Eskiden savaşlarda esir edilen veya bir suretle ele geçip satın alınan erkek- lere köle, kadın olanlarına ise cariye adı denilmektedir (Pakalın 1993: 259, 300). Köle ve cariyeler hürriyetlerine sahip olmayan, başkasının hüküm ve tasarrufu altında bulunan, para ile alınıp satılan kimselerdir (Sak 1992: 6).
Türkçede kul olarak adlandırılan Osmanlı köle sınıfının bir üyesi yüksek bir statü elde edebilirdi.
Köle kelimesi yerine Türkçede bazen kul, bende, halayık, esir ve kadın köle için de cariye veya odalık tabirlerinin kullanıldığı görülmektedir.
Hunlardan başlayarak eski Türklerde köle kullanılması kaynaklarda söz konusu edilmektedir. Han döneminde bunlar, ev köleleri daha doğrusu büyük evlerde uşak olarak kullanılan hizmetçilerdi. Tobalarda ise kölelerin bir kesimi üretim alanlarında, bir kesimi ise çoban olarak büyük otlaklarda çalıştırılıyordu [6].
Köle, hürriyetine sahip olmayan, başkası- nın hükmü ve tasarrufu altında yaşayan ve para ile alınıp-satılan kimse için kullanılan terimdir (Pakalın 1993: 300). Bu insanlar savaşlarda esir edilir veya başka bir suretle ele geçirilip satılırlardı.
İlgili 16 soru bulundu
Avrupa'da İngiltere'den sonra köleliği ilk kaldıran Osmanlı İmparatorluğu'dur. Buna rağmen İngiltere'nin Afrika'daki sömürgelerinde köleliğin devam ettiğini biliyoruz. Kölelik Sultan Abdülmecid döneminde 1847 yɪlɪndaki bir fermanla yasaklanmış ve bu yasağa tam manasɪyla uyan tek devlet Osmanlɪ Devleti olmuştur.
İslamiyet köleliği yasaklamamıştır. Kur'an'da hür kişilerin sahip oldukları haklara kölelerin de sahip olduğuna ve insanlık onurunu korumak adına kölelerin haklarına yer vermiştir. Bununla beraber köle edinmeyi zorlaştırmış ve kölelerin azad edilmesini teşvik etmiştir.
Bu cariyeler, ev hizmetinde, mutfak işlerinde görevlendirmek yahut dadılık, sütannelik gibi işlerde istihdam edilmek için alınmış.
Türkler tarafından İslamiyet'in kabul edilmesinden sonra da sosyal ve iktisadi sebepler ile kölelik kaldırılamamıştır. İslamiyet'in kabulü ile kölelik Türk sosyal hayatında yeni değerler ve kullanım alanları kazanmaya başlamıştır.
Eskiden savaşlarda esir edilen veya bir suretle ele geçip satın alınan erkek- lere köle, kadın olanlarına ise cariye adı denilmektedir (Pakalın 1993: 259, 300). Köle ve cariyeler hürriyetlerine sahip olmayan, başkasının hüküm ve tasarrufu altında bulunan, para ile alınıp satılan kimselerdir (Sak 1992: 6).
'Hoca' kelimesinin Farsça 'Hovace'den geldiğini belirten Şengör, “Hovace, köle sahibi demek.
ABD Anayasası'nın 13. Değişikliği 1865 yılında köleliği kaldırdı, ancak suçlara ceza olarak zorla çalıştırma ve köleliğin uygulanmasına olanak tanıyan benzer bir dil içeriyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde 19 Haziran 1865'te kölelik resmen kaldırılmıştı.
Müslüman dünyasındaki cariyelik, bir erkeğin bir kadınla, kadının köle bazen de özgür olduğu evlilik olmaksızın birlikte yaşadığı uygulamayı, kapsıyordu. Cariye bir çocuk doğurursa, Ümmü Veled olarak bilinen daha yüksek bir statüye kavuşurdu.
Sözlükte “esir, köle” anlamına gelen kul, Osmanlı döneminde özellikle Fâtih Sultan Mehmed'den itibaren “tebaa, hizmetkâr ve sadık” mânalarında kullanılmış, bu arada “kapı kulu, kul kethüdâsı, kul kardeşi, kuloğlu, yerli kulu” gibi kavramlar ortaya çıkmıştır.
✧ “KUL” kelimesi Osmanlı'da “EMİR ALTINDA BULUNAN” manasında kullanılırdı. Osmanlı'da halk kendisini padişaha “Kulunuz” diye kendini takdim eder, padişah da halkına “Kulum” derdi.
Cariye ya da halayık, savaşta esir edilmiş veya başka bir şekilde köle konumuna düşmüş, her konuda efendisinin isteklerine bağlı bulunan kadınları ifade eder.
Dünyada köle ticaretini yasaklayan ilk ülke Danimarka olarak bilinir. Danimarka, 1792 yılında kendi sömürgelerinde köleliği yasakladı. Amerika'da ve İngiltere'de ise 1807 yılında köle ticaretine son verildi.
Gök, yer yahut toprak ile su, kutsaldılar. Ölüler ya mumyalanır ya da gömülürlerdi.[1] Eski Türklerde kölelik ile câriyelik yoktu. Türkler, kendi toplumlarında köle yahut câriye olamazlardı. Hepsi hür (ET ozgu kurtulgu) ve savaşcıydılar (ET urungu).
1807 yılında İngiltere'de köle ticareti yasası kabul edilerek köle ticareti yasaklanmıştır27. Ardından İngiltere ve Fransa arasında 1814 tarihli Paris Barış Antlaşması ekli hükümleriyle birlikte köle ticaretinin yasaklandığı ilk antlaşma olmuştur 28.
Sarayda çok çocuk olması hanedanın devamı için gerekli bir durumdu. Dolayısıyla devletin geleceğinde başka hiç kimsenin söz sahibi olmaması için yabancı evlilikler kısıtlanmadı. Ayrıca İslam dininin başka milletlere yayılması için de yabancı evliliklerin gerekli olduğu görüldü.
Ancak tarihi kayıtlarda, Osmanlı'nın en çok çocuk sahibi olan padişahı 3. Murat'ın 6 karısı ve 40'a yakın cariyesi olduğu bilgisi yer alıyor. 3. Murat'ın eşleri arasında en dikkat çeken isimlerden biri Safiye Sultan'dır. Asıl adı Sofia Baffo olan Safiye Sultan, aslen Venediklidir.
Harem (Osmanlıca: حرم همايون; Harem-i Hümâyun), II. Mehmed döneminde kurumsallaşan ve Osmanlı padişahının annesi, kız kardeşi, cariyeleri ve bunların hizmetkârlarının yaşadığı saray alanı.
Lincoln, Amerikan İç Savaşı'nda Amerika Konfedere Devletleri'ne karşı büyük bir galibiyet elde etti. Ülkenin birliğini korudu ve köleliği bitirdi.
'Türkiye'de 480 bin modern köle var'
Hindistan, Çin, Pakistan, Bangladeş ve Özbekistan'da modern köle koşullarında yaşayan insanların sayısı tüm dünyadaki modern kölelerin yüzde 58'ini oluşturuyor. Sadece Hindistan'da 18.4 milyon köle yaşıyor. Türkiye'de ise bugün kölelik koşullarında yaşayan 480 bin insan var.
Kur'an, cariyelik meselesini onaylamamış ama dünya çapında yaygın bir sosyal problem olduğu içinde bir anda kaldırmamıştır. Bir taraftan hür insanların köleleştirilmelerini yasaklarken diğer taraftan da ortaya koymuş olduğu uygulama- larla kölelik ve cariyeliği ortadan kaldırmayı amaçlamıştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri