hanım - خانم [ نُ ] (ترکی، اِ) بانو. خاتون. بی بی.
hatun. (Çoğulu: Havâtın) Kadın. Hanım.
zevcat. (Tekili: Zevce) Zevceler. Karılar. Kadın eşler.
damen / dâmen / دامن
Etek.
hasna / hasnâ / حسنا
İlgili 40 soru bulundu
Antik Çağda Amazonlar birçok tarihi kavimle ilişkilendirilmiştir. Günümüzde amazon ismi genel olarak kadın savaşçı ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.
doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
valide / vâlide / والده
Anne.
canan / cânân / جانان Sevgili.
9- Ahsen: ''Hüsn'' kökünden türeyen Ahsen ismi, en güzel, en beğenilen demektir.
Karîn Ne Demek? Karin kelimesinin ilk anlamı çok yakın olan kimse demektir. Bir kişinin annesi, babası ve sık sık görüştüğü arkadaşları karin olarak nitelendirilir. Bunun dışında Osmanlı İmparatorluğunda, vezir ve şeyhülislam gibi padişahın yakınında olan kişiler de karin olarak adlandırılırdı.
Anadolu'da erkekler eşlerinin adı yerine kül döken, çorbacı, kaşık düşmanı, ekmek düşman gibi bazıları deyim olan, anlamca pek de hoş olmayan isimler kullanırlar.
Osmanlı Türkçesinde “Aşkım” denmez. Onun yerine “Saadet-i Seniyyem” derlermiş.Anlamı ise “Çok mühim,kıymetli,âli olan” demektir.
Hanım kelimesi, halk arasında, isimlerin yanında bir saygı ifadesi olarak kullanılır. Örneğin: Hülya Hanım, Merve Hanım... Bu ismin ikinci anlamı ise eştir. Eski çağlarda eş ve hanım yerine zevce sözcüğü de kullanılırdı.
benat / benât / بنات
(Çoğulu: Ukus) Hilâf, muhâlif, zıd, ters.
bedihi / bedihî / bedîhî
Türkçe'de "evli kadının eşi" anlamında kullanılan koca kelimesinin Arapça'daki karşılığı zevcdir (çoğulu ezvâc). Arapça'da ba'l kelimesinin (çoğulu buûle) bir anlamı da kocadır.
aşk / عشق (Işk) Çok ziyâde sevgi. Şiddetli muhabbet. Sevdâ.
Clauson Türkçe olan “ana” sözcüğün ilk kez Uygur Türkçesinde görüldüğünü ve o zamanlar “ög” sözcüğü- nün de hâlâ kullanıldığını belirtmektedir.
hemşire / hemşîre / هَمْش۪يرَه
Kız kardeş, bacı.
huzur / huzûr / حضور / حُضُورْ
“Eski Türkler'de “evin sahibi” kadındı: Bundan dolayı ev kadını için söylenen en yaygın söz de “evci” idi. Göktürkler'de “eş” derlerdi. Osmanlılar'ın “evdeş” ve Çağatay Türkleri'nin “evlilik” sözleri de, ayrıca çok mânâlı ve derin idiler.
Gürcan: Kuvvetli, güçlü kişi demektir. Güzide: Seçkin, soylu kişi anlamına gelir.
Örnek olarak sıkça görülen Bizans hanedanıyla ve Osmanlı hanedanları arasındaki evliliklerdir. Prenses sözcüğünün Türkçe karşılığı "Kunçuy"dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri