Elyazması yazarına müellif denir. Kopya edene hattat, müstensih denir.
Genellikle formaların kâğıdından farklı ve biraz daha kalın olan bu yapraklara “vikāye varağı” denir. Vikāye yaprakları numaralanmaz, daha sonra çeşitli notlar ve kayıtlar için kullanılır. Nihayet formalar numaralanırdı.
1 defter varak (25 sayfa) 0,08 x 0,08 x 25 = 0,16 m2 dir. 1 m2 kullanılan varak 8 defter (200 sayfa) olarak hesaplanmaktadır.
Cheshire'ın çalışması, Voynich El Yazması'nda cinsellik, kadınların düşünce yapısı ve ebeveyn olma gibi konuların işlendiğini ortaya koydu. Buna göre Voynich El Yazması, dönemin Katolik ve Roman pagan inançları doğrultusunda kaleme alınan ve 15'inci yüzyıla ait olan bir kitap.
İslam medeniyeti içinde ilk yazma eser elbette Kuran'ı kerim olmuştur. Bunun için Hz. Ebû Bekir zamanında vahiy katipleri tarafından hatasız ve noksansız bir şekilde şahitli olarak yazılmıştır.
İlgili 27 soru bulundu
Elyazması ya da el yazması, elle yazılan ve çizimleri yapılan; genellikle edebî, sanatsal ya da tarihî önemi haiz kitap.
1. Yazma bir metnin, mevcut tek nüshasına veya nüshalarına da- yanarak müellifin kaleminden çıkmış haline ulaşmaya çalışıl- ması ve neşre hazır hale getirilmesine tahkik denir.
Dünyada genelinde yani yeryüzünde yazılan ilk kitap Kuzeybatı Çin ülkesinde bulunmuştur. Dünyanın ilk kitabı M.S 868 yılında yazılmıştır. Dünyanın ilk kitabının adı ise “ Diamond Sutra ” .
Diamond Sutra dünyanın en eski basılı kitabı olarak kabul edilir. Kitap, Buda ve onun öğrencilerinden biri arasında geçen bir diyaloğu içeriyor. Harfler ve resimler ahşap zemin üzerine basıldı, renklendirildi ve daha sonra kağıda aktarıldı.
Altın varak altın madeninin dövülerek çok ince yapraklar haline getirilmesiyle elde edilir. Varak Arapça'da yaprak anlamına gelmektedir. Elde edilen bu yaprak altınlar birçok farklı karat derecesinde bulunmakla birlikte genelde 22 ayardır ve defterler halinde piyasaya sürülmüştür.
Altın varağın özellikleri ve kullanım alanlarına değinmeden önce altın varağın gerçek altından üretildiğini belirtmemiz gerekmektedir. Altın varak gerçek atlın madeninden üretilmekte, mobilya ve yaşam alanlarındaki diğer aksesuar ürünlerinde kullanılabilmektedir.
GERÇEK Altın Yaprak Varak 23,75 ayar 25li defter - 2,099.18 TL + KDV.
Yazma eserlerin ilk nüshası “müellif nüshası”dır ki bu da iki şekilde olabilir: a)Müellif hattı: Müellifin, eserini kendi el yazısı ile yazmasıdır. b)Müellif diktesi: Müellifin, eserini bir kimseye söyleyerek yazdırmasıdır. Bu, müellif nüshasıdır fakat müellif yazısı değildir.
Millet Kütüphanesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan Feyzullah Efendi Medresesi'nde 1916 yılından beri hizmet veren kütüphanedir. Günümüzde "Millet Yazma Eser Kütüphanesi" adını taşır; bir araştırma ve ihtisas kütüphanesi konumundadır.
c -Temellük kaydı: Mülkiyet kaydı da denilen ve kitabın kimin malı olduğu hakkındaki kayıttır. Genellikle yaprağın /1a) yüzünde yer alır. Önemli şahıslara ait olanlar tesbit edilir. d-Sima' kaydı : Eserin müellife okunduğu ve müellif tarafından düzeltildiği hakkındaki kayıttır.
Günümüze dek binlerce peygamber gelmiş, bu peygamberlerden yalnızca dört tanesine kitap indirilmiştir. Bütün dinlerde kutsal kitap anlayışı bulunur. Yüce Allah'ın insanlara değişik zamanlarda gönderdiği kutsal kitapların sayısı dörttür. Sırasıyla Tevrat, Zebur, İncil ve Kur'an-ı Kerim'dir.
Guinness Dünya Rekorları'na göre dünyanın en uzun kitabı Marcel Proust'un yazdığı A la recherche du temps perdu'dur.
Tevrat. Tevrat, kanun ve öğreti anlamına gelen kutsal kitaptır. Hz. Musa'ya indirilen Tevrat, insanoğluna indirilmiş ilk kutsal kitap olma özelliğini taşımaktadır.
Mezmurlar Kitabı (İbranice: תְּהִלִּים, romanize: Tehillim, lit. "övgüler"), popüler ismiyle Zebur, Tanah'ın üçüncü bölümü, Ketuvim'in ("Yazılar") ise ilk kitabı olan Yahudi kutsal kitabıdır.
32 sayfadan oluşan, elle yapılmış deri ciltli, renkli harfler de bulunan dünyanın en küçük kitabı, 2.4×2.9 mm. ebadında. Josua Reichherts tarafından yapılan kitabın orijinal ismi “Bilder-ABC”. Eser, Dr. Mete Neptun tarafından müzeye bağışlanmış.
Tenkitli neşir (édition critique, edisyon kritik, tahkik) faaliyeti, el yazması klasik eserleri metin tenkidi sürecinden geçirerek müellifin elinden çıkmış orijinal metne en yakın haliyle yayımlamayı hedefleyen, uzun bir tarihî geçmişe sahip, meşakkatli bir ilmî faaliyettir.
Yazma bir metnin, farklı nüshalarına dayanılarak müellifin kaleminden çıkmış hâline ulaşmaya çalışmaya “Tahkik”, “Tenkitli Metin Neşri” veya “Edisyon Kritik” denir.
Kur'an tilâvetinde harflerin hakkının tam olarak verildiği yavaş okuma biçimi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri