Kireç Sıvası ve Alçı Sıvası Binlerce yıldır kullanılmaktadır ve birçok modern çimento sıvasının aksine nefes alabilir. Bu nedenle rutubet sorunlarının ve yoğuşmanın önlenmesine yardımcı olabileceği dönem özellikleri için son derece uygundur.
Sıva uygulandığı yüzeye yapışarak yüksek tutunma özelliği göstermelidir. Sıvalar gözeneksiz , yüzeyi nefes almalı , duvarı iç dış ve kendi bünyesinde bulunan fiziksel ve mekanik etkilerden korumalıdır. Sıvalar hacim değişikliklerinde çatlamalara engel olacak kadar esnek olmalı ve yeterli mukavemete sahip olmalıdır.
Kara sıva genelde çimento esaslı sıva için kullanılır. Kaba sıva ise hem alçı hemde çimento esaslı sıva için kullanılabilir.
Kaba sıva harcı yapımında 5 veya 7 mm'lik elekte elenmiş dişli kum kullanılır. Kaba sıvalar bina içinde normal 20 mm ve dışında 25 mm kalınlığında yapılır.
İnşaatların kaba halinin bitimi sonrası ince işlere geçişteki ilk uygulamadır. Su, çimento ve kum ile hazırlanan bir karışımdır, boyadan önce duvarlara ve tüm yüzeye uygulanır.
İlgili 38 soru bulundu
Kaba sıvanın duvarda sabit kalabilmesi için yüzeye bir kat harç serpilir. Sıva işleminde 1 ölçekli çimento ve 3 ölçekli kum kullanılabilir. Kaba sıva için 1 ölçü çimento, 2 ölçü kireç tozu, 9 ölçü kum ve ince sıvada 1 ölçü çimento, 2 ölçü kireç tozu kullanabilirsiniz. Sıva yapılmadan önce yüzey kuru ve temiz olmalıdır.
Kireç, harç / yüzey arasındaki boşlukları doldurur. Kirecin sıvada fazla kullanımı duvarın yüzey basınç mukavemetini azaltır. Kireç miktarı arttıkça sıvanın su tutabilme özelliği artmakta buna mukabil mukavemet düşmektedir. Kireç, sıvanın duvara karşı bağlayıcı gücünü arttırır.
Özellikle yüksek sıcaklıklar ve ani soğuk hava dalgaları gibi aşırı hava koşulları çatlamalara neden olabilir. Titreşim: Titreşim, özellikle duvara yakın çalışan ağır makineler veya inşaat çalışmaları gibi nedenlerden kaynaklanabilir ve çatlaklara neden olabilir.
Kara sıva, genellikle taş yapıların ve ahşap binaların dış cephelerinde kullanılır. Ayrıca iç mekanlarda da dekoratif bir etki yaratmak için tercih edilebilir. Kara sıva, dayanıklı ve su geçirmez bir yapıya sahiptir. Bu özellikleri sayesinde yapıyı dış etkenlerden korurken aynı zamanda dekoratif bir görünüm sağlar.
Kaba sıva; bina yapım esnasında, duvarlar yapıldıktan sonra duvarların dış etkilerden, (yağmur, don, güneş gibi) korunması, binanın ömrünü uzatması gibi unsurların yanında sıva ile düzgün ve pürüzsüz bir yüzeyin elde edilmesi için gerekli olan bir uygulamadır.
Tuğla, beton, brüt beton, gazbeton, bimsblok vb. malzemeler üzerine doğrudan uygulanabilen torbalanmış alçı bazlı hazır sıvadır. Donma süresi boyunca uygulandığı yüzeylerde akma ve yığılma yapmaz.
Bütün duvarı harçla kapladıktan sonra sıva işlemi bitmiştir. 10 metrekare olan ortalama bir ev duvarı için sıvanın kuruma süresi 1 gecedir. Kaba sıva kuruduktan sonra üzerine ince sıva yapılır. İnce sıva için ince kumla temiz kireci 1'e 3 oranında karıştırıp su ekleyerek harç hazırlayın.
TANIMI: İç ve dış cephelerde tuğla, gaz beton, bims, briket duvar gibi yüzeylere uygulanabilen yapışma ve rahat uygulama olanağı sağlayan çimento esaslı, modifiye polimer katkılı makine ve el sıvasıdır.
Sıva filesinin kaliteli olduğu nasıl anlaşılır? Sıva filesinin kırılgan olmaması ve atkı ve çözgü kesişme noktaların ayrılmaz olması ve ayrıca uygun esneklikte olması gerekir. Sıva filesi sert olmalı mıdır? Uygulama esnasında ustalar sert olması nedeniyle rahat kesim yaptıkları için tercih edebilmektedirler.
Saten Alçı Nedir? Boya öncesi hazırlık aşamalarında kullandığımız saten alçı, sıvanan yüzeyin pürüzsüz olmasını sağlar. Boya öncesindeki son aşamadır ve yüzey üzerindeki pürüzleri, çıkıntıları yok eder. Saten alçının en sevdiğimiz özelliklerinden biri uygulama kolaylığıdır.
İtalyan sıvası, Venedik sıvası olarak da bilinen, sıva benzeri bir görünüm ve doku vermek için duvarlara, yükseltilmiş veya kavisli yüzeylere ve tavanlara uygulanan bir sıva tekniğidir.
Çimento esaslı, özel katkılarla geliştirilmiş, el veya makineyle uygulanabilen ince sıva harcıdır. İç ve dış mekanlarda yapılardaki boyama, seramik kaplama, yalıtım öncesinde düzgün yüzey sağlamada, Çimento esaslı kaba sıva, beton ve brüt beton yüzeylerde, Tuğla, bims, duvar ve tavanlarda kullanılır.
Kaba sıva harcında kum, çimento, kireç, su ve amaca göre perlit veya özel katkı malzemeleri kullanılabilir.Perlitli kaba sıva harcı, uygulandığı yüzeylere ısı ve sese karşı yalıtım sağlamaktadır. Harcı meydana getiren elemanlara harç malzemeleri (gereçler) denir.
Kopolimer akrilik esaslı, doğal izolasyon malzemelerinin homojen karışımından oluşan, yüksek yapışma aderansına sahip, üstün darbe dayanımlı, kullanıma hazır, 20 dekoratif rengi bulunan, yapıların iç ve dış cephesinde kullanılan su geçirmez bir sıvadır.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun 29. maddesine göre, yapı ruhsatı alındıktan sonra 2 yıl içinde yapı yapmaya başlanması gerekir. İmar Kanunu, bu süre içinde yapıya başlanamadığı takdirde inşaat ruhsatının hükümsüz kalacağını öngörmektedir. İki yıl içerisinde yapıya başlanamamış ise ruhsatın yenilenmesi gerekir.
Eğer sıva altında bulunan kolonun üzerinde düşey çatlaklar bulunuyorsa bu tehlikeli kolon çatlağının habercisi olabilir. Özellikle çatlak genişliği 1.5 ya da 2 milimetre üzerinde ise anında yetkililere haber verilmelidir. Küçük bir çatlak dahi olsa, bu büyük bir felaketin öncüsü olarak sayılmalıdır.
Boya çatlağı ve sıva çatlağı en zararsız çatlak türleridir.
Yapının inşası sırasında karkas bitiminin ardından, mümkünse 1 yıl beklenmesi, karkasın tüm hava koşullarına maruz kalmasının sağlanması sonrasında duvar örülme işlemine geçilmesi zamanla sıvada oluşabilecek çatlakları en aza indirgeyebilecek önlemlerden biridir.
Hazırlanan sıva içerisine hiçbir yabancı malzeme (kireç, çimento, alçı vb.) ilave edilmemelidir.
Hava sıcaklığı 20°C'nin altında yapılan sıva uygulamasında 24 saat sonra ilk sulama yapılmalıdır. Daha sonra 12 saat ara ile en az üç kez sulanmalıdır. Sonrasında uygulama yüzeyinin 1 hafta boyunca nemli kalması sağlanmalıdır. Daha pürüzsüz bir yüzey elde etmek için üzeri FİXA İnce Siva ile sıvanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri