Firma bütçesini ayarlamak, ürünün markalaşması ve değer görmesi için uygun analizler yapmak, rakip firmaların performansını ölçmek, tanıtım ve iletişim faaliyetlerini gerçekleştirmek ve müşteri ilişkilerini yönetmek görevleri arasındadır.
Bir ara-yüzey fonksiyonu olarak pazarlama faaliyetlerinin amacı tüketici ihtiyaç ve isteklerine uygun mal ve hizmetlerin, arzu edilen zaman ve mekanda uygun bir fiyatla tüketiciye ulaştırılmasıdır.
Pazarlama elemanı, markalar ile müşteriler arasında elçi vasıtası görür. Düzenli olarak müşteriler ile görüşmesi ve talepleri markaya iletmesi gerekir. Bu nedenle de sistemli ve düzenli olmak, pazarlama elemanının ilk görevidir.
Bölge Pazarlama Sorumlusu, belirli bir bölgedeki ürün veya hizmetlerin pazarlama stratejilerini planlayan ve uygulayan kişidir. Bölgedeki müşteri ihtiyaçlarını analiz ederek, satış hedeflerini belirler ve bölgedeki satış ekibini yönetir.
İlgili 38 soru bulundu
Satış ve Pazarlama Temsilcisi Ne Demek? Satış pazarlama temsilcisi nedir sorusuna şöyle yanıt verilebilir; çalıştığı firmalara yeni müşteriler kazandıran, firmanın bu departmanlar dahilindeki pazar payının geliştirilmesi için stratejiler üreten, firma ve müşteriler arasında köprü görevi gören kişilerdir.
Bu faaliyetler genelde dört ana başlığa ayrılır; ürün (product), fiyat (price), yer (place) ve tanıtım (promotion). Pazarlamanın 4P'si olarak adlandırılan bu faaliyetler pazarlamanın karmasıdır.
Pazarlamanın 4 p'si olarak ifade edilen hususlar pazarlamanın ilkeleri olarak bilinmektedir. İngilizcede bulunan karşılıklarının baş harfleri bu 4 p'yi oluşturmaktadır. Bunlar: Product (ürün), Price(fiyat), Place( dağıtım) ve Promotion(tutundurma ) şeklinde olmaktadır.
Pazarlamanın en önemli amaçlarından biri de fayda sağlamaktır. Sağlanan faydanın 4 temel çeşidi şunlardır: Şekil, yer, zaman ve sahiplenmedir.
Pazarlamanın temel amacı, müşteri ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlayarak, ürün ve hizmetlerin hedef kitleye en uygun şekilde sunulması ve değer yaratılmasıdır. Pazarlama, şirketlerin ürün ve hizmetlerini tanıtmalarına, satmalarına ve müşteri memnuniyetini sağlamalarına yardımcı olur.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
PAZARLAMA, ÜRETİCİ İLE TÜKETİCİ ARASINDA BİR KÖPRÜ GÖREVİ GÖRMEKTEDİR. İŞLETMENİN ÜRETTİĞİ MAL VE HİZMETLER, BU KÖPRÜDEN SAĞLIKLI, EKONOMİK VE ETKİN BİR BİÇİMDE VE ZAMANINDA GEÇMEDİKÇE TÜKETİCİLERİN ELİNE ULAŞAMAZ. TÜKETİCİLERİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAYAN MAL VE HİZMETLERİN ÜRETİLMESİ İSE ANLAMSIZDIR.
Sonuç olarak, modern pazarlama anlayışının unsurları hedef kitle belirleme, pazarlama iletişimi, ürün geliştirme ve yenilik, fiyatlandırma stratejileri, dağıtım kanalları ve müşteri ilişkilerini içerir.
1.3.Pazarlamanın Temel Kavramları
Pazarlama kavramlarını ise; pazar, ihtiyaç, istek, talep, ürün, değişim, müşteri tatmini ve müşteri sadakati şeklinde sıralamak mümkündür.
PAZARLAMA YÖNETİM SÜRECİ
Her yönetim faaliyetinde olduğu gibi pazarlama yönetimi de analiz, planlama, uygulama ve yönlendirme ile kontrol adı verilen dört aşamadan oluşmaktadır.
Pazarlama yönetimi, örgütsel çalışmalar türüdür. İşletmeler ve kuruluşlar içindeki pazarlama oryantasyonunun, tekniklerinin ve yöntemlerinin pratik uygulamasına ve firmanın pazarlama kaynaklarının ve faaliyetlerinin yönetimine odaklanır.
Pazarlama ilkeleri, en basit haliyle pazarlamanın 4P'si adı altında toplanmıştır. 4P, İngilizce'deki Product (Ürün), Price (Fiyat), Place (Dağıtım) ve Promotion (Tutundurma) kelimelerinin baş harflerini ifade eder.
Pazarlama, insanların şirketinizin ürün veya hizmetleri ile ilgilenmesini sağlama sürecidir. Bu süreç, pazar araştırması, analiz ve ideal müşterilerin ilgilerini anlama yoluyla gerçekleşmektedir. Pazarlama, ürün geliştirme, dağıtım yöntemleri, satış ve reklam dahil olmak üzere bir işletmenin tüm yönleriyle ilgilidir.
Pazarlama yetkilisi, işletmelerin pazarlama faaliyetlerinde rol alan kişidir. Pazarlama departmanı bünyesinde çalışır ve markanın bulunduğu pazarlarda güç kazanması, marka değerinin artması ve yeni pazarlara açılması için faaliyet gösterir.
Pazarlama uzmanı, pazarlama departmanı bünyesinde saha ya da masa başında çalışır ve markanın bulunduğu pazarlarda güçlenmesi ya da yeni pazarlara açılması sürecinde görev alır. Pazarlama uzmanları genellikle özel şirketlerde istihdam edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri