sevgi - سوگی (برهان). سوگوار. مصیبت زده. ماتم زده.
erkek veya kadın sevgili, mâşuk, mahbub, mâşuka, mahbube.
مبرم Arapça ve farsça anlamları اقرب الموارد) (ناظم الاطباء). دوک.
Anadolu sahasında tarihî metinlerde arkadaş anlamında eş (iş), koldaş, koştaş, sıñarı, uya sözcükleri kaydedilmiştir. Ayrıca Osmanlıca celîs, musahib, refik, hemdem, hempâ, yâr sözcükleri de bu anlamda kullanılmıştır. Türk lehçelerinde arkadaş anlamında adaş, dost, ipteş, yoldaş gibi kelimeler kullanılmaktadır.
Osmanlıca aşk kelimeleri aşağıdaki gibidir: Mübrem: Vazgeçilmez olan. Ciğerpâre: Çok sevilen.
İlgili 22 soru bulundu
Mübre kelimesi buna örnek olarak gösterilebilir. Özellikle aşk ve sevgiliye hitap ederken kullanılacak kelimelerin başında gelen Mübre, 'unutulması imkansız' anlamı taşımaktadır. 'Didar' Osmanlıcada çok sık kullanılan kelimelerden birisi olmakla beraber, sevgilinin ve aşkın çehresi olarak ifade edilebilir.
یاقشیقلی - Yakışıklı
قیا نك ٢ مناس مناسبتلی.
(ﺨﻮﺸﺼﺤﺒﺖ) sıf. (Fars. ḫōş ve Ar. ṣoḥbet ile ḫōş-ṣoḥbet) Sohbeti tatlı olan, güzel ve sıkmadan konuşan: Fısıldıyordu derinden sükûn-ı hoşsohbet (Hüseyin Sîret).
dost - Nişanyan Sözlük. Farsça ve Orta Farsça dōst دوست “arkadaş, yar” sözcüğünden alıntıdır.
(f. b. s.) : zehirli; acı.
Ebu Tayyip'in lakabı olan El Mütenebbi, "peygamberlik taslayan, geleceği haber veren" anlamına gelmektedir.
(اِ.) جِ منبع .
Başkasının sahip olduğu bir nimetin benzerini elde etmek için çaba gösterme ve olumlu bir rekabet içine girme anlamında ahlâk terimi. Başkalarının sahip olduğu imkânları kıskanmadan aynı şeyleri elde etme arzusu anlamında ahlâk terimi. Başkalarının sahip olduğu imkânları kıskanma anlamında bir terim.
Sevgi ve muhabbet mesajı veren 'seni seviyorum' Arapça karşılığı أنا أحبك kelimesidir. Söylenişi ve yazılışı Arapça kurallarına göredir. Arapçada 'seni seviyorum' 'ene uhibbuke' şeklindedir.
Osmanlı döneminde hatun terimi kadınlar için bir onur olarak kullanılmıştır, kabaca İngilizce kadın terimine denktir ve katun'un farklı bir yazılışıdır. Çoğu Türk unvanı gibi, ilk addan sonra kullanılır.
Aynur: Ay ışığı.
Orta Türkçe küneş “güneş” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *küne- “gün ışımak, aydınlanmak” biçiminden Türkiye Türkçesi +Iş ekiyle türetilmiştir. Bu biçim Eski Türkçe kün “gün” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +(g)A- ekiyle türetilmiştir.
Hilal isminin anlamı: Ayın ilk günlerdeki durumu, yeni ay, ayça.
Öz Türkçe ya da Öztürkçe; yabancı dillerin etkilerinden arındırılmış, arı durumdaki Türkçedir. Öztürkçecilik ise kullanımdaki dil içerisinden yabancı kökenli sözcüklerin atılarak yerine Türkçe kökenli sözcüklerin kullanıma sokulmasını amaçlayan bir yaklaşımdır.
حیات Arapça ve farsça anlamları
[ حَ ] (ع اِمص) عمر. زیست. زندگی.
Eski Türkçe sevinç “seviniş, minnet” sözcüğünden evrilmiştir. (NOT: Bu sözcük Eski Türkçe sevin- fiilinden türetilmiştir.) Bu fiil Eski Türkçe sev- “sevmek” fiilinden Eski Türkçe +(In)ç ekiyle türetilmiştir.
iyi - ایو - ایی
Osmanlıca bir sözcük olan zerrak iki yüzlü ve mürai ile eş anlamlıdır.
Yanak (Latin: Bucca, Osmanlıca: Ruhsar) kulak, göz altı, burun ve çene kemiği arasında kalan etli bölümdür.
Parfüm, iyilik, güzel koku, esans. Az kullanılan anlamları ise şunlardır; hoşluk [cogul] طُيُوب güzel koku, ıtır, hoşluk, güzel lezzet, bolluk, genişlik, hoş koku, güzellik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri