı çeşitte kullandığımız mısırın anavatanı Amerika kıtası. New Mexico eyaletinde yapılan kazılarda mağaralarda ve kaya barınaklarında mısır taneleri ve mısır koçanları bulunmuş ve bu buluntuların yaklaşık 5.000 yıllık olduğu tespit edilmiş.
İlgili 33 soru bulundu
Mısır, Avrupa'ya Osmanlı'dan yayıldığı için birçok Avrupa dilinde mısır "Türk buğdayı" olarak isimlendirilmişti. Orta Asya Türkleri ise mısıra benzeyen bir bitkiyi cugan adıyla tanımlıyordu.
Türkiye'de tahıllar içerisinde buğday ve arpanın ardından en geniş ekim alanı sıcak iklim tahılı mısırdır. Mısır tarımı Karadeniz Bölgesi, Akdeniz Bölgesi, Ege, Marmara ve Güneydoğu Anadolu'da tahminen 60 ilimizde yapılır.
Aynı yüzyılda Avrupa'ya da Türkiye üzerinden giren mısır, Avrupalı tüccarlar o dönemde tahıl ve tohum alışverişini genelde Araplar ve Türklerle yaptıklarından, İtalyanlar tarafından “Grano Turco”(Türk tohumu); Fransızlar tarafından ise “Bléturc” (Türk buğdayı) olarak adlandırılır.
Mısır'ın başkenti Kahire'dir. Kahire, en yoğun nüfusa sahip olan en kalabalık şehirlerden biridir. Mısır'ın ekonomisi de Kahire'de döner.
Max Planck Enstitüsü'nün açıkladığı genetik sonuçlarına göre; Mısır firavunlarının genleri; Batı Asyalılarla Afrikalılardan çok Neolitik Levant halkları ile güçlü genetik bağlantıları olan Anadolulu ve Avrupalılara yakın.
Şu anda Mısır'da 15 milyon civarında Kıptî vardır.
Yerli Mısır (3 adet)
Atalık tohumlardan üretilmiş yerli mısırlarımız düpdüzgün değildir, inci gibi dişleri yoktur, şekerli bir tadı yoktur, tanelerindeki tokluğu yerken farkedeceksiniz, farkını hem tadından hem görünüşünden anlayacaksınız.
monococcum ya da Einkorn olarak da bilinen Siyez buğdayı ilk olarak 10.000 yıl önce Yakın Doğu'da tespit edilmiş olup, kültüre alınmış günümüz buğdayının da atasıdır.
Mısır, 16. Yüzyılda Avrupa'ya Osmanlı'dan yayıldığı için birçok Avrupa dilinde mısır, 'Türk Buğdayı' veya 'Türk Tahılı' olarak isimlendirildi.
Cevap olarak mısır çıktı. Yani 6. yüzyılda Avrupa'da Türk buğdayı ve Türk tahılı olarak bilinen ürünün MISIR olduğunu öğrendik.
Kırmızı, beyaz ve siyah şeritlerden oluşmaktadır. Bayrağın beyaz şeridinde Mısır arması bulunmaktadır. Mısır bayrağı ilk olarak 1952 Mısır Devrimi sonrasında kullanılmaya başlamıştır. Üç renkli olan bayrak; kırmızı, beyaz ve siyah renklerden oluşan yatay üç şeritten oluşmaktadır.
Mısır, Afrika'nın kuzey doğusunda yer alır. Ama Mısır'a bağlı Sina Yarımadası da Asya'dadır. Yani Mısır iki kıtada toprakları olan (tıpkı Türkiye gibi) bir ülke konumundadır. Kuzeyinde Akdeniz, doğusunda Kızıldeniz ve İsrail, batısında Libya, güneyinde de Sudan bulunur.
Türkiye'nin Mısır'dan en fazla ithalat yaptığı sektörler plastik ve plastik ürünleri, mineral yakıtlar ve yağlar, suni tekstil malzemeleri ve inorganik kimyasallardır. Her biri son 5 yılda artış gösteren bu sektörler arasından, mineral yakıtlar ve yağlar yıllık ortalama %61 büyüme ile en çok artışı gösteren sektördür.
Yarma Mısır Çorbası: Mısır, bir zamanlar, diğer Doğu Karadeniz kentlerinde olduğu gibi Trabzon'da da temel besin maddelerinden biri idi. Mısıra “lazut” da denir.
Mısır kelimesi Türkçe'de "ülke adı" anlamına gelir. Mısır "ülke adı" özel adından türetilmiştir. Bu sözcük Arapça miṣr مصر z "1. büyük şehir, metropol, başkent, 2. Kahire kenti" sözcüğünden türetilmiştir.
Dünya mısır üretim alanlarını incelendiğinde; Çin'nin %22, ABD'nin %18, Brezilya'nın %10, Hindistan'ın %5 ve Avrupa Birliği Ülkelerinin %5'lik pay ile ilk beşte yer aldığı görülmektedir.
Mısır Nerelerde Yetişir? Mısır üretimi ise özellik ile Mardin, Adana, Şanlıurfa, Manisa, Sakarya, Osmaniye, Mersin, Konya, Aydın, Kahramanmaraş, Bursa, İzmir, Hatay, Samsun ve de Diyarbakır illerinde çok yoğun olmaktadır.
Ancak Türkiye'de mısır nerede yetişir sorusu sorulduğunda akıllara gelen ilk cevap her zaman Akdeniz Bölgesi olmaktadır. Akdeniz Bölgesi'nde mısır genellikle ikinci ürün olarak yetiştirilmektedir. Akdeniz Bölgesi'nde mısır yetiştiriciliği ile ön olana çıkan kent Adana'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri