Virüslerin morfoloji ve kimyasal özellikleri eşsiz olmaktadır. Nükleik asitleri ya DNA ya da RNA'dan oluşmaktadır. Fakat DNA ve RNA beraber bulunmamaktadır. İç kısmında nükleik asit ve saran, koruyan kapsid bulunmaktadır.
Genel olarak DNA virüslerinin replikasyonu konak hücrenin çekirdeğinde, RNA virüslerinin replikasyonu ise sitoplazmasında meydana gelmektedir.
Hayvan virüslerinin çoğu DNA, bitki virüslerinin ise çoğu RNA yapısında genoma sahiptir. 4. Virüsler konukçu hücre dışında replike olamazlar (kendilerini yenileyemezler).
SARS-Cov-2 yeni bir koronavirüs olup, genomu tek zincirli RNA'dan oluşmaktadır (Şekil 3.). RNA virüsleri DNA virüslerine kıyasla mutasyona çok açıktır. Mutasyondan kasıt bu nükleotitlerin sayı, çeşit veya sırasının değişmedir.
İlgili 34 soru bulundu
Poxvirus dışındaki tüm DNA virusları nükleusta, Retrovirus dışındaki tüm RNA virusları ise sitozolde replike olur.
Virüsler tek tip nükleik asit içerirler. Genetik materyal ya DNA ya da RNA'dır. İkisi bir arada hiçbir zaman bulunmaz. Virüsün yapısal ve yapısal olmayan proteinlerinin sentezi için gerekli genetik şifreyi taşır.
Viruslarda yer alan nükleik asit DNA veya RNA olabileceği gibi bu nükleik asit çift zincirli, tek zincirli, halkasal veya linear olabilir.
Hepatit B virüsü, halk arasında sarılık olarak bilinen Hepatite yani "karaciğer iltihaplanması"na neden olan bir virüstür. "HBV" olarak kısaltılmaktadır. HBV; 40-45 nm boyutlarında olan bir virüstür. Genetik materyali çift DNA içerir.
Genetik madde olarak DNA bulunduran ve replikasyon için DNA'ya bağımlı DNA polimeraz enzimine gereksinim duyan virüslerdir. Nükleik asitleri genellikle çift iplikçikli DNA yapısındadır (çiDNA) ancak tek iplikçikli DNA yapısında olanlar da mevcuttur (tiDNA).
Hepatit B virusu (HBV), kısmi çift sarmal, sirküler DNA'sı olan zarflı bir virustur. Sadece insanda ve hepatositlerde enfeksiyon yapabilir.
Virüsler ise yaşamak için canlı bir hücreye ihtiyaç duyar. Bu hücreye konak hücre denir. Bütün virüslerin yapısında konak hücre içerisinde çoğalıp yaşamsal faaliyetlerini sürdürmelerini sağlayan DNA ya da RNA'nın yanı sıra bunları koruyan ve kapsit olarak adlandırılan bir protein kılıf bulunur.
En basit olarak bir virüs bir nükleik asit ve bunu çevreleyen protein kapsid tarafından oluşmaktadır. Nükleik asit RNA ya da DNA olabilir. Ancak tek tip protein bulunmaktadır. Bazı daha büyük virüslerden her birinin ayrı birer fonksiyonu olduğu birkaç proteini bulunmaktadır.
Ökaryot canlılar (yani Hayvan, bitki, mantar ve Protistalar) DNA'larını hücre çekirdeği içinde bulundururken prokaryot canlılarda (yani bakteri ve arkelerde) DNA, hücre sitoplazmasında yer alır.
Virüsler, birer canlı organizma değildir. Virüsler yalnızca enfekte ettikleri hücrelerin içinde yaşar, büyür ve çoğalır. Bakteriler ise enerji üretebilen, hareket eden ve kendi kendine çoğalabilen canlı organizmalardır. Virüs ve bakteri, hastalıklara neden olan yaygın iki patojendir.
Tipik olarak proteinden oluşan bir kabuk ve içinde yer alan genetik malzemeden oluşurlar. Genetik malzeme DNA veya RNA olabilir, ama genelde 5 - 500 kilo baz çifti uzunluğunda çift sarmallı DNA'dan oluşur. Bakteriyofajlar genelde 20 ila 200 nm arası büyüklükte olurlar.
Hepatit C virus (HCV), Flaviviredae ailesinden, bir RNA virusudur.
Hepatit-B virüsünün neden olduğu, birincil olarak karaciğerde inflamasyon ve hepatosellüler hasarla seyreden bir hastalıktır. Hepatit-B virüsü; karaciğere affinitesi olduğu bilinen, hepatotrop virüslerdendir. Yalnız insanlarda hastalık yapabilen Hepadnavirüs grubundan zarflı bir DNA virüsüdür.
HBV olarak bilinen “İnsan Hepatit B Virüsü”, karaciğerde kronik enfeksiyon, siroz ve karaciğer kanserine yol açabilen bir organizmadır. HBV akut veya kronik olarak Hepatit B olarak adlandırılan karaciğer enfeksiyonuna neden olabilir. Hepatit B virüsü tükürük, kan, meni ve vajina sıvıları yoluyla bulaşabilir.
Bakterilerin genetik malzemeleri tipik olarak tek bir dairesel kromozomdan oluşur. Bakterilerde zar kaplı bir çekirdek yoktur ve kromozom tipik olarak sitoplazmada yer alan, nükleoit olarak adlandırılan düzensiz şekilli bir cismin içinde yer alır. Nükleoitte DNA, onunla ilişkili proteinler ve RNA bulunur.
Virüsler canlı değildir. Çünkü hücre yapıları yoktur ve besini enerjiye dönüştüremezler. Ancak virüsler tam olarak cansız da kabul edilemez. Çünkü genetik materyale sahiptirler ve mutasyon geçirebilirler.
Bakterilerin DNA'sı halkasal olduğu için telomerleri yok. Peki bakteri dışındaki canlıların neden DNA'sı telomere gerek duymayacak şekilde değildir? İlk olarak telomerler kromozom uçlarında bulunurlar.
Kızamık virüsü, 150 nm boyunda, genetik materyali tek iplikli RNA'dan oluşan bir virüstür.
Evrimsel biyologlar tarafından virüslerin menşei tam olarak belirlenmemiş olsa da eldeki en güçlü teori virüslerin yaşamdan daha eski olduğu ve hücreler arasında hareket edebilen DNA parçaları olan plazmidlerden evrimleştiği yönündedir.
Virüslar hücre yapısı göstermezler. Yapıları, nükleik asitten oluşan çekirdek ve bunu çevreleyen kapsid (protein kılıfı) den oluşmuştur. Bazı virüslarda viral nükleokapsidi çevreleyen viral membran, yani zarf bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri