2. “GDOsuz” etiketi arayın. Şirketler gönüllü olarak ürünlerini “GDO'suz” olarak etiketleyebilir. Örneğin etiketlerde “GDO'suz” ve “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Kullanılmadan Üretilmiştir” yazabilir. Bazı ürünlerde ise sadece tek bir riskli içeriğin, örneğin “soya lesitin”in, GDO'suz olduğu belirtilir.
Cevap, basit değildir. Mısır patlatmakta kullanılan mısır türü, asla bir GDO bombası değildir.
HANGİ ÜRÜNLER GDO İÇERİYOR? Mısır, domates, patates, pirinç, soya, buğday, kabak, bal kabağı, ayçiçeği, yer fıstığı, bazı balık türleri. Bunların dışında çalışmaların devam ettiği ürünler: muz, ahududu, çilek, kiraz, ananas, biber, kavun, karpuz, kanola.
Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Nurçin Arıkbuka, ülkedeki çocukların GDO'lu yiyeceklerin tehdidi altında bulunduğunun altını çizerek, özellikle mısır gevreklerin yüzde 90'ının GDO'lu olduğunu söyledi.Arıkbuka, " Bu ürünler sağlıklı değildir çünkü dünyada kullanılan mısır yüzde 95 GDO' ludur.
İlgili 45 soru bulundu
Ürünün üzerinde yer alan etikette 5 haneli ve 8 ile başlayan bir kod varsa bu üründe GDO kullanılmıştır. Ancak sayı 9 ile başlıyorsa bu ürünler organiktir.
Genetiği değiştirilmiş mısır, genetik olarak değişikliğe uğratılmış bir ekindir. Özel mısır soyları, haşere ve herbisit direnci gibi tarımsal olarak arzulanan özellikleri göstermeleri için genetik mühendisliği çalışmalarında kullanılmıştır. Günümüzde bu özelliklere sahip mısır soyları birçok ülkede kullanılmaktadır.
Ülkemizde tarımsal üretimde genetiği değiştirilmiş tohum kullanımı yasaktır.
GDO'lu ürünlerin yüzde 99'u soya, mısır, pamuk ve kanoladan oluşmaktadır. Bunların dışında domates, patates, pirinç, buğday, bal kabağı, ayçiçeği, tütün ve şeker pancarı gibi bitkiler de GDO'lu olarak üretilmektedir. Ahududu, karpuz, biber, kavun, ananas gibi ürünlerde ise çalışmalar devam etmektedir.
Ayrıca nohut, GDO'lu üretimi olmadığından özellikle organik kanatlı rasyonları çok önemli bir kaynak olabilir. Nohut, içerdiği besin maddelerinin yanı sıra çeşitli anti-besinsel faktörler de (proteaz inhibitörleri, amilaz inhibitörleri, lektinler, tanenler, oligosakkaritler) içermektedir (Çizelge 1).
Mısır Şurubu GDO' lu maddeler içerir.
Dört büyüklere dikkat etmek gerekir. Mısır, Soya Fasulyesi, Kanola, Pamuk ve bunların bulunduğu gıda ürünleridir. GDO' suz etiketi taşımadığı sürece dört büyüklerden herhangi birini içeren dondurulmuş gıdalardan uzak durmak gerekir.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İstanbul Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğüne her renkten 2'şer adet olmak üzere 10 renk mısırı numune olarak gönderdim. Numunelerin analizi sonucunda mısırın tamamen doğal olduğu, GDO'lu olmadığı ve insan sağlığına zararının bulunmadığına ilişkin belge aldım.
Ayçiçeği yağlarında GDO söz konusu olmadığından etiketlerinde herhangi bir beyan yer almayacak. Türkiye'de GDO'lu üretim yasak olduğundan ülkemizde üretilen kolza, soya fasulyesi ve mısırdan elde edilen bitkisel yağlar da GDO'suzdur.
Yerli Mısır (3 adet)
Atalık tohumlardan üretilmiş yerli mısırlarımız düpdüzgün değildir, inci gibi dişleri yoktur, şekerli bir tadı yoktur, tanelerindeki tokluğu yerken farkedeceksiniz, farkını hem tadından hem görünüşünden anlayacaksınız.
Üç harf "GDO", "genetiği değiştirilmiş organizmalar" anlamına gelir. Kikkoman sadece "GDO'suz" veya "gen teknolojisi uygulanmamış" soya fasulyesi kullanır. Bu, net bir kalite özelliğidir. Doğrudan GDO bitkilerinden üretilen tüm gıda, malzemeler ve katkı maddeleri AB dahilinde etiketlemeye tabidir.
Mısır bitkisi hasat zamanı geldiğinde bitkinin sap, yaprak ve tablaları tamamen kuruyup kahverengileşir. Danelik ürün için mısırda hasat zamanının geldiği koçan kavuzlarının kuruyup, danenin sertleşip normal görünen rengini alması, danenin sömeğe bağlandığı yerde siyah noktanın oluşması ile anlaşılır.
Biyogüvenlik Kanunu'na göre GDO'lu yemle beslenen hayvanların eti, sütü ve yumurtasını GDO'lu olarak etiketlemek gerekmiyor.
"Türkiye'de ve dünyada GDO'lu buğday çeşidi yoktur. Dünyanın hiçbir yerinde GDO'lu buğday yetiştirilmemektedir. Yani ticari olarak GDO'lu yetiştirilen bir buğday çeşidi yoktur. Ülkemizde ise bu mümkün değildir.
İZMİR- Adana'da ekmek üreten fırınlara katkı maddesi satan bir firmanın ürününde Genetiği Değiştirilmiş Organizma'lı (GDO) soya tespit edilmesi üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı harekete geçti. Bakanlığın yaptığı incelemeden sonra ekmekte GDO olmadığının tespit edildiği açıklandı.
GDO ise bunun bir adım daha ötesidir.
Mesela buğdaya arpa, yulaf, çavdar gibi kendi türlerinin dışındaki diğer canlılardan, insandan, hayvandan, bakteriden, virüsten vs. gen transfer edebilme uygulamasıdır.
Sebze, meyve ve bitkilerin, raf ömürlerinin uzatılması, üretim miktarının artırılması, lezzetinin değiştirilmesi, olgunlaşmanın geciktirilmesi, aromanın artırılması, zararlı mikroorgamizmalara karşı dirençli hale getirilmesi vb. amaçlarla genlere yapılan işlemlerdir.
Buna göre içeriğinde domuz geni bulunan GDO'lu ürünlerin hem üretimi hem de tüketimi haramdır.
Dolayısıyla, Türkiye'de GDO ve ürünlerinin gıda amaçlı olarak kullanılması ve GDO'lu üretim yapılması da tamamen yasaktır. Ülkemizde GDO ile ilgili işlemler, Biyogüvenlik Kanunu ve bu Kanun kapsamında oluşturulan Biyogüvenlik Kurulu'nun almış olduğu kararlar çerçevesinde yürütülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri