yalancı - یالانجی است. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج ۹).
yalan - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yalġan “iftira, töhmet” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yalġa- veya yala- “1. yalamak, 2. iftira etmek, dil uzatmak” fiilinden Eski Türkçe +In ekiyle türetilmiştir.
پارلاق - parlak
جق درجه ده كوزل. شانلی .
Akçe (Osmanlıca: آقچه), Osmanlı Devleti'nin ilk zamanlarından itibaren bastırılan ve kullanılan gümüş para birimidir.
şüphe - Nişanyan Sözlük. Arapça şbh kökünden gelen şubha(t) شُبْهة “benzerlik, belirsizlik, kuşkululuk” sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 30 soru bulundu
şukūh) Ululuk, azamet, haşmet: Bu çemen gül-sitân-ı devletidir / Berg ü şâhı şükûh u şevketidir (Nâbî).
Sehî - سهی
(سَ) (ص .) 1 - راست ، راست رسته . 2 - تازه .
Osmanlı Türkçesi عشق, o da Arapça عَشْق (ʿaşḳ) sözcüğünden gelmektedir.
Osmanlı döneminde hatun terimi kadınlar için bir onur olarak kullanılmıştır, kabaca İngilizce kadın terimine denktir ve katun'un farklı bir yazılışıdır. Çoğu Türk unvanı gibi, ilk addan sonra kullanılır. Geleneksel olarak hatun diye hitap edilen kadınlar şunları içerir: Börte, Cengiz Han'ın eşi.
Ad. [1] bir şeyin veya kimsenin sıgınagı koruyucusu manasında birleşik sıfatlar yapar. [2]sığınılacak yer,sığınak, melce.
Mehlikâ: Güzel yüzlü, ay yüzlü Hâmuş: Suskun. Nigâh: Bakış, bakmak, nazar etmek.
چیركین - çirkin
٠ چیركیشلك : چیركین اولا ك حالی ؟ كوتوك ، فنالق.
ḥūrā [5] “Ahu gözlü güzel (kadın), huri” (NF, 2014; 175): Arapça bir kelime olan bu terim kadının “güzel” sıfatına yöneliktir. Osmanlıca-Türkçe Sözlük'te “ḥûr(a. i. )/ḥûrân(f. i)” (OTL, 2012, s. 439) olarak iki şekilde bulunan kelime anlam olarak birbiriyle örtüşür.
dolandırıcı, üçkâğıtçı, düzenbaz, yalancı
İngilizcede “Lie,” Arapçada “Kezib” olarak ifade edilen yalan, Türk Dil Kurumu [TDK] Güncel Türkçe Sözlük içerisinde “Doğru olmayan, ger- çeğe uymayan söz, kıtır,” “Yalancı kimse,” “Uydurma” anlamlarıyla karşılanmaktadır.
Türkçe Sözlük'te yalan sözcüğü “1. Doğru olmayan, gerçeğe uymayan söz, kıtır. 2. Yalancı kimse.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit herif kelimesi, 'Adam ya da evin erkeği' biçiminde daha çok öne çıkmaktadır. Ancak aynı zamanda Türkçe karşılığı olarak Güven vermeyen ve aşağı görülen kişi olarak da anlaşılabilmektedir. Hatta bu iki anlamı ile halk arasında daha çok kullanıldığını söylemek mümkündür.
hatun - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe χatun veya ḳatun “kraliçe” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Hotan Sakacası aynı anlama gelen χattuna veya Soğdca aynı anlama gelen χwatēn sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Soğdca χwatāw “kral, hükümdar” sözcüğünün dişilidir.
Hatun, Hunlar'dan itibaren İslâm öncesi Türk devletlerinde hükümdar zevcesinin resmî unvanı olarak kullanılmıştır. Eski Türk devletlerinde hatunlar devlet işlerinde söz sahibiydiler ve protokolde yerleri vardı.
Osmanlı argosunda sevgiliye 'kasık kombarası', rakıya 'akcinnü' deniyordu.
erkek veya kadın sevgili, mâşuk, mahbub, mâşuka, mahbube.
قوجه - قوجا - koca.
صیانة ] 1 - (مص م .) حفظ کردن . 2 - خویشتن نگاهداشتن . 3 - (اِمص .)
سهیل Arapça ve farsça anlamları رسد. (منتهی الارب) (اقرب الموارد).
Sâbih - سابح
شناکننده. (منتهی الارب) (آنندراج). آشناگر.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri