Hülasa, bütün İslam toplumlarında olduğu gibi Osmanlı toplumunda da taaddüd-i zevcât yani birden fazla evlilik, temel gerekçesi itibariyle kadını istismar üzerine kurulan bir düzenleme değil, bir çıkış yolu ve bir ruhsattır. Aslolan tek eşle aile hayatının sürdürülmesidir.
Hanedanın devamı ve İslamiyet'in yayılması için gerekliydi; Sarayda çok çocuk olması hanedanın devamı için gerekli bir durumdu. Dolayısıyla devletin geleceğinde başka hiç kimsenin söz sahibi olmaması için yabancı evlilikler kısıtlanmadı.
Şeriat kurallarınca İslam'da 18 yaş altında evlilik yasak değildir. Osmanlılar, 1917'de çıkardıkları Hukuk-ı Aile Kararnamesi'nde erkeklerin 12, kızların da 9 yaşını bitirmiş olmaları şartını getirmişlerdir.
İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır. İslâm hukukunda çok eşlilik, mubah kılınmış olmakla birlikte her erkeğin keyfine göre kullanabileceği mutlak bir hak da değildir.
Rumeli ve İstanbul çevresinde yaşayanlar yüzlerini açık bırakabiliyorken Doğu ve Kafkasya'da yaşayan, genellikle Ermeniler, yüzlerini kapatıyordu. Adana ve çevresindeyse yüzler açık olabiliyor, ancak peçe takabiliyorlardı.
İlgili 18 soru bulundu
Osmanlı'da Müslüman kadınlar sokağa çıkarken örtünmek zorunda kalmıştır. Kadınlar dış giyim olarak daha çok çarşaf ve ferace kullanmışlardır.
Osmanlı'da 'güzel kadın' genellikle iri ve şişman kadındı. Beyaz Köleler, zamanla halk arasında güzellik algısını da beyaz tenli, renkli gözlü, hokka burunlu, sarışın-kumral, uzun boylu, ince belli, uzun parmaklı, az konuşan, temiz ve de sahibine sadık efsanevi bir "Çerkes güzeli" tipine dönüştürmüştü.
Niyma adındaki çok eşliliği kabul eden topluluk Nepal ile Tibet arasındaki Nyimba Vadisi'nde yaşıyor. Bir erkek ve bir kadın arasındaki evlilik, tarihten günümüze kadar bilinen standart evlilik. Ama bu topluluktaki gibi bir evlilik görülmedi. Bu topluluğun en ilginç özelliği kadınların birden fazla kocalarının olması.
İslam geldiği zaman diğer pek çok toplumlarda da görülen bu sınırsız sayıda kadın ile evliliği sınırlamış ve şarta bağlamıştır. En fazla dörde kadar müsaade etmiş, bazı hallerde toplumun huzur ve selameti için birden fazla kadınla evlenme kapısını açık tutmuştur[7].
Poligami Ortadoğu, Afrika, Güney Asya'da sık görülmekle birlikte, Amerika'da Mormonlar, Kanada'da yerli gruplar, Av- rupa'daki göçmen topluluklar ve Avustralya aborjinlerinde de bulunmaktadır (Zeitzen 2008, Bao 2008).
2. Ahmed'in tek eşi, 'Haseki Sultan' diye alınan Rabi'â Sultan'dı. 2. Mustafa'nın 9 eşi olduğu, bunlardan Ali-cenab'ın Baş Haseki olduğu biliniyor.
Erkeğin tek taraflı iradesiyle karısından boşandığını yalnızca söz ile bildirmesi dahi yeterli görülmüştür. Durumu mahkemeye kaydettirmesi hukuken şart koşulmamıştır. Fakat mahkeme sicillerinde karşımıza çıkan çok Page 3 301 sayıda boşanma belgesi, Osmanlı toplumunda boşanmaların kayda geçirildiğini göstermektedir.
Kuran'da da bu konuda çok açık ifadeler mevcut. Nisa suresinin 6. ayetinde evlilik için buluğ çağına ulaşmakla birlikte aynı zamanda reşitlik aranmaktadır. Reşit olmak için de 18 yaşında olunması gerekiyor.
BAYEZİD (1360 – 8 Mart 1403) Lakabı Yıldırım olan I. Bayezid, Dördüncü Osmanlı Padişahı. 1389′dan 1402 yılına kadar hükümdarlık yapmıştır. Babası Sultan I. Murat, annesi ise Bulgar Marya yani Gülçiçek Hatun'dur.
Şurada Paylaş! Padişahların cariyelerle evlenmesinin sebebi ise seçilen cariyelerin ana ve babalarını bilmemesidir. Yani kökenleri hakkında hiçbir bilgileri yoktur ve Türkleşmişlerdir.
3. Ahmed, 19 kadınla, en fazla eşi olan padişahlardandır. Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın eşi Hatice Sultan'ın annesi Emetullah Baş Kadın, Baş Hasekisidir. PAdişah annesi olan eşleri, 3.
*Aile hukuku ve kadınların değişik halleri ile ilgili bütün ayrıntıların ortaya çıkıp cevaplandırılması için, Resulullah'ın çok evlenmesi bir ihtiyaçtı. Müslüman kadınlar, bir erkeğe sormaktan çekinecekleri değişik halleri konusunda, Hz. Peygamber'in hanımlarına müracaat ederek bilgi sahibi olmuşlardır.
İslam peygamberi Muhammed'in farklı kaynaklarda geçen değişik isimlere göre 9 ile 19 arasında kadınla evlendiği düşünülmektedir.
Hatice ile olduğu gibi tek eşli bir hayat yaşadı. Hicretin ikinci yılında Hz. Aişe ile evleninceye kadar Hz. Peygamber'in aile hayatıyla ilgili problemlerle karşılaşmadığını söyleyebiliriz.
2021 yılı TÜİK verilerine göre yabancı gelinler uyruklarına göre incelendi. Türklerin en çok Suriyeli kadınlarla evlendiği ortaya çıktı.
İslâmiyet çok evliliği dört kadınla sınırladığı gibi belirli hukukî esaslara da bağlamıştır.
Brezilya dünyanın en güzel kadınlarına ev sahipliği yapıyor.
Bunlardan en çok merak edilenleri ve araştırılanları Şaheste, maypeyker, dilber, müessir, pare kelimeleri olarak özetlenebilir.
doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
erkek veya kadın sevgili, mâşuk, mahbub, mâşuka, mahbube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri