nedamet / nedâmet / ندامت / نَدَامَتْ (Nedm. den) Pişmanlık, nedâmet etmek.
Sevinç, keyif, neşe, şenlik.
Sözleri ya da davranışlarıyla istemediği şeye neden olan ve bundan ötürü pişmanlık duyan kişilere nedamet-kâr denir. Nedamet, aynı zamanda acı çekmek, sıkıntı duymak ve hüsrana uğramak manasında kullanılır. Kelimenin fiil hali ''nedamet getirmek'' şeklinde yazılır.
''Fütade'' şeklinde de kullanılan üftade kelimesi, dermansız bir derde tutulmuş, hayattan tüm ümidi kesilmiş, karamsar ve mutsuz demektir.
Sözlükte “ağır olmak” mânasındaki sikal kökünden türeyen miskāl kelimesi “ağırlık” demektir. Terim olarak altın, gümüş, ilâç ve gülyağı gibi değerli şeylerin tartılmasında kullanılan bir ağırlık ölçüsü birimini ifade eder. Ayrıca örfte 1 miskal ağırlığındaki dinarlara da (altın sikke) bu isim verilmiştir.
İlgili 26 soru bulundu
miyar / mîyâr / miyâr / معيار
Ölçü, ölçüt, ayar.
Munkarız olmak: Yıkılmak, çökmek, sönmek.
vajina - Nişanyan Sözlük. İngilizce vagina “dişi cinsel organının ön kısmı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince vagina “kılıç kını” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Hintavrupa Anadili yazılı örneği bulunmayan *wāg-īnā- “yarık” biçiminden evrilmiştir.
Şule, ziya, ışık.
huzur / huzûr / حضور / حُضُورْ
Hazır olmak. Mevcud bulunmak. Hürmet edilmesi lâzım gelen kimsenin yanında olmak. İbadet neticesi hâsıl olan rahatlık, gönül ferahlığı.
Mükeyyifat TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Keyif verici, uyuşturucu maddeler.
Nedamet kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Nedamet kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı nedāmet şeklindedir.
İştiyak, arzu etmek ve özlemek manasına gelirken, müştak da özleyen, hasret çeken demektir. Dil bilgisinde ise isim ya da fiil soylu bir kelimeden türetilmiş olan sözcüklere müştak denir.
Nisanur isminin anlamı aydınlık bir kadın olarak biliniyor. Bununla beraber nur yüzlü kadın olarak da anlamlandırılıyor. Güzel yüzlü kadın ifadesi de bu isim için kullanılabiliyor. Kız çocukları için ideal isimler arasında yer alıyor.
Türkçe karşılığı olarak bakmak gerekirse, 'kendini beğendirmek için takınılan cilve, yapmacık işve,' olarak karşılık bulmaktadır. Farsça kökenli bir isim olarak öne çıkan Naz adı, Türkçede kız çocukları için çok fazla değerlendirilen bir isimdir.
Nasara Hz. İsa'nın izinden gidenler ve onun öğretilerini benimseyenler demektir. Bu kelimenin yerine İsevi ve Hristiyan sözcükleri de kullanılır. Nasraniler, Hz.
Arapça kökenli bir isim olan Şule ismi alev ya da ateş alevi anlamlarına geliyor. Yalnızca kız çocuklar için koyulabilecek olan Şule ismini Türkiye'de ortalama 150 binden fazla kişi kullanıyor.
Şule Türkçede bulunan en güzel ve en anlamlı isimler arasında yer almaktadır. Arapça üzerinden Türkçeye yerleşmiş olan bu kelime, 'ateş alevi ya da alev' şeklinde tanımlanıyor.
şayan / şâyân / شایان / شَايَانْ
Yaraşır, uygun, layık.
Ahsen: Çok güzel demektir. Ahu: Ceylan, güzel kadın anlamındadır.
Binti kelimesi, kız evlat anlamında kullanılmaktadır. Arapça bn kökünden gelen binti kelimesi, kız sözcüğünden alıntı olmaktadır. Genelde Arapça metin ve hadis kitaplarında, binti kelimesi ile karşılaşılmaktadır.
canan / cânân / جانان Sevgili.
münafese - منافسه
معارضه کردن و حسد بردن. (غیاث). منافسة.
Türk Dil kurumuna göre muharrer kelimesi yazılmış, yazılı ve yazıya geçirilmiş anlamına gelen bir kelimedir.
kaziyye / قضيه İş, mesele, dava.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri