Süt heterojen bir yapıya sahiptir. Dışarıdan bakıldığı zaman süt homojen gibi görülmektedir. Bu nedenle pek çok kişi tarafından homojen bir yapıya sahip olduğu bilinmektedir.
Çözünmeyen iki sıvının birbiri içerisinde heterojen dağılmasıyla oluşan karışımlara emülsiyon denir. Zeytinyağı – su karışımı emülsiyona örnektir. heterojen karışımlara koloit karışımlar denir. Süt bir koloit karışımdır.
Ayran heterojen bir karışımdır. Heterojen karışımlar içerisindeki maddeler karışım içerisine eşit miktarda dağılmaklar.
Kan karışımlar içinde heterojen kategorisine girmektedir.
Homojenizasyon kullanım alanlarından en yaygın olarak tercih edileni süt ve süt ürünleri uygulamalarıdır. Sütün homojenizasyonunda, süt içerisinde bulunan yağ globülleri yüksek basınç uygulanarak parçalanır. Bu sayede yağın sütten ayrışması engellenmiş olur.
İlgili 34 soru bulundu
Homojenizasyon Süt, emülsiyon halinde bulunan bir sıvıdır.
Homojenize sütten üretilen endüstriyel yoğurda homojenize yoğurt denir. Homojenize edilen sütten yapılan yoğurtlarda süt yağı uzaklaştırılmaz sadece yağlar parçalanarak eşit olarak dağılır. Bu şekilde sütün ya da yoğurdun üzerindeki kaymak oluşumu engellenir. Homojenizsayon sayesinde yoğurdun yapısı da daha yoğun olur.
Bir başka ifade ile homojen bir yapıda bulunmayan tüm karışımlara heterojen karışımlar denir tanımı yapılabilir. Burada tuz ile suyun karışımı örnek verilebilir. Su ve tuz ile yapılan karışımda tuzun şeklini görmek mümkün değildir. Ayrıca tuzlu suyun her yeri aynı özelliği gösterir.
Birden fazla madde bir araya geldiğinde tanecikler karışımın her tarafına eşit olarak yayıldıysa buna homojen karışım denir. Birden fazla madde bir araya geldiğinde tanecikler karışımın her tarafına eşit olarak yayılmıyorsa buna heterojen karışım denir.
Kahve, heterojen karışımdan süspansiyona örnektir.
Salça ve sosları yemeğe eklerken, karıştırarak homojen bir kıvam elde etmelisiniz. İşlem sırasında zamanlamaya dikkat ederek, malzemelerin tamamen birleşmesini sağlayın.
Bu tür homojen karışımlarda karışan madde çeşitleri gözle ayırt edilemezler. Homojene: Tuzlu su, alkollü su, çeşme suyu ile içerisinde bulunduğumuz ve soluduğumuz hava da birer örnektir.
Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür. Lactobacillus bulgaricus ve streptococcus thermophilus sütten yoğurt yapmak için kullanılan birkaç bakteri türünden biridir.
Peynir, dünyanın hemen hemen her yerinde, değişik tür sütlerden yapılan bir süt ürünüdür. Peynir, genel olarak, sütün pıhtılaştırılması, pıhtıdan peyniraltı suyunun ayrılması, daha sonra da pıhtının değişik şekillerde işlenmesiyle elde edilmektedir.
Gündelik yaşamdaki emülsiyonların çoğu, yağ/su emülsiyonudur, örneğin, tereyağ, margarin, süt, krema.
Salata, genellikle sebze veya meyvelerden oluşan sade karışım ya da üzerine yoğurt ya da salata sosu dökülmesiyle hazırlanan ve yemeklere eşlik eden yiyecek karışımı.
Şekerli su, deniz suyu, sirke, maden suyu, gazoz ve kolonya gibi karışımlarda hem homojen karışımlara hem de çözeltiye örnek olarak verilmektedir.
Çorba; karışım özelliklerine göre adlandırılmaktadır. Bir domates çorbası ve tarhana çorbasına homojen denilebilirken, işkembe çorbası heterojendir. Yani içindeki maddeler ayrı ayrı fark edilebilmektedir. Halbuki homojonize özellikli çorbalarda bulunan maddeler ayrı ayrı fark edilememektedir.
Gazoz sıvısına bakıldığında içerisindeki hava kabarcıkları çok rahat bir şekilde görülmektedir. Ancak gazoz şeker ve karbondioksitin suyun içerisinde eşit bir şekilde çözülmesiyle elde edilmektedir. Görünenin aksine gazoz bir homojen karışımdır.
Heterojen karışıma kumlu su, duman, sis, yağlı su, çorba, salata ve toprak örnek olarak verilebilir.
Diğer süt ürünleriyle karşılaştırıldığında tereyağı bileşim bakımından homojen bir nitelik taşır.
Türklerin geleneksel içeceği olan ayran, Balkan ve Asya ülkelerinde de içilir. Su ve yoğurttan oluşan ayran, heterojen bir karışımdır.
Süt saf ve beyaz görüntüsü ile homojen zannedilmektedir. Gerçekte ise süt saf madde değildir ve homojen bir yapısı bulunmamaktadır. Homojen karışımlarda maddeler eşit olarak dağılmaktadır. Bunun sebebi ise maddelerin birbiri içerisinde çözülmesidir.
Yumurta protein, yağ, vitamin ve mineraller açısından kıymetli bir gıdadır. Özellikle çocukların beslenmesinde önem taşır. Gıda maddelerinin homojen, değişmeyen bir içeriği yoktur.
Günümüzde en sık tüketilen bal türü olan süzme bal, sıvı formu sayesinde tüketim kolaylığı sağlıyor. Tek başına rahatlıkla tüketilebildiği gibi çeşitli yiyecek ve içecek tariflerine de zahmetsiz bir şekilde eklenebilen bu bal, aynı zamanda homojen ve temiz bir kullanım sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri