Gelincik mantarı 5 - 15 cm. çapında, şapkası huni biçiminde olan, turuncu ve kırmızıya çalan renkte, yenebilir bir mantar türüdür. Kestane, meşe, ıhlamur ve seyrek de olsa çam ormanlarında, ağaç dibinde açık alanda yetişir. Renginden dolayı kolay fark edilir. Öbekler halinde bulunur.
Eylül ayının ikinci haftasında çıkmaya başlar; Kasım ayı sonuna kadar görülür. Sezar, gelincik ve yumurta mantarı olarak da yöresel isimleri vardır. Bu mantarın sadece kafa kısmını zeytinyağı ve limonla soslayıp çiğ olarak da tüketebilirsiniz.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor.
İmparator mantarı 5 – 15 cm. çapında, şapkası huni biçiminde olan, turuncu ve kırmızı tonlarına yakın renkte, yenilebilir bir mantar türüdür. Kırmızı renginden dolayı doğada kolay fark edilir. Yetişkin olmayan imparator mantarı beyaz bir kesenin içinde yumurtayı andıran şekilde bulunur.
Zehirsiz mantarlardan olan imparator mantarı ilkbahar, yaz ve özellikle eylül ve ekim mevsimlerinde toplanmaktadır. İmparator Mantarı Nerede Bulunur? Görünümü ile dikkat çeken imparator mantarı protein ve kalori değeri düşük ve su oranı yüksek besleyici bir mantar türüdür.
İlgili 21 soru bulundu
Gelincik mantarı 5 - 15 cm. çapında, şapkası huni biçiminde olan, turuncu ve kırmızıya çalan renkte, yenebilir bir mantar türüdür.
'Mantar koparıldığında zehirliyse içi mavileşmeye başlar, gümüş kaşık ile birlikte pişirilen mantar zehirliyse gümüş kaşık kararmaya başlar, salyangozlar zehirli mantarları yemez, böceklerin yediği mantarlar zehirsizdir, çayırda ve ağaç üzerinde yetişen mantarlar zehirsizdir, mantarın yakınında demir varsa o mantar ...
Çam ve meşe ormanlarında yetişen kanlıca mantarı özellikle Eylül ve Ekim aylarında toplanır. Çam ağaçlarının bol olduğu ormanlık alanlarda kanlıca mantarları rahatlıkla yetiştirilir. Ayrıca bu bölgelerde yetişen kanlıca mantarları koyu kırmızı renkli olmaları ile bilinir.
Mantarlar yıkandığında suyu sünger gibi çekeceği için mantarlı yumurtanızı mantarları yıkamadan kabuklarını soyarak hazırlayabilirsiniz. Kahvaltıda afiyetle tüketeceğiniz mantarlı yumurtanızın üzerine isteğe bağlı kaşar peyniri rendesi de serpebilirsiniz.
Ayı mantarı da zehirsiz ve tüketime uygun mantarlardan biridir. 3 farklı isimle doğada kendini tanıtan ayı mantarını daha yakından tanımanız adına sizlere bu yazımızı hazırladık.
Türkiye'de domalan olarak da adlandırılan trüf mantarı, dünyanın en değerli mantar çeşitleri arasında. Kendine has kokusu ve aroması nedeniyle orman ve tarım sektörlerinin yanı sıra gıda sektöründe de oldukça önemli bir yere sahip.
Trüf Mantarı (Domalan Mantarı)
Dünyanın en lezzetli ve değerli mantarları arasında olan trüf mantarı genellikle meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişir.
Antalya'nın Korkuteli İlçesi, Türkiye kültür mantarı üretiminin yüzde 52,60'ını karşılayarak üretimde birinci sırada yer alıyor. Kültür mantarı tüketimi günümüzde ormanlarda doğal olarak yetişen mantarın yerini almış durumda.
Keskin bir tadı olmakla beraber çok lezzetlidir. Gelincik mantarının 5 – 15 cm çapında olan huni biçimli şapkası, genellikle turuncu ve kırmızı renk tonlarında olur. Yenilebilen bu mantarın kırmızı tonlarda olan rengi, onun doğal ortamında kolayca tanınmasını sağlar.
Yazlık trüf mantarı Mayıs-Ağustos aylarında, kışlık trüf mantarı ise Aralık-Şubat ayları arasında hasat edilir. Batı Karadeniz ve Batı Ege'de görülen kanlıca mantarı, Eylül-Ekim ayında hasat edilir.
Mantarın üzerinde çürükler ve ve kahverengi lekeler olup olmadığına bakmalısınız. Çürüklü ve kuru mantarları yememeye dikkat edin.Mantarda değişikliği asla iyiye işaret değildir. Çürükler ve kahverengi veya siyah noktalar, mantarlarının bozulduğunun ilk işaretlerinden kabul edilir.
Tavada ya da tencerede pişirilen mantar suyunu salana kadar pişirilir. Çok hızlı ateş olmadan mantar kısık ateşte kaç dakikada pişer, bakacak olduğumuzda yaklaşık 10 dakika sürmektedir.
Kanlıca mantarı özellikleri
Türkiye'de bir çok bölgede bulunabilen kanlıca mantarı şapkası turuncu renkli bir mantardır. Şapkası 4-14 cm arası büyüklükte olabilir. Şapka bölümü ıslakken yapışkan bir hal alır ancak genelde kuru bir mantardır. Yağmur suyu ile ıslanır.
Türkiye'de Batı Karadeniz'de özellikle Kastamonu'nun Taşköprü ve Tosya ilçeleri ile Bolu'da oldukça yaygın, lezzetli ve ekonomik bakımdan gelir getiren bir mantardır. Bolu'nun merkez, Mudurnu, Mengen ve Gerede ilçelerinin önemli besin kaynaklarındandır. Sonbahar yağmurlarından sonra yetişir.
Genellikle olarak beyaz solungaçlı, şapkası kırmızı ve kahverengi olup üzerinde beyaz benekler bulunan ve sapın topraktan çıktığı yerde yüksük biçiminde bir kılıfı olan mantarların zehirli olduğu tahmin edilir.
Zehirli mantarın tadı acıdır.
Mantar zehirlenmesi yaşayıp kurtulan kişiler yedikleri mantarın çok lezzetle olduğunu belirtmişlerdir.
Günümüzde en sevilen mantar çeşitlerinden olan ağaç yani istiridye mantarı doğada bulunduğu gibi aynı zamanda yetiştirilmektedir. Genel olarak denilebilir ki; doğada kendiliğinden ağaçta yetişen hemen hemen tüm ağaç mantarları yenilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri