zevk / ذوق Lezzet alma, hoşa gitme, tatma. Hoş, hoşa giden. Mânevi haz. Boş vakit geçirmek.
Tevriye: «Zevrak» kelimesi hem Küçük kayık, hem de camdan yapılmış küçük su şişesi anlamına gelecek şekilde kullanılmıştır.
mahz / محض / مَحْضْ
Katıksız. Sırf. Hâs.
müptela / müptelâ / مبتلا
Bağımlı, düşkün.
Şukufe bazı sözlüklerde çiçek veya çiçek motiflerine dayanan bir süsleme sanatı olarak açıklanmaktadır. Sözlük anlamına bakıldığında açmamış çiçek ve tomurcuk anlamında da kullanılmaktadır. Ayrıca şukufe kelimesi ülkemizde kız çocuklarına verilen bir isim olarak da kullanılmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Osmanlı Türkçesi
[1] akıl ve şuur sahibi.
1. Eski Türkçe döneminde şaşkınlık, hayret anlamları bildiren ünlem edatı olarak da kullanılan uş, günümüzde Anadolu ağızlarında aynı yapı fakat bazı anlam değişiklikleriyle kullanılmaya devam etmektedir.
aşk / عشق (Işk) Çok ziyâde sevgi. Şiddetli muhabbet. Sevdâ.
Osmanlıca Güzel Tamlamalar
'Yekpare-i güzar' tamlaması tasavvufta da çok kullanılan bir tamlama olmakla beraber, Osmanlıcada sevgilinin geçtiği yolları tanımlamak için kullanılmaktadır. 'Sultan-ul eşkıya'; eşkıyaların sultanı olarak özetlense de 'en meşhur serseri' 'olarak özetlenebilir.
hubab. Muhabbet. Mahbub, sevgili olan.
Türk Dil Kurumu açısından mahza kelimesi yalnız, ancak, tam, salt ve katıksız gibi ifadeler üzerinden ele alınır.
mahzurat / mahzûrât
Hazer edilip korunulacak şeyler. Yasak olanlar. Engeller.
medh / مدح
Birisinin iyiliğini, iyi vasıflarını söylemek. Övmek.
Zeyn kelimesi süs anlamına gelir. Bu kelimeye getirilen birçok ekle yeni sözcükler, isimler ve tamlamalar türetilmiştir. Örneğin Zeyni ve Zeynel, süslü demektir. Güzel, hoş ve çekici kadınlara ise Zeynur ya da Zinnur denir.
ZENAH – ZENAHDAN
( ﺯﻧﺨﺪﺍﻥ– ﺯﻧﺦ) i. (Fars. zenaḫ – zenaḫdān) Çene, zekan: “Çâh-ı zenahdan: Çene çukuru.” Zelîhâ'dır tapum Yūsuf cânımdır / Zenahdânın çehi zindâna benzer (Kadı Burhâneddin).
azl. (Azel) Levmetmek, kınamak. Azarlamak.
(ﻫﻤﺮﺍﺯ) i. ve sıf. (Fars. hem- eki ve rāz “sır” ile hem-rāz) Sırdaş, dost: Dâim olalım bir evde hemrâz / Ki çıkmaya taşra ondan âvâz (Fuzûlî).
Yekpare kelimesinin sözlükte yer alan anlamının bütünlüğünü korumuş olan, bölünemez, tek vücut manalarına geldiği de bilinmektedir.
Dildar, gönlün tek sahibi olan biricik sevgili anlamına gelir. Gönlün sultanı anlamına gelen Dilşah sözcüğüyle yakın anlamlıdır.
bedihi / bedihî / bedîhî
Sevgi ve muhabbet mesajı veren 'seni seviyorum' Arapça karşılığı أنا أحبك kelimesidir. Söylenişi ve yazılışı Arapça kurallarına göredir. Arapçada 'seni seviyorum' 'ene uhibbuke' şeklindedir.
sevda / sevdâ / سودا
Aşk hastalığı, sevgi, heves, siyah.
Guş etmek dinlemek, kulak vermek anlamına gelmektedir. Söz dinlemek ve dikkat edip kulak vermek anlamlarına da gelmektedir. Örneğin; Osmanlıca dilinden yazılmış bir metinde gûş eyledi beni cümlesini gördüğünüzde bu cümlenin anlamı beni dinledi, söylediklerime kulak verdidir.
Hu (Arapça هو), Arapça "O" anlamına gelen ve kullanılan bir ifadedir. Sufi literatürde sıklıkla Allah'ı kastetmek için kullanılır.
Örtü, kadın başörtüsü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri